Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Undervisning helt til klokken 20 om aftenen gør livet surt for de studerende med børn på Jura. Problemet risikerer at sprede sig til andre fakulteter da universitetet skal bruge mindre plads
Katja Aistrup fik et chok da hun fik sit skema for det nye semester. Undervisning fra klokken 18 til 20 to dage ugentligt og to dage fra 16 til 18 med timer placeret fra klokken 8 om morgenen alle dage, lød den giftige cocktail. Sønnen Thure er tre år, og kæresten har et arbejde hvor han kører rundt på hele Sjælland, så han kan umuligt hente sønnike i børnehaven fire dage om ugen. »Folk gik fuldstændig i sort, og jeg kunne ikke sove. Jeg kan ikke være væk fra min søn fire dage om ugen hvor jeg kun siger godmorgen og godnat til ham, og jeg synes ærlig talt ikke det er rimeligt da det stiller umenneskelige krav til familielivet,« siger hun. Hun troede først det var en fejl, og det samme gjorde en gruppe studerende med børn, så de henvendte sig straks til Studieadministrationen, men den var god nok. Skemaet kom ud den 20. august, og allerede den 3. september startede undervisningen, så de fik reelt 13 dage til at finde nogen der kunne passe deres børn fire aftener hver uge det næste halve år. Det er ikke lykkedes for Katja Aistrup og kæresten, så hun forventer at måtte bruge et år ekstra på sit studium da hun ikke kan komme til undervisningen om aftenen.
Urimeligt valg
Rikkie Kische, der også læser jura på 3. semester, bor i Roskilde og er enlig mor til Sara på ni og Alexander på 12 år. Faderen bor langt væk og kan derfor ikke passe dem, og institutionerne lukker klokken 17. Hun har derfor ikke kunnet følge undervisningen. Det er hun meget ked af da de studerende fik at vide at det er afgørende at komme hvis de skal have en chance for at bestå faget. »Jeg har altid drømt om at læse jura og brænder virkelig for det, men de tvinger os til at vælge mellem vores forældreansvar og studiet, og det er ikke rimeligt,« siger Rikkie Kische. Hun spurgte inden hun søgte ind på uddannelsen, hvordan undervisningen lå placeret, og fik at vide at den generelt lå mellem klokken 8 og 16, men at der kunne være en enkelt dag hvor det kunne blive senere. Hun har derfor taget initiativ til at klage til Studienævnet og til dekanen. Forældrenetværket på fakultet har samlet 120 protestunderskrifter ind blandt de medstuderende, mange som ikke selv har børn, men som også er trætte af de sene undervisningstimer. Der er samlet cirka 700 studerende på andet år på Jura.
Måske løsning for nogen
Noget tyder på at studenterprotesterne har haft en vis effekt. Ifølge studieleder Mette Hartlev arbejder fakultetet hårdt på at finde en løsning for nogle af de studerende. »Vi føler at vi har en forpligtelse til at tilgodese de enlige forsørgere uden pasningsmuligheder så de kan få undervisning i institutionernes åbningstid. I det omfang der bliver ledige pladser på et nyt daghold, vil vi se på børnefamilierne hvor ægtefællen eller kæresten har et travlt arbejde. Vi har også fået lange klager fra studerende der har hest eller skal til fodboldtræning, men vi kan ikke tilrettelægge undervisningen ud fra alle 700 studerendes individuelle behov,« siger hun. Rikkie Kische håber at hun snart får mulighed for at komme til undervisningen og dermed bestå sin eksamen, men hun er imod at der kun kommer en løsning for de enlige forældre. »Det handler om at et skema som det foreliggende, uanset om man er enlig eller ej, vil frarøve studerendes børn mulighed for samvær med deres forældre i op til fire dage ugentligt hvilket på ingen måde er acceptabelt. Det drejer sig om børnenes tarv,« siger hun. Også Katja Aistrup vil fortsætte med at protestere hvis ikke alle de studerende med børn får flyttet deres undervisning. Hun opfordrer ligeledes sine medstuderende uden børn til at fortsætte protesterne da mange af dem også har et reelt problem.
Vanskelig situation
Mette Hartlev efterspørger forståelse for at det er et større puslespil at få tingene til at gå op da det både er svært at finde lokaler på andre tidspunkter og vanskeligt at finde kvalificerede undervisere som har mulighed for at undervise midt på dagen. Desuden spiller det ind at der tilbydes rigtig meget undervisning.
»Vores lokalesituation er blevet stærkt forværret, så vi skal forsøge at planlægge undervisningen efter at der ikke er tilstrækkeligt mange lokaler,« siger hun. Ifølge Erwin Koster Kristensen, driftschef i Indre By, er det korrekt at der er blevet færre lokaler til rådighed de seneste år. Blandt andet er Vestergade med 20 undervisningslokaler blevet ryddet. Det handler dybest set om at KU skal fortætte, det vil sige bruge mindre plads, for at få huslejeudgifterne og indtægter til at harmonere. Ledelsen har meldt ud at der i forbindelse med fortætningen kan være undervisning fra klokken 8 til 18, og ifølge driftschefen er der da også i højere grad undervisning til klokken 18 i dag end tidligere. »Men undervisning efter kl. 18 er nu undtagelsen,« siger Erwin Koster Kristensen. På KUA er der foreløbig opgivet cirka 30 undervisningslokaler, men det er endnu ikke nødvendigt at booke undervisning efter klokken 17, oplyser driftschef Stig Andersen.