Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
UDVIKLINGSKONTRAKT - Studenterrådets formand er godt træt af retorikken om de studerendes gennemførelsestid, og kalder det hamrende dumt at presse flere til at blive hurtigt færdige med studierne og ud i ledighed.
Bjarke Lindemann Jepsen, formand for Studenterrådet på Københavns Universitet (KU), kalder det forrykt, at han og hans medstuderende gang på gang må se sig omtalt som en produktionsfaktor af embedsmænd og politikere.
Det er nyheden om, at Uddannelsesministeriet kræver, at det bliver et mål i universitetets udviklingskontrakt, at de studerende på KU i gennemsnit skal bestå eksaminer svarende til seks procent flere ECTS-point i 2014, der får studenterrådsformanden til at ryste på hovedet.
LÆS: Du skal studere 16 minutter mere om dagen
»Al den snak om tal og procenter er dybest set forrykt. Vi studerende er mennesker, der bare gerne vil have lov til at fordybe os i vores studier, men i stedet bliver vi behandlet som et stykke kød, der skal køres igennem en kødhakker,« siger Bjarke Lindemann Jepsen.
Han har svært ved at forstå, hvorfor regeringen har så travlt med at presse flere til at blive hurtigt færdige med deres studier i en tid med høj arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere.
Det store fokus på gennemførelsestiden fjerner fokus fra kvaliteten af undervisningen, der ellers burde være det væsentligste ude på studierne, mener Bjarke Lindemann Jepsen.
»Politikerne ved jo godt inderst inde, at det er kvalitet i form af viden og evnen til at få nye ideer, der skal få os igennem den økonomiske krise, men i stedet har de fokus på at få studietiden bragt ned. Det betyder, at vi studerende bliver stillet en masse firkantede krav, som vi har travlt med at leve op til i stedet for at koncentrere os om indholdet af vores uddannelser,« siger studenterrådsformanden.
Han mener, at man i stedet burde se på årsagerne til, at de studerende bliver forsinkede eller falder fra.
»Det handler om, at vi spilder tiden på grund af dårlig administration, problemer med at få overført merit, og at mange af os bliver demotiverede, når vi har helt ned til fire undervisningstimer ugentligt og har alt for lidt kontakt med vores undervisere, og ikke om at vi er dovne og har brug for pisk,« siger Bjarke Lindemann Jepsen.
Det er derfor også et vigtigt skridt, at det er lykkedes at få rektoratet til at indføre en garanti for, at alle studerende på bacheloruddannelserne får mindst 12 timers undervisning ugentligt fra 2014, påpeger han.
LÆS: 12 timer allerede fra 2014
clba@adm.ku.dk