Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
METAPRIS - En gruppe studerende uddelte torsdag en pris til den bedste pris. Cadeauen, som den hedder, skal sætte en anderledes dagsorden i dansk litteratur. Er det indforstået humor eller et velgørende spark til en debat, der er kørt i selvsving?
»Vi tillader os at være totalt blåøjede. Vi peger på litteraturens virkelige mæcener og ildsjæle uden mistanke om nogle skumle bagtanker,« forklarer ph.d-studerende på dansk og redaktør Anders Johansen, da jeg møder ham i Charlottenborg Kunsthal.
De største litterære priser er som nålestik i himlens tintag. De skaber stjerner. Og det får priskomiteerne nu en pris for.
Anders Johansen og hans fire medredaktører studerer alle Dansk og driver tidsskriftet Reception og har i det regi arrangeret litteraturprisernes prisoverrækkelse: Cadeauen.
»Vi vil gerne give litteraturprisdebatten et anderledes perspektiv end det vanlige. Litteraturstøttedebatten er ofte præget af beskyldninger på kryds og tværs om indspisthed og nepotisme.«
»Det bliver prekært, når der er penge på spil. Det er det debatmiljø, vi forsøger at give et indspark til gennem vores prisuddeling,« forklarer medredaktør Jesper Lorenzen.
Redaktionen mener, at de med nomineringen af Dan Turèll Prisen, Danske Banks Litteraturpris, Kritikerprisen og Montana-prisen har fundet frem til »en forsømt gruppe, mændene og kvinderne bag scenen. Litteraturens beskedne embedsmænd, de kærlige forvaltere.«
Jeg smager på en madeleinekage, »verdens mest litterære kage,« ifølge redaktionen på Reception, mens jeg overvejer, hvad der ligger bag det sidste udsagn.
Kan prisoverrækkelsen anskues som et lille bidrag til en større kulturkamp, et anderledes perspektiv i et debatklima, som er gået i stå i skyttegravskrig mellem to fraktioner af danske forfattere?
»Vi vil vise lidt taknemmelighed over at der er nogle der stadig værdsætter litteraturen. De seneste ugers debat om statsstøtten har ikke været en rar afveksling fra nepotismedebatten. Regeringen har jo sået alvorlig tvivl om, hvorvidt den har meget til overs for litteraturen,« siger Anders Johansen.
Weekendavisens kritiker Lars Bukdahl har på sin blog skældt ud på Cadeauen. Og redaktionen vedgår sig også i prisoverrækkelsestalen at være en »skælmsk selvfejring«.
Men samtidig ønsker de også at være med til at sætte dagsorden i forhold til, hvad der er skidt og kanel i litteraturens verden.
»Vi har valgt at nominere fire priser ud fra fem kriterier, som vi synes er vigtige for at være en god litteraturpris: Slagkraft, mod, kulturrelativisme, spænding og talegaver,« siger Anders Johansen. Cadeauen er en metapris, men handler ikke kun om studentikos humor.
For der er et iboende konfliktstof i nomineringerne. På den ene side findes kritikerprisen og Dan Turèlls Pris, som henter deres engagement indenfor litteraturens miljø, og så Danske Banks Litteraturpris og Montana-prisen, der fungerer som branding.
Danske Banks Litteraturpris er ifølge Anders Johansen en pris, »der tilgodeser folkelighed, men uden at ofre den kunstneriske integritet«. Der udnævnes tre nominerede af Danske Banks komité, hvorefter massernes røst tappes ved en afstemning på prisens hjemmeside.
For hver stemme, der afgives, doneres fem kroner til en organisation, som bekæmper ordblindhed blandt unge. Det vrimler med buzzord når man vil prøve at beskrive det. CSR, coorporate social responsibility er et af dem.
Møbelfirmaet Montanas slogan ’Made by you’ får også et pænt boost på troværdighedsbarometeret i den litterære verden gennem sin udnævnelse af Lars Skinnebachs Enhver betydning er også en mislyd i højskole/gymnasielærersegmentets højborg Testrup. For 100.000 kr.
Det er pænt billigt sluppet for en god effekt. Skinnebachs bankrådgiver er heller ikke utilfreds, vil jeg vædde på.
Det fornuftsægteskab mellem kunsten og store firmaer vinder Danske Bank på.
Slipsedrengene i banken må dog dele Cadeauen med en ganske anderledes pris, Dan Turèll prisen, som uddeles på Vangede bibliotek af den store digters pårørende. Pengegaven der supplerer æren, stammer fra indtjeningen fra Dan Turèll Grande Goodbye Galla showet i Tivolis Koncertsal.
Dagen afsluttes med en fællessang, man mistænker for at være bevidst tandløst skrevet af Tim Lissauer over melodien ’I en kælder sort som kul’. Vi tager sidste vers:
Mange tak til Danske Bank
tak til Receptionen
tak til Onkel Dannys Pris
tillyk´ med Cadeauen
Montana og Kritiker
Kom igen til næste år
Skål for boltpistoler
Og fallossymboler!
uni-avis@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.