Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Studerende vil have hele universitetet til at skrive essays om corona

Det startede bare med hans eget institut, men nu breder antropologistuderende Kristian Engbergs essaykonkurrencer sig på hele Københavns Universitet. Der er både pengepræmier og muligheden for at bidrage til et lille stykke danmarkshistorie på højkant.

Artiklen er opdateret den 2. juni kl. 11:50 

Da Kristian Engberg sammen med resten af Københavns Universitet blev sendt hjem på grund af corona-nedlukningen i Danmark, blev han ikke nedtrykt, tværtimod. »Jeg havde det sådan lidt: Hell yes,« siger han, »det her er en kæmpe gave, det er feltarbejde 24/7.«

Han læser antropologi på fjerde semester, og ligesom sine studiekammerater modtog han en mail fra institutleder Bjarke Oxlund. »Han skrev meget empatisk, at han godt vidste, at det ikke var en dans på roser at være studerende lige nu, men så skrev jeg tilbage til ham, at jeg også syntes, at det var mulighedernes tid. For altså, det er da the heyday of anthropologists

Kristian Engberg foreslog institutlederen, at de studerende kunne få til opgave at skrive et fagligt essay med afsæt i corona, og at det kunne erstatte en anden eksamen. Den løsning kunne ikke lade sig gøre, men Bjarke Oxlund var glad for idéen, siger Kristian Engberg, og forslog i stedet at gøre det til en essaykonkurrence. Han fandt penge i budgettet – 3.000 kroner – til en præmie, så bedste essay kunne belønnes, og konkurrencen kom hurtigt op at stå.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

»På Antropologi deler vi it-mand med Sociologi, og så skete der det, at han så konkurrencen og sendte den videre til en på Sociologi, som sagde: Det vil vi også! Det fik mig til at tænke, at hvis de også skulle have lov, så skal vi sgu da alle sammen have lov, og så skrev jeg til institutledere alle steder, og derfra gik det bare stærkt. Lige nu er der syv sider med essaykonkurrencer oppe, og der kommer flere til,« siger Kristian Engberg.

[Det] bliver den københavnske studentergenerations bidrag til den danmarkshistorie, som vi skriver i øjeblikket.

Kristian Engberg, antropologistuderende

Han blev opmærksom på, at der er fag, hvor det kan være svært at finde faglige vinkler på corona. Derfor arbejder han nu på at få en tværfaglig konkurrence og en åben konkurrence på tværs af hele Københavns Universitet op at stå, han er nu i gang med at finde dommere og præmier til de konkurrencer.

»Mit ønske er, at der ikke er nogen, der skal være afskåret fra at deltage,« siger Kristian Engberg, som planlægger at udgive hele baduljen i en bog.

»Nu må vi se, hvor stort det bliver, men jeg kommer til at samle alle essays til en essaysamling, som kommer til ­– med meget floromvundet ordvalg – at blive den københavnske studentergenerations bidrag til den danmarkshistorie, som vi skriver i øjeblikket.«

»Jeg har en stor lyst til at fortælle omverdenen, at corona ikke bare er en krise, det er også en mulighed og en reminder til os alle sammen om, at det, vi lærer på universitetet, meget vel og hurtigt kan blive bragt i spil.«

Indtil videre er der udskrevet konkurrencer på følgende fag. Deadlines og præmier er forskellige fra fag til fag.

Antropologi, se mere her

Statskundskab, se mere her

Teologi, se mere her

Sociologi, se mere her

Økonomi, se mere her

Alle fag på SUND, se mere her

Saxo-Instituttet, se mere her

Jura, se mere her

Institut for Kommunikation, se mere her

Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, se mere her

Institut for Psykologi, se mere her

Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, se mere her

Seneste