Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
STUDIEDROPPER - Nanna Lausvig er en af 50 nyoptagne bachelorstuderende på Tysk. Livet som universitetsstuderende kender hun dog allerede bedre end de fleste af sine nye klassekammerater. Mød aktuaren, der hellere vil bøje verber end at knuse statistikker.
Nanna Leonora Lausvig har set tysk børne-tv hele morgenen. »Det er et fedt sprog«, siger den 24-årige københavner. Snart skifter hun børneprogrammerne ud med oversættelser, når hun begynder at læse tysk på KUA.
Nanna Lausvig er ikke specielt nervøs for at starte på et nyt studium. Det har hun prøvet før. Kun 22,5 ECTS-point fra at være færdig som aktuar, gik det i foråret op for hende, at talknuseri nok ville gøre hende velhavende, men ikke nødvendigvis lykkelig.
»Der er sikkert nogle, der gerne vil have, at jeg tjener kassen som aktuar,« joker Lausvig og fortæller, at reaktionen fra hendes tidligere medstuderende ellers har været ret positiv.
»Jeg er jo ikke den første til at skifte studie«, siger hun.
LÆS OGSÅ: “De nye studerende skal hjælpes på vej”
Lausvig er heller ikke den første fra hendes årgang på Forsikringsmatematik, der dropper ud. I 2009 havde otte fra 2007-årgangen forladt bachelorstudiet. Det svarer til 40 procent af hele Lausvigs årgang.
Det var et højskoleophold sidste efterår, der hjalp Nanna Lausvig til at tage beslutningen om at droppe ud. Her gik hun sammen med flere, der netop havde prøvet det med at skifte studium.
»Det var ikke, fordi jeg fik afklaret, at det nødvendigvis skulle være tysk, men det skulle bare være noget andet,« forklarer Nanna Lausvig, der på højskolen fik den pause, hun havde brug for.
Nu er fremtidsplanerne at undervise i tysk og matematik på gymnasiet. Lausvig, der har læst historie som suppleringsfag hen over sommeren, overvejede også dansk, før hun traf beslutningen om tyskstudiet. Hun var dog sikker på, at hun ville læse og senere undervise i sprog.
»Sprogfag har en bred vifte af både historie og litteratur,« siger hun om interessen. Og det er Lausvig ikke ene om at synes. Tyskstudiet på KU har i år set en ansøgerstigning på 30 procent.
Selvom Lausvig er kørt træt i sandsynlighedsregning, var beslutningen om at forlade aktuarstudiet ikke givet.
»Det har selvfølgelig været svært, fordi man smider meget af det, man har læst, væk,« siger hun.
Nanna Lausvig vil da også gerne tilbage på Det Naturvidenskabelige Fakultet og færdiggøre sin bacheloruddannelse i Forsikringsmatematik. Det bliver bare ikke lige med det samme. Interessen for det germanske sprog er stor, og denne gang lader Lausvig lysten bestemme.
Selv mener hun, at hun aldrig ville kunne have valgt tysk, da hun et år efter sin studentereksamen første gang søgte ind på Københavns Universitet.
»Jeg var lige gået ud af HTX, og havde kun kemi og matematik i hovedet,« siger hun. »Jeg kunne slet ikke forestille mig noget så blødt.«
Da snakken falder på livet og dagligdagen på KUA, melder nervøsiteten sig alligevel hos den rutinerede KU’er
»Jeg er faktisk lidt nervøs for mødet med den humanistiske hverdag,« siger hun. »Det er jo en helt andet måde at studere på; der er rigtig meget at læse.«
Det er ikke alle faser af studiestarten, Nanna Lausvig kan tage på rutinen. Socialt har hun store forventninger til tyskstudiet, der er noget større end forsikringsmatematik, og det med at møde mennesker er lige spændende og angstfremkaldende hver gang, siger hun.
At hun kommer til at læse med nogen, der måske stadig har deres studenterhue fremme, bekymrer hende ikke, men som erfaren førsteårsstuderende har hun et råd til sine nye unge klassekammerater:
»Tænk lidt over, om det nu er det rigtige, når I har læst i et år.«
Og hvad med hende selv, har hun truffet det rigtige valg denne gang?
»Jeg løber jo tør for SU,« siger Nanna Lausvig. Den finansielle situation bekymrer hende helt sikkert, og det er noget hun må finde ud af hen ad vejen.
»Men hvis det er det rigtige, så er det det hele værd,« siger Nanna Lausvig. Og det er der god sandsynlighed for, mener forsikringsmatematikeren.