Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende gør klar til kamp

MOBILISERING – Initiativet Unge ta’r ansvar holdt stormøder i fire af landets større byer tirsdag aften. Og budskabet var klart: når politikerne på Christiansborg fører en uansvarlig ungdoms- og uddannelsespolitik, så må de unge selv tage ansvar.

»Velkommen til. Jeg synes, det er vildt imponerende, at I er så mange her i aften. Samtidig med at vi sidder her, bliver der også holdt stormøder i Vestjylland, Østjylland og på Fyn, og i går blev der holdt stormøde på Sjælland. Indtil videre har det været en kæmpe succes at samle folk på tværs af uddannelser,« siger Line Hjarsø fra Unge ta’r ansvar og sætter Stormødet i Hovedstaden i gang.

Omkring 50 studerende, lige fra gymnasie- til universitetsstuderende, er mødt op til aftenens møde, der bliver afholdt på Det Teologiske Fakultet på KU. Deltagerne skal udforme hovedstadens krav til den ungdomspakke, der bliver offentliggjort på lørdag, når Unge ta’r ansvar afholder Ungdomstopmøde i Odense.

Unge ta’r ansvar er en bred alliance af ungdomsorganisationer, der er samlet om det fælles mål at få forbedret forholdene for unge i uddannelse og arbejde. Unge ta’r ansvar kæmper for en ny ungdomspolitik og vil med ungdomspakken komme med deres forslag til, hvordan man skaber bedre vilkår for unge og studerende.

Flere krav – færre penge

Ungdomsarbejdsløshed, forslag om forringelser af SU’en, færre undervisningstimer, mangel på praktikpladser og ungdomsboliger og for mange unge uden uddannelse. Listen med kritiske punkter er lang, og som aftenen går, vokser listen med krav og løsningsforslag også.

Det er især regeringens genopretningspakke og finanslovsforslag, som har tændt de studerendes kampgejst. Der er lagt op til besparelser på over 220 millioner på uddannelsesområdet og næsten 900 millioner kroner på forskning bare i 2011, ifølge Unge ta’r ansvar.

»Gennem de sidste mange år er der blevet skåret ned på uddannelsesområdet igen og igen. Det sker hvert år med finansloven. Og samtidig bliver forventninger til de unge, der tager en uddannelse, større og større. Vi skal hurtigere igennem og være længere tid på arbejdsmarkedet. Med nedskæringerne modarbejder regeringen os i at leve op til de krav, den stiller,« siger 23-årige Louise Lipczak, der læser Bioteknologi på KU på niende semester.

»Gi’ os uddannelserne tilbage«

Efter halvanden times workshop er de 50 deltagere nået frem til en række punkter, der bliver vedtaget på demokratisk manér. Parolerne: »Fuldtidsstudier kræver fuldtids SU«, »Afskaf taxametersystemet« og »Ordentlig uddannelse til alle«, er aftenens helt store hits.

Rosa Lund, der læser Statskundskab på KU og er talsperson for Genstart Danmark, slutter mødet af.

»Vi er her som en bevægelse, der har fået nok af trusler og nedskæringer. Vi finder os ikke i forringelser. Vi gider ikke mere. Vi vil have vores uddannelser tilbage. Og nu skal vi vise politikerne, at vi er klar til at tage dem tilbage, hvis ikke de giver os dem tilbage,« siger hun.

Som en del af kampagnen vil der blive afholdt demonstrationer i alle landets større byer på Folketingets åbningsdag, den 5. oktober.

Seneste