Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

SU er en gave til fordybelsen

MIT STUDIELIV - Når Adrian Hove-Kreutzfeldt til sommer er færdiguddannet, kan han se tilbage på otte års studietid og 72 brugte SU-klip. SU'en har givet plads til omveje, men han føler ikke, han har spildt tiden.

Der er ellers en elevator i opgangen, men han bryder sig ikke om at stå inde i den lille trækasse med stålgitter rundt om. Derfor tager Adrian Hove-Kreutzfeldt hver dag trappen op til sin lejlighed på toppen af Kollegiet Solbakken på Vesterbro.

Lejligheden ligger på niende sal, men den 28-årige teologistuderende har det fint med, at det tager lidt længere tid. Sådan har hans studieliv også været.

Studiet kunnet have været gennemført noget hurtigere, men takket være SU’en har frivilligt arbejde, stor fordybelse i studiet og udlandsophold været en mulighed. Det har forlænget studietiden for Adrian Hove-Kreutzfedt. Til gengæld føler han sig som et helt menneske, når han til sommer får titlen cand.theol. efter otte års studietid.

»SU’en har været en gave. Den har gjort, at jeg har kunnet fordybe mig i studiet uden at tage alt for meget arbejde ved siden af,« siger han og fortsætter:

»Det kan godt være, at jeg også har fjumret lidt, men det skal der også være plads til. Vi ville jo godt kunne sende studerende til Pakistan, og få dem uddannet til ingeniører på halvandet år, men det kommer der ikke noget godt ud af. Politikerne vil jo gerne have hele mennesker ud af systemet. Og at være et helt menneske, er ikke noget man bliver inden for universitetets mure.«

Nødvendige omveje

Gennem hele sin studietid har Adrian Hove-Kreutzfeldt haft arbejde til at supplere SU’en, men det har sjældent været mere end 10-15 timer om ugen. Alligevel er han blevet forsinket.

»Nu er jeg nørd nok til gerne at ville vide noget mere om baggrunden for mit fag, så jeg har valgt pengene fra for at få mere ud af studiet,« forklarer Adrian Hove-Kreutzfeldt, der på det nuværende semester bruger næsten 20 timer om ugen på at følge et fag, han ikke får ECTS-point for. Samtidig arbejder han som jiu-jitsu-instruktør og som kordegn i den lokale kirke.

Tidligere tog det græske og hebraiske skriftsprog meget af tiden og rykkede andre fag, men det er ikke kun den faglige fordybelse, der har gjort studiet til et otteårigt projekt.

»Jeg har været fire uger i Burma og seks måneder i Indien på ferie i løbet af min bachelor. Jeg kunne ikke bare gå fra a til b og videre til c i en lige linje. Jeg var nødt til at have omveje på, og det gav fokus og fornyet energi, når jeg kom tilbage til studiet,« forklarer Adrian Hove-Kreutzfeldt, der efter sine rejser til Asien ikke længere spiser havregryn uden at drysse chiliflager ud over dem.

Godt to år efter sin rejse til Indien blev Adrian Hove-Kreutzfeldt gift med sine nuværende kone, Jette, i januar 2011. To uger senere afleverede han sit bachelorprojekt, og samme dag rejste han og Jette til Jerusalem, for at Adrian kunne læse de første to semestre på kandidatuddannelsen i Israel.

Ingen SU-nedskæringer

Den lange studietid har betydet flittig brug af SU’en samt systemets lånemuligheder. Han har tidligere valgt SU fra i enkelte måneder, men april bliver den allersidste måned, hvor Adrian Hove-Kreutzfeldt kan stemple sit SU-klippekort. For ham har SU’ens størrelse været passende.

»Det handler om at kunne overleve for SU’en. Hvis man betragter en iPhone til 500 kroner om måneden som overlevelse, så kan det godt være, man skal til at se på sine leveomkostninger igen,« mener han.

Adrian Hove-Kreutzfeldt, har selv valgt at supplere SU’en ved at »sluge lånekamelen« for at kunne lidt mere end at overleve. Det har han det fint med, men han er ikke sikker på at SU’en fremover bør være mere lånefinansieret, som den for eksempel er i Norge.

»Der kan garanteret godt skrues lidt på nogle knapper, men jeg er ikke sikker på det er en god idé at skære. Jeg har haft stor glæde af SU-systemet. Det har gjort, at jeg kunne fokusere og være skarp på mit fag. Jeg har svært ved at se, hvordan det her system skal producere hele mennesker, hvis studiearbejde kommer til at fylde mere, end det har gjort for mit vedkommende.«

Adrian Hove-Kreutzfeldt håber på at kunne fortsætte på ph.d.-uddannelsen på teologi, men først venter en fordobling i antallet af familiemedlemmer. Jette venter tvillinger til august.

Uni-avis@adm.ku.dk

Seneste