Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende: »Sanders oplæg er grotesk«

REVOLUTIONERENDE - Hvis Helge Sanders visioner om private universiteter bliver en realitet, vil det være det mest radikale universitetspolitiske tiltag i Europa, mener Danske Studerendes Fællesråd

Videnskabsminister Helge Sander (V) vil gøre det muligt for universiteterne at opkræve brugerbetaling, samtidig med at de modtager tilskud fra staten – noget han gentagne gange har lovet ikke at gøre. Og det vil udsulte de offentlige universiteter.

Sådan lyder advarslen fra Danske Studerende Fællesråd (DSF), der ikke ser med milde øjne på Sanders idéoplæg om private universiteter, som han lancerede i sidste uge.

LÆS: Det private universitet: Sanders sidste træk?

Gru er vel snarere det, de ser på oplægget med.

»Det er ikke et idéoplæg, det er et skrækoplæg,« lyder det fra den nytiltrådte formand Mikkel Zeuthen. Og det er særligt den potentielle åbning for brugerbetaling på de danske universiteter, der bekymrer DSF.

Ulige konkurrence

Videnskabsministeren lægger op til, at et privat universitet i Danmark vil kunne opkræve brugerbetaling for at få sine uddannelser til at løbe rundt. En brugerbetaling, som universitetet selv fastsætter. Eller som Mikkel Zeuthen formulerer det: »uendelig brugerbetaling«.

»Hvis det forslag går igennem, så vil det være det mest radikale tiltag i hele Europa. Selv i England har de loft over brugerbetalingen,« siger Mikkel Zeuthen.

»Det er grotesk, hvis man kan opkræve brugerbetaling, samtidig med at man får støtte fra staten. De offentlige midler vil automatisk blive overført fra de offentlige til de private universiteter, fordi konkurrencen vil være ulige til fordel for dem, der er privat finansieret.«

Universiteter uden samfundsansvar

Et af argumenterne for at indføre private universiteter er, at man styrker konkurrencen mellem de danske universiteter. Men det mener Mikkel Zeuthen ikke, at der er behov for.

»Der er jo i forvejen masser af konkurrence om midlerne blandt de offentlige universiteter. Med dette forslag risikerer vi, at få en masse halvstore universiteter, efter at man har arbejdet for netop at reducere antallet af universiteter,« siger han.

Et privat universitet vil ifølge Helge Sander skulle reguleres efter en særskilt lov, ikke efter universitetsloven. Det kan, ifølge DSF, komme til at skade de studerende, hvis retssikkerhed er beskyttet under universitetsloven, og det kan skade værdien af forskningen.

»I universitetsloven har man indskrevet nogle samfundsforpligtelser, nogle brede kriterier, som universiteterne skal leve op til. Dem vil eksempelvis et Lego-Universitet sandsynligvis ikke kunne opfylde, men det behøver de heller ikke, hvis de ikke er omfattet af universitetsloven.«

Sander bryder løfte

DSF anklager Helge Sander for løftebrud med sit idéoplæg, og rådet har samlet en række citater fra de foregående år, hvor de mener, at ministeren har afvist at indføre brugerbetaling på de danske universiteter. Her er to eksempler:

»Det er ikke regeringens hensigt, at der skal indføres betalingsuddannelser for danske studerende i Danmark, og det indgår derfor heller ikke som præmis for arbejdet med at markedsføre Danmark som uddannelsesland.« – I et svar til Folketinget 13. oktober 2006.

»I Danmark kan man ikke modtage taxametertilskud og brugerbetaling på samme tid, og det har vi også bekræftet over for hinanden i den verserende sag omkring Erasmus Mundus. Så det står helt klart.« – I et svar til Folketinget 12. marts 2008.

Videnskabsudvalget har kaldt Helge Sander i åbent samråd om private universiteter torsdag den 21. januar. Læs om samrådet her.

ser@adm.ku.dk

Seneste