Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende overser muligheder i små virksomheder

KARRIERE – På vej ud i arbejdslivet overser studerende ofte de små og mellemstore virksomheder. Et tre-årigt samarbejde mellem Københavns Universitet og DTU har forsøgt at løse problemet - og for kandidat i visuel kultur Josephine Dahl førte samarbejdet til et job.

På kontoret i den lille innovationsvirksomhed Finn Kollerup i Lyngby udenfor København sidder Josephine Dahl som projektleder og konsulent og jongelerer med løsninger på innovations- og visualiseringsopgaver for sværvægtere i det danske erhvervsliv som Novo Nordisk, Novozymes og Halder Topsøe.

At hun befinder sig der, kan hun blandt andet takke det nu afsluttede karriereprojekt Viden i Udvikling for. Her har to universiteter, DTU og KU, samarbejdet om at koble studerende og virksomheder sammen tidligt i uddannelsesforløbet og genere viden, begge parter kan trække på fremadrettet. Især har de haft fokus på matche de studerende med de små og mellemstore virksomheder (SMV’er), som de studerende tit overser, når de planlægger deres karriere.

»Jeg er nok skoleeksemplet på, hvordan sådan et forløb kan gå«, siger Josephine Dahl, som nu er deltidsansat i Finn Kollerup.

Mikropraktik førte til job

Som en del af karriereprojektet har Københavns Universitets Alumneforening rekrutteret virksomheder og matchet deres behov med de deltagende studerendes kompetencer. Det arbejde er mundet ud i aktiviteten ’mikropraktik’, hvor de studerende over to dage har fået indblik i arbejdsopgaverne i en SMV.

»Jeg tænkte, det var en smart måde lige at komme ud og prøve at snuse til et eller andet. To dage kan man da godt tage ud af kalenderen,« siger Josephine Dahl.

Hun var i gang med kandidatuddannelsen i visuel kultur, da hun kom i mikropraktik hos Finn Kollerup, og efterfølgende landede hun en rigtig praktikplads samme sted. Her har ansvar lige siden har været et nøgleord.

»Vi er i gang med at lægge ny virksomhedsstrategi og har i den forbindelse blandt andet fået et nyt navn, nyt logo og et klarere billede af vores målgruppe, som vi sigter at kommunikere til via de sociale medier. Alle sådan nogle ting har jeg som projektleder været med til at bestemme,« svarer Josephine Dahl, da hun bliver spurgt om, hvilken plads hun indtager i virksomheden.

Det handler ikke kun om størrelsen

Når snakken falder på karriere, er det ofte de store virksomheder, som løber med al opmærksomheden. Der ligger imidlertid et stort potentiale i mange mindre virksomheder, og denne problematik har været et af udgangspunkterne for Viden i Udvikling.

»I en samfundsmæssig vækstdagsorden er det et problem, hvis vores dimittender primært orienterer sig mod de store og kendte virksomheder, når de søger job, fordi væksten ligger i de små og mellemstore virksomheder, og Danmark består i meget høj grad af netop disse,« siger Signe V. Riis, projektleder på Viden i Udvikling.

Det er dog langt fra kun ønsket om vækst, som har været katalysator for projektet. Små og mellemstore virksomheder udgør et stort potentielt arbejdsmarked for de studerende.

»Hvis de kun kigger efter de store offentlige og private virksomheder, begrænser de deres muligheder,« siger Signe V. Riis og påpeger, at der blandt nyuddannede kandidater er en ledighed på cirka 20 procent.

Lige præcis dette dilemma kunne Josephine Dahl også nikke genkende til, da hun ledte efter praktikplads.

»Jeg tror ikke, jeg havde søgt i sådan en virksomhed. Det er helt klart, fordi man ikke kender det og tænker, at der nok ikke er plads til sådan en som mig,« siger Josephine Dahl om, hvorfor hun til at begynde med ikke inkluderede SMV’er på sin liste over mulige praktiksteder.

De studerende skal vide, hvad de kan og har brug for

Én ting er, at de studerende overser de små og mellemstore virksomheder. Noget andet er, at de også kan have svært ved at se, hvordan de skal bruge det, de har lært på universitet, når turen går ud i erhvervslivet. Den udfordring har Viden i Udvikling også arbejdet med.

»Vi har identificeret en række elementer indenfor karrierekompetencer, som vi mener, vi relativt nemt kan udstyre vores studerende med via målrettede karriereaktiviteter og -vejledning. Det er selvindsigt, indsigt i egen faglighed, kendskab til arbejdsmarkedet og evnen til at formidle ens kompetencer til en kommende arbejdsgiver«, siger Signe V. Riis.

Ifølge hende har vejledningen givet gode resultater: »De studerendes karrierekompetencer styrkes, og de får kendskab til et bredere arbejdsmarked, end de traditionelt orienterer sig mod.«

Alligevel er de studerende ikke de eneste, der kan kendes skyldige i at overse karrieremuligheder, der ellers ligger lige til højrebenet. De små og mellemstore virksomheder kan også blive uopmærksomme.

»En lille produktionsvirksomhed kan for eksempel specifikt have brug for en ingeniør. Men bliver de større, kan de have behov for én med generel akademisk kompetence til at varetage en stabsfunktion med HR-opgaver, ledelsesbetjening, kommunikation, strategiudvikling og en masse andre ting. Dette behov kan de imidlertid have svært ved at identificere«, forklarer Signe V. Riis.

Og dette forhold mellem studerendes kompetencer og SMV’ernes behov har været en af drivkrafterne for Viden i Udvikling: det har været målet at bringe dem tættere sammen, så de drage nytte af hinanden.

»Universiteterne har først og fremmest en forpligtelse til at uddanne deres dimittender med en dybdefaglighed, der er høj, og hvor kvaliteten er helt i top. Men vores ansvar er også at åbne op for omverdenen undervejs i studierne og give de studerende de kompetencer, der skal til, for at de kan se, hvad de kan bruge fagligheden til, og hvor den kan bruges«, siger Signe V. Riis.

Målet er på længere sigt at udbrede erfaringerne og aktiviteterne fra Viden i Udvikling, som indtil nu primært har ligget på SCIENCE og SAMF, til alle fakulteterne på Københavns Universitet.

For Josephine Dahl har satsningen allerede båret frugt.

»Det har været værdifuldt. Ellers havde jeg slet ikke siddet her,« siger Josephine Dahl.

Læs mere: http://us.ku.dk/viden-i-udvikling/

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste