Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende lavede læsesal på Hovedbanegården

FLASHMOB – Hovedbanegården lagde i morges gulv til over tusind læsende studerende i tre minutter. De ville vise deres vilje til at studere.

Klokken 08:00 i morges begyndte klynger af unge at samles på Københavns Hovedbanegård foran Go’morgen Danmark-studiet, mens fotografer og journalister gjorde sig klar i krogene.

Præcis klokken 08:15 satte alle de unge sig uventet ned på banegårdsgulvet, hev deres medbragte studiebøger eller kompendier frem og begyndte at læse.

Sjældent har der været så mange unge samlet på Hovedbanegården, og sjældent har der været så stille. Klokken 08:18 var det hele slut, deltagerne rejste sig og gik hver til sit igen.

Et stilfærdigt brud med normerne

De studerende havde valgt at vise deres vilje til at studere ved at læse i stedet for at gå på barrikaderne og råbe slagord.

Fænomenet kaldes flash mob, og er en happening, hvor en gruppe mennesker samles på et offentligt sted og udfører en uventet handling, for derefter at forsvinde lige så pludseligt, som de er kommet.

En flash mob arrangeres for eksempel på Facebook. Og det havde Unge ta’r ansvar, som stod bag flash mob’en, også gjort. Her havde næsten 1.400 annonceret, at de ville deltage. Og talsmand for Unge ta’r ansvar, Mikkel Zeuthen, der også er formand for Danske Studerendes Fællesråd, anslår, at det tal passer meget godt med fremmødet.

En kæmpe succes

»Flash mob’en var så stor succes, at det var lige før effekten forsvandt. En flashmob skal jo bryde med normerne i det offentlige rum, mens det normale liv fortsætter. Men der var så mange, der brød normerne, at der ikke herskede almindelige tilstande længere. Jeg har aldrig set så mange samlet til en happening,« siger Mikkel Zeuthen, der selv havde taget Bourdieu med, men aldrig fik åbnet bogen, fordi han skulle interviewes til DR Update.

Han fortæller, at formålet med den improviserede læsesal var at vise, at de studerende – som talte alt fra gymnasie- til universitetsstuderende – går op i deres uddannelse, men at studieforholdene på landets uddannelsesinstitutioner bliver dårligere og dårligere.

Og han synes, at den morgentravle strøm af mennesker på banegården tog godt imod forhindringen på deres vej.

»Hele Hovedbanegården var propfyldt med læsende studerende, så der var selvfølgelig nogle, der skulle nå et tog, som blev irriteret over, at vi sad i vejen. Men hvis vi kan vise en masse mennesker og politikerne, at der er noget galt med vores uddannelsessystem, så kan vi godt tage med, at et par stykker bliver sure. Det varede trods alt kun tre minutter.«

khkr@adm.ku.dk

Seneste