Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende i SU-limbo bøjer sig ikke for nedskæringer

STUDENTERBEVÆGELSE – Op mod 10.000 studerende fra hele landet samledes torsdag til farverig stordemonstration mod regeringens SU-reformudspil. »Stress og jag giver bagslag,« lød budskabet til politikerne foran Christiansborg.

Der er forår i luften, da tusindvis af elever og studerende fra nær og fjern mødes på Rådhuspladsen i København for at sige pænt nej tak til SU-nedskæringer. Udstyret med kreative bannere og hårdtslående argumenter går de til kamp for et bedre uddannelsessystem til tonerne af dansk hiphop.

Det er en imponerende skare, der under vajende pink faner i samlet flok rykker til Christiansborg. Det er sidste chance for at bringe politikerne til fornuft, for senere samme dag starter de egentlige forhandlinger om en SU-reform anført af regeringen. Så demonstranterne synger og råber af fuld kraft.

»Vores råb er ikke udtryk for vrede og afmagt, men for fællesskab og styrke,« siger formand for Danske Studerendes Fællesråd og talsmand for demonstrationen, Jakob Ruggaard. »I dag står vi ikke alene, men er en del af en levende og farverig bevægelse og kæmper for en større sag, der rummer elever og studerende fra hele Danmark, som sammen tager ansvar for fremtidens uddannelser.«

Bagslag og borgerligt bollehår

En af dem er Emil Begtrup-Bright, som er indigneret over, at Morten Østergaard og co. bryder med regeringsgrundlaget for at bruge de studerendes SU på selskabsskattelettelser. Det er grundlæggende uretfærdigt og kan komme til at resultere i, at en masse kandidater bliver tabt på gulvet, mener han.

»Regeringen vil have os til at blæse og have mel i munden på én gang. Vi skal hurtigere igennem, men samtidig er det et krav, at vi som færdiguddannede har erhvervserfaring. Hvis reformen skaber et for ufleksibelt SU-system, der ikke giver plads til studiejob, kan det få flere kandidater til at ende på kontanthjælp,« siger han. Selv brugte han fire år på at få sin bachelor i Sociologi. Tiden blev imidlertid ikke brugt på at drive den af, men på at skabe kontakter og en relation til den virkelige verden.

Og Emil er ikke alene om at være frustreret. Selvom solen skinner, og stemningen er høj, bliver slagsangene sunget med alvor, for demonstranterne har ikke meget til overs for regeringens kursskifte. ’Østergaard har bollehår – du ligger med de borgerlige’ står der på et banner. Et andet læser ’Svar Udbedes: Hvornår investerer I i uddannelse?’

LÆS OGSÅ: Voxpop fra SU-demoen.

Indflydelse inden for rækkevidde

Den passion og det store engagement, så mange studerende har vist ved at møde op, kan ikke undervurderes, siger Jakob Ruggaard og kalder demonstrationen et kæmpe skridt. Politikerne er ganske enkelt nødt til at lytte, når tusindvis af unge mennesker står sammen om at modstille sig deres reformønsker.

»Vi skal skabe konkret forandring, og det er netop det, I har muliggjort i dag. Vi efterlader et massivt indtryk, og ikke en eneste politiker har kunnet undgå at høre os,« konstaterer Jakob Ruggaard glædestrålende fra sin talerstol. »Det her er et soleklart signal om, at vi ikke accepterer uansvarlige SU-nedskæringer.«

Imens går SU-forligskredsen på den anden side af Christiansborgs mure til forhandlingsbordet, og de indledende trin i dansen om SU’en bliver taget. Om politikerne har hørt studenterbevægelsens råb, skal snart vise sig.

SE GALLERI: SU-demonstrationen i billeder.

therese.hjorth@adm.ku.dk

Seneste