Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende kæmper mod forringelser

Da de ansatte 19. maj mødte på arbejde på Sociologisk Institut, var indgangene spærret, og de fik besked på at tage sig en fridag – instituttet var besat

Skraldespande, stole og borde var fredag den 19. maj dynget op foran samtlige indgange til Sociologisk Institut på Københavns Universitet. I vinduerne hang store bannere med tekster som ‘Ingen adgang for langsomme studerende’ og ‘Stop nedskæringerne’.

Som det var tilfældet dagen før på Aarhus Universitet, var instituttet besat.
Bag besættelsen stod ‘3 procent netværket’ der sidste år blev dannet på tværs af fagene på Københavns Universitet for at gå imod de nedskæringer der i en årrække har ramt universiteterne.

I fredags var det velfærdsreformen der var på dagsordenen. Forslaget om at skære i SU’en for studerende der starter på en videregående uddannelse mere end to år efter den adgangsgivende eksamen, har manet til modstand.

Og planerne om at ændre taxametersystemet så universiteterne kun får penge for de studerende der gennemfører studiet på normeret tid plus maksimalt et år, møder stor kritik blandt studerende.

Med besættelsen af Sociologi ønskede netværket at sende et signal til politikerne om at kampen mod reformen ikke stopper selv om den store 17. maj-demonstration er overstået.

»Vi har ikke demonstreret for at politikerne bagefter kan gøre hvad de vil. Vi bliver ved med at lægge et pres på dem. Det her er et signal om at vi kan, og vi vil besætte, og vi gør det igen til næste semester hvis de fortsætter forhandlingerne,« fortæller Line Vind Lerstrup der læser Sociologi på andet semester.

Sammen med cirka 50 andre sociologer og et tilsvarende antal studerende fra andre institutter på universitet mødte hun op klokken 7 fredag morgen for at forhindre undervisere og andre ansatte på Sociologisk Institut i at komme ind.

På det tidspunkt holdt der allerede en sendevogn fra DR’s lokalradioer foran bygningen, og det var med til at øge optimismen blandt de fremmødte.

Selv om aktionen først var blevet planlagt den foregående eftermiddag, skulle budskabet nok nå ud.

Medievenligt oprør
Stemningen var hektisk, men hyggelig i de første timer hvor nogle bagte boller og lavede kaffe i køkkenet, og der blev malet nye bannere mens andre fulgte op på den pressemeddelelse der var blevet sendt ud tidligere på morgenen ved at ringe rundt til diverse medier.

Inden klokken ni var historien om besættelsen på adskillige internetaviser, Ritzau havde ringet, og TV2 Nyhederne var på vej.

Det var de første ansatte på instituttet også. Blandt dem var en lektor der blev noget forundret over at finde sin vanlige indgang spærret.

»Skal jeg kravle over, eller hvad er meningen?« spurgte han og kiggede skeptisk på stablen af borde foran døren.

Med en Toffifee til at bryde isen forklarede den lille delegation af studerende der holdt vagt ved indgangen, hvorfor det ikke var muligt at komme ind på instituttet, og lektoren gik derfra med et grin på læben.

»Hvis man er utilfreds med noget, er man nødt til at gøre noget, og jeg synes det her er en fin måde at vise det på,« fortalte han inden han kørte hjem for at arbejde.

Men ikke alle tog blokaden lige pænt.
»Jeg vil ikke have chokolade. Jeg vil ind og arbejde,« lød det hidsigt fra en ansat da han blev afvist af dørvogterne.

»Vi havde håbet at der var bedre forståelse for projektet. Jeg tror det er cirka halvdelen der bliver sure, og halvdelen der synes det er en god sag,« forklarede Anne Bødkel der sammen med to af sine medstuderende sørgede for at holde folk ude ved en af indgangene.

»Vi prøver jo på at gøre det sødt og professionelt ved at uddele flyers og give chokolade. Det er ikke vores mål at være bølleagtige.«

Besætterbølge
Besættelsen af Sociologi var fra start planlagt som en endagsaffære for ikke at ramle sammen med eksamener og afleveringsfrister.

Men bølgen rullede mandag videre på Aalborg Universitet, og tirsdag var turen nået til RUC hvor flere aktivister fra ‘3 procent netværket’ deltog i blokaden.

Bagefter var der opfølgningsmøde i netværket hvor demonstrationen onsdag og besættelsen fredag blev evalueret.
Generelt var det stemningen at det var gået over al forventning, og det kunne også ses på fremmødet at ‘3 procent netværket’ har fået skabt røre omkring sig selv.

»Jeg har aldrig før set så mange nye ansigter til et møde, så det er bare super fedt,« siger Line Vind Lerstrup.

Der er en vis sandsynlighed for at der vil blive indgået forlig i velfærdsforhandlingerne inden udgangen af juni måned, og derfor var der heller ikke tid til at hvile på laurbærrene.

Trods eksamensperioden er ‘3 procent netværket’ klar med deres næste symbolske aktion der, hvis alt går efter planen, vil ramme Videnskabsministeriet allerede fredag morgen.

1. juni når Folketinget officielt går på sommerferie, planlægges der i samarbejde med andre dele af elev- og studenterbevægelsen en happening ved Christiansborg, og endelig bliver der afholdt en stor ungdomskonference om konsekvenserne af velfærdsreformen i DGI-byen 5. juni.

For som en af mødedeltagerne udtrykte det:

»’3 procent’ har fået nogle penge af Studenterrådet så vi kan råbe og skrige når der er noget vi ikke vil finde os i. Og lige nu skal vi råbe så højt vi kan.«

Seneste