Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende mødte hinanden for første gang, da universitetet genåbnede

Reportage — Livet vender langsomt tilbage på Københavns Universitet, hvor flere førsteårsstuderende i uge 15 ser hinanden i øjnene igen – hvis de da har mødtes i virkeligheden før.

Fire økonomistuderende har samlet sig i en klynge i gården på Center for Sundhed og Samfund (CSS) i kommunehospitalets historiske bygninger ved Botanisk Have i København.

De har kendt hinanden, siden de startede på studiet i vinter og havnede i samme læsegruppe, men det er første gang, de ser hinanden i øjnene uden en skærm som filter.

Universitetet har været lukket i de måneder, de har studeret, og derfor har de kun holdt møder på Zoom.

Det er, kan man sige, deres første rigtige dag på universitetet. Men det føles ikke sådan.

»Nu har jeg gået på universitetet en gang før, og jeg husker, at det var vildt stort at have den første dag. Jeg glædede mig i helt vildt lang tid. I morges pakkede jeg bare min taske, cyklede herover og satte mig ind til time uden rigtig at tale med nogen inden. Der var ikke den der store velkomst,« siger Nicoline Laraignou.

Fire økonomistuderende mødes for første gang. Altså uden for Zoom.
billede: Rasmus Friis/Uniavisen
billede: Rasmus Friis/Uniavisen

Alligevel er der nok mange, der er misundelige på firkløveret.

Det er nemlig kun udvalgte grupper af studerende, der i skrivende stund må opholde sig på campus.

Den 6. april fik studerende med funktionsnedsættelser mulighed for at vende tilbage til læsesalene, og den 12. april fulgte specialestuderende trop.

Samtidig er en del førsteårsstuderende – altså de studerende, der aldrig har oplevet et coronafrit studiemiljø – begyndt at modtage fysisk holdundervisning i denne uge.

De fleste studerende må dog indstille sig på at blive på kollegieværelset resten af semestret.

Københavns Universitet har fået en kvote, der betyder, at maksimalt 30 procent af de studerende må opholde sig på campus. Den kvote skal så fordeles på specialestuderende, førsteårsstuderende og studerende, der har brug for adgang til fysiske faciliteter på universitetet – fx laboratorier.

Føles som første skoledag

På CSS er det primært klynger af førsteårsstuderende, der skaber fornyet liv i gården. De sludrer og ler og drikker gratis kaffe under store bannere, der ønsker dem »velkommen tilbage!« på campus.

De to økonomistuderende Carl Simpson og Anders Gotfredsen har trukket et af de lange strå. De læner sig op ad deres cykler, mens de fortæller, at de fremover skal have fysisk undervisning fire ud af ugens fem dage.

billede: Rasmus Friis/Uniavisen
billede: Rasmus Friis/Uniavisen

Det sætter de pris på:

»Altså jeg synes, det er hårdt at stå op. I dag skulle vi være her kvart over otte, og jeg kom som den sidste til vores lynprøve. Men det er lækkert jo,« siger Carl Simpson.

»Det er sygt lækkert,« istemmer Anders Gotfredsen. »Det er meget mere motiverende. Man følger mere med i undervisningen.«

»Og folk er hyggelige og søde og rare,« fortsætter Carl Simpson. »Det er fedt at sidde lidt med folk og sammenligne, hvad man laver. Man har virkelig siddet meget med det selv. Vi har ikke set folk ret meget, så det er rart.«

»Det er lidt som at møde dem første gang igen.«

»Ja, det er lidt som første skoledag.«

Kender og kender ikke hinanden

I den anden ende af det gamle kommunehospital, tættest ved Sortedams Sø, sidder to samfundsfagsstuderende på en bænk og bader i forårssolen, mens de har pause fra undervisningen.

Det er deres anden dag tilbage på campus efter vinterens udmarvende nedlukning.

»Det har været lidt overvældende, synes jeg. Jeg blev meget stimuleret socialt i går,« siger Anna de Crook. »Det er selvfølgelig virkelig dejligt og rart at kunne se undervisningen fysisk, men det er helt klart det sociale, der fylder mest for mig.«

»Det ved jeg ikke,« siger Anton Berthelsen.

»Det er dejligt at komme tilbage, det er dejligt at se de andre, men vigtigst af alt synes jeg faktisk, det faglige bliver helt vildt meget nemmere. Det er nemmere at holde koncentrationen. Undervisningen bliver mere spændende. Jeg har kun godt at sige.«

Tilbage i gården glæder de fire førsteårsstuderende på Økonomi sig over, at det faglige nu får følgeskab af det sociale:

»Lige i dag skal jeg godt nok lave en aflevering til i aften,« siger Mads Pedersen. »Men vi skal faktisk allerede mødes på torsdag i studiegruppen, hvor vi har undervisningsfri.«

Og her kan de måske knytte nogle lidt tættere bånd end dem, der opstår på Zoom.

»Lige nu kender vi hinanden, uden at kende hinanden,« siger Nicoline Laraignou.

Seneste