Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende statuerer et eksempel på CSS

BLOKADE - Dette er hvad I får, hvis I skærer ned, er budskabet fra de studerende på Center for Sundhed og Samfund til politikerne. I dag har de lukket administrationen ned og forvist den samfundsvidenskabelige dekan fra sit kontor i protest mod regeringen og Dansk Folkepartis nedskæringsplan

Studentermiljøet på KU begynder at ligne virkelighedens udgave af whack the mole; spillet fra forlystelsesparker, hvor man dasker muldvarpefigurer i hovedet med gummikøller. Hver gang, man har banket én muldvarp, popper en ny frem.

I vinter var Biologi, Geografi og Geologi centrum for studenterprotester over nedskæringer på universiteterne, og siden fulgte (mere spagfærdige) protester på Life. Og denne gang er det det store Center for Sundhed og Samfund (CSS), der omfatter store fag som statskundskab, økonomi, sociologi og psykologi, som er centrum for studenternes kamp mod de røde tal. 2010 er blevet studenterpolitisk protestår på Københavns Universitet.

Den 14. juni har en gruppe på omkring 70-80 studerende, der repræsenterer alle fag på CSS, sat gang i en blokade af administrationen på CSS. Flere ventes at slutte sig til.

Politikerne skal kunne se, hvad der kommer

Universitetsavisen passerer samfundsvidenskabelig dekan Troels Østergaard Sørensen ved indgangen klokken lidt i ni. Han ser lettere rådvild ud. De studerende har blandt andet blokeret dekanatets kontorer, og sammen med et par ansatte er han ved at arrangere et møde, så man kan lægge råd op. Men han har ikke lyst til at kommentere blokaden.

Det har de studerende derimod. Pressestrategien er klar. Man har fået Politiken i sving, Lorry er ved at trille ind med et kamera, og Ekstra Bladet har lovet at komme forbi ved VM i fodbold-tid for (af en eller anden grund) at fotografere aktivisterne, mens de overværer dagens kamp fra deres bastioner.

Sociologistuderende Magnus Pedersen holder opflammende tale for de fremmødte studerende og journalister. Målet med blokaden er at vise, hvad der sker, hvis regeringen og Dansk Folkeparti 15. juni vedtager de gigantiske besparelser på uddannelse og forskning, der er en del af de tre partiers svar på landets økonomiske problemer, forklarer han.

Studerende frygter ikke at blive dygtige nok

Ifølge Magnus Pedersen er vinterens krise på Geografi og Geologi det rene vand i forhold til, hvad der er i vente på universitetet med de nye besparelser fra regeringen og DF.

»Vi frygter virkelig for vores faglige kvalifikationer,« siger han. »Så vi vil sige til regeringen, at vi ikke kan skæres mere. Nu bliver det undervisningstimer, der forsvinder, og vi kommer ikke til at kunne stå inde for, at vi har de kvalifikationer, som vi forventes at have.«

Hvorfor viser I det her ved at give jer selv et spark i røven, så at sige? Hvorfor har I ikke i stedet forsøgt at spolere de forhandlinger, der er i gang om regeringens genopretningsplan?

»Vi har valgt at gøre det her, fordi det er vigtigt, at de kan se, hvad det her betyder.«

Er der nogen eksaminer, der bliver ramt af jeres aktion?

»Der er ingen eksaminer, der direkte bliver ramt af det her. Det er vigtigt for os, at de studerende kan gå til eksamen ved siden af. Hvis der skal være en eksamensnedlæggelse, så er det vigtigt, at det er de studerende selv, der gør det. Det kan vi ikke tvinge dem til. Derfor kan vi ikke sige andet, end at det her vil forsinke det, der generelt foregår på universitetet, men det vil ikke betyde, at de studerende ikke kan aflevere deres eksaminer til tiden.«

Moralsk rygdækning fra rektor

Psykologistuderende Emilie Nayberg, som også medvirker til blokaden på CSS, hæfter sig ved, at KU’s rektor Ralf Hemmingsen har meldt så dramatisk ud om konsekvenserne af de kommende års besparelser på universiteterne. Hun mener, at man allerede i vinter kunne se, at det stod skræmmende til på KU, og med de nye besparelser er man ved at være i direkte krise.

»Vi er ved at ramme skrænten,« mener Emilie Nayberg. »Det virker virkelig usandsynligt, at man skulle kunne spare 10 procent bare på administration, ved at nogle sekretærer skulle kunne stemple lidt hurtigere.«

Hun mener, at landets studerende tidligere har forsøgt at råbe politikerne op under demonstrationer, men at erfaringerne er, at der ikke er megen lydhørhed. Til gengæld har blokaderedskabet før vist sig at være effektfuldt.

Politikerne burde sige det rent ud, hvis de ikke vil have et videnssamfund

»Nu er her jo noget pressedækning, og dermed kan det være, at universiteterne ikke bliver ved at være et sted, hvor man kan skære ned helt gratis,« siger Emilie Nayberg. »Det er jo dybt paradoksalt, at statsministeren for et halvt år siden stod og sagde, at nu skulle vi have minimum et universitet i Europas top 10 – så tror jeg ikke, at løsningen er at skære på et område, der i forvejen er enormt presset.«

»Det eneste, vi har fået at vide i lang tid er, at vi skal uddanne og uddanne og uddanne os. Og så er det virkelig frustrerende, at man skærer så meget ned. Hvis man ikke vil have et videnssamfund, så må man jo melde det ud.«

Dansk Magisterforening ventes at besøge blokaden i løbet af mandag den 14. juni og give sin støtte til de studerende.

chz@adm.ku.dk

Seneste