Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
PROTEST - Omkring 30 studerende trodsede i går kulden og mandagssløvheden og tog til Studenterrådets krisemøde om de varslede nedskæringer på Københavns Universitet (KU), hvor de diskuterede, hvad de studerende kan gøre for at redde deres uddannelse. Et af forslagene er en statslig hjælpepakke til universitetet
»Næste år vil KU mangle 60-70 millioner. Og hvordan så med de næste år? Man kan sige, at for 2011 og 2012 ser det dårligt ud, og for 2013 ser det endnu dårligere ud« indleder bestyrelsesmedlem i KU’s bestyrelse, jurastuderende David Salomonsen.
De studerende har travlt, hvis der skal mobiliseres og protesteres over de nyligt offentliggjorte nedskæringer i KU’s budget. Om en uge drejer mediernes søgelys sig mod Bella Center og klimaforhandlingerne, og umiddelbart derefter tømmer eksamenslæsningen universitetets gange for aktionsparate studerende.
Så hvordan samler man på under en uge nok studerende til at kunne råbe politikerne op?
Hvordan kan det store hul i KU’s budget lukkes uden det betyder nedskæringer på uddannelserne? Det er det, mødet i Fiolstræde handler om.
Næstformand i Studenterrådets bestyrelse, etnologistuderende Bjarke Rubow slår fast, at netop det sidste er meget vigtigt. »Det her underskud bunder ikke i universitetets prioriteringer, men derimod politiske beslutninger, hvor der skæres ned på uddannelsesområdet.«
»Helge Sander (V) og regeringen har hele tiden meldt ud, at der er sat flere penge af til universiteterne, men når budgettet nu er lavet viser det sig alligevel at der er underskud til uddannelse – og man kan så tage sig til hovedet over, at den ansvarlige minister bare lader stå til på trods af de store konsekvenser, det har for undervisningen« siger Bjarke Rubow.
De færre penge til uddannelse skyldes blandt andet, at flere af universiteternes midler er politisk øremærket til eksempelvis forskningsformål, forklarer David Salomonsen.
Krisen – som den nuværende situation betegnes af Studenterrådet – spås til at gå hårdest ud over Naturvidenskabeligt Fakultet og Det Biovidenskabelige Fakultet der, som det tørt bemærkes af en mødedeltager »nu kommer til at have en masse nye laboratorier uden lærere til at undervise i dem.«
Det er endnu ikke besluttet, hvor pengene – som svarer til 120-130 stillinger – skal findes, men Studenterrådet har et forslag: En hjælpepakke på mindst 70 millioner til KU og en undersøgelse af, om resten af landets universiteter også har problemer med finansieringen af uddannelsesdelen. På den måde kan man undgå fyringer og yderligere nedskæringer i undervisningstimer, som der med Bjarke Rubows ord allerede er »kritisk få af – og vi kan simpelthen ikke tåle at miste flere.«
De tilstedeværende synes om idéen: Den sender et klart og enkelt budskab til politikerne, og det vil være et krav, som en stor del af de studerende kan forholde sig til. For, som en mødedeltager siger: »Hvis universitetet var en bank, ville politikerne redde den!«
På godt en time bliver idéer til events, der skal skabe opmærksomhed om problematikken, vendt. »Vi vil megagerne blive klogere og engagere os fuld tid – og mere – i studiet, men som det er nu, får vi simpelthen ikke tilbudt hverken muligheden for, eller rammerne til at gøre det« slutter Bjarke Rubow.
Den 10. december mødes bestyrelsen for KU, og det besluttes, hvordan budgettet skal hænge sammen. Studenterrådets repræsentanter vil her arbejde for en løsning, der så vidt muligt tilgodeser uddannelse.