Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Dit studieliv kogt ned til 11 statistikker

Statistik — Studerende svømmer i 12-taller og ser op til mor. Det og meget mere afslører de nyeste tal om studerende på videregående uddannelser.

Superstudenter klumper sammen efter køn

Kønskromosomer fungerer stadig som vejskilte på uddannelsesstien, også for de dygtigste. Tre ud af fire studerende med et snit over 11, der begyndte at studere forsikringsmatematik i 2018, var mænd. På psykologistudiet var 70 procent kvinder. Alle såkaldte superstudenter, der startede på Datalogi, var mænd.

Kilde: Danmarks Statistik

Kvote 2-studerende vil det mere

Studerende, der kommer ind på deres studie via kvote 2, er mere motiverede for at starte på uddannelsen end kvote 1-studerende. 62 procent af kvote 2-ansøgerne er meget motiverede, mens det kun gælder for 46 procent af de andre.

Kilde: EVA

Mange går i mors fodspor

Hver fjerde nye studerende valgte i 2018 en uddannelse inden for samme felt, som enten deres mor eller far havde studeret. Særligt mors studievalg gik i arv: Hver femte kvindelige studerende og 14 procent af alle mandlige studerende valgte samme retning som mama.

Kilde: Danmarks Statistik

Det regner med 12-taller

Andelen af 12-taller på universitetet ligger langt over det forventede (10 procent). I 2016 var 16 procent af alle beståede karakterer på bacheloruddannelser 12-taller, mens tallet på kandidatuddannelser er steget fra 14 procent i 2007 til 21 procent i 2016.

Kilde: EVA

Kvinder er mere stressede end mænd

I en spørgeskemaundersøgelse svarede 37 procent kvindelige studerende, at de havde følt sig stresset inden for den seneste måned. 23 procent af mændene svarede det samme. Og hvor knap hver fjerde mand overhovedet ikke havde følt sig stresset, gjaldt det kun hver tiende kvinde.

Kilde: EVA

Boligen æder SU’en og lidt til

Det koster 192 procent af SU’en i månedlig husleje at bo i en toværelseslejlighed i København, 132 procent at leje en gennemsnitlig etværelseslejlighed og 88 procent at leje et gennemsnitligt værelse. Mens SU’en er steget med 12 procent fra 2011 til 2019, er prisen på en etværelseslejlighed i Storkøbenhavn vokset med 57 procent.

Kilde: Videncentret Bolius

Mange øl = mange venner + dovenskab

60 procent af de studerende drikker seks eller flere genstande 1-2 gange om ugen under studiestarten på universitetet. Dem, der slet ikke drikker, har en tendens til at være uden for socialt senere på studiet, mens dem, der drikker allermest under studiestarten, bruger mindre tid på at studere efterfølgende. Begge grupper har højere risiko for at droppe ud.

Kilde: EVA

SU’en eksploderer

324.400 studerende fik i 2017 tilsammen 20,6 milliarder kroner om året i uddannelsesstøtte. I 2008 var antallet af fuldtidsmodtagere kun lige over 200.000. Støtten udgør 14,6 procent af de offentlige udgifter til uddannelse.

Kilde: Danmarks Statistik

 

Inflation i jordomrejser

Over halvdelen af landets studenter fra 2017 har minimum taget to sabbatår. Fem år tidligere var det kun hver tredje. Kun omkring hver syvende begynder på en videregående uddannelse med det samme.

Kilde: Danmarks Statistik

Medicinstuderende siger farvel med bravur

På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet får de studerende i gennemsnit 10,7 i karakter for deres speciale. For humaniorastuderende er tallet 9,2.

Kilde: Københavns Universitet

 

Udenlandske dimittender har sværere ved at finde job

Blandt de udenlandske studerende, der blev færdige med en videregående uddannelse i 2014, var 17 procent stadig ledige efter 21 måneder (ud af dem, der stadig var i Danmark). Tallet for andre dimittender er fem procent.

Kilde: Danmarks Statistik

Seneste