Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende iværksætter avler økoblomster

Studieliv — Karoline Schnorr dyrker økologiske blomster i egen virksomhed ved siden af studierne i naturressourcer på KU.

Kan man skabe sit eget studiejob, som man brænder for, og som man håber at kunne leve af efter studierne?

Ja, svarer Karoline Schnorr (23), som har gjort en drøm til virkelighed ved siden af sine bachelorstudier på Naturressourcer ved Københavns Universitet (KU).

Blomster og klima er hendes store lidenskab, og hun vidste, at de fleste blomster i Danmark bliver importeret med mange pesticider fra sydamerikanske lande eller fra Holland, hvor de bliver dyrket i drivhuse med et stort forbrug af energi.

Den viden i kombination med hendes interesse for landbrug og bæredygtighed, som hun havde allerede  inden hun begyndte på studiet, gav hende idéen til at dyrke økologiske blomster på friland uden for København uden brug af fossil energi.

En forretningsidé modnes

Det er nytår 2017/18.

Karoline Schnorr går ned på halv tid på sit studie på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, så hun har mere tid til at starte blomstervirksomheden Flor op sammen med to andre kvinder: Moa Nordahl, der er designer, og Sara Møhlenberg der er miljøøkonom og biolog.

De tre har lagt planer siden efteråret 2017. De vil dyrke 80 forskellige økologiske blomstersorter på 1.000 kvadratmeter friland, som de har lejet på jordbruget Farm of Ideas i Lejre på Midtsjælland. Blomsterne vil de sælge videre til virksomheder, private, bryllupper og events som fx den københavnske modeuge.

Hver uge kan kunder få leveret friske blomster, der er kreativt arrangeret i buketter.  Om vinteren laver Flor tørrede blomster, og i det tidlige forår kan de lave buketter med grene i knop, der springer ud efter at have stået lidt indenfor.

Et velfungerende trekløver

De tre stiftere mødte hinanden allerede sidste år. Mødet kom i stand, fordi Karoline Schnorr havde skrevet til Farm of Ideas for at leje noget jord af dem i løbet af sommeren 2017. Sara og Moa havde allerede mødt hinanden i sommeren 2017 for at dyrke lidt blomster samme sted. Karoline stødte ind i dem i efteråret, og de tre faldt i snak og blev enige om med Flor at iværksætte en mere seriøs blomsterproduktion.

De begyndte sammen som forretningspartnere, men de tre skulle vise sig at passe rigtig godt sammen.

Virksomheder er blevet mere interesserede i økologiske alternativer. Ingen har før rigtig tænkt over, at blomster kan være økologiske
Karoline Schnorr

»Vi blev venner, efter vi først var forretningspartnere. Vi kom alle tre med nogle gode egenskaber. Vi er ærlige over for hinanden, og hvis vi er uenige, taler vi om det,« siger Karoline Schnorr.

De brænder alle for projektet, og to eller tre gange om ugen tager Karoline Schnorr til Lejre for at arbejde. Hun er ikke blevet væsentlig forsinket i sit studie, og hun føler sig egentlig ikke presset, selv om hun løber stærkt.

Kræver en hel del opsøgende arbejde

Karoline Schnorr har skullet være meget opsøgende for at finde samarbejdspartnere, og det har været kendetegnende for arbejdet med Flor, at de alle tre har været meget om sig for at få ‘outreach’.

De har arbejdet med alt fra produktionsplanlægning og budgetter til at skulle opsøge interesserede kunder.

De slår på, at deres blomster er økologiske. En del af virksomhedens koncept er netop, at gøre andre bevidste om, at økologi gør en forskel. Også på pynteblomstniveau.

Eksempel på blomsterbuket fra Flor.
billede: Flor
Buket i efterårsfarver.
billede: Flor
Årstidens buket
billede: Flor

»Virksomheder er blevet mere interesserede i økologiske alternativer. Ingen har før rigtig tænkt over, at blomster kan være økologiske. Der er fx ikke lige så strenge restriktioner på, hvilke pesticider man må sprøjte blomster med som for fx grøntsager, og derfor kan man spore pesticidrester på blomsterne i en butikkerne. Vi vil gerne gøre bæredygtige alternativer mere tydelige,« siger Karoline Schnorr.

Og så skal de også kunne konkurrere på prisen.

»Vores kunder vil kun betale lidt ekstra for økologiske blomster. Det vigtigste er nok, at vi har fundet en stil og er dygtige til at sammensætte og style vores blomster. Nogen tænker måske, at økologiske blomster er sådan noget med en kedelig markbuket, men vi har 80 forskellige blomster, og nogle af dem ser også eksotiske ud,« siger Karoline Schnorr.

Kunderne begynder at komme

Det er hårdt arbejde, og Flor lægger stadig en stor opsøgende indsats for at kunne sælge deres blomster, men allerede på nuværende tidspunkt opdager flere og flere Flor på nettet, og der begynder at komme kunder af sig selv, fortæller Karoline Schnorr.

»Folk synes, at det er sjovt at følge med i, hvad vi laver, når vi fx har været ude at luge. Vi tager billeder af de ting, vi laver og viser dem frem. Vi har bygget en hjemmeside op, er på Facebook og Instagram (@florblomster.dk), og vi lægger meget tid i det arbejde,« siger Karoline Schnorr.

»Det er vores tid, vi har investeret, og det er jo det, man kan gøre, når man starter op,« siger hun, der også har planlagt at skulle begynde på kandidaten som agronom til september 2019 efter et halvt års pause i foråret og efter at være blevet bachelor til jul.

Seneste