Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

SU: Ønsker regeringen italienske tilstande?

DEBAT - Som psykologistuderende forventer mine kommende arbejdsgivere, at jeg har erfaring med 'rigtige mennesker'. Men uden det sjette års SU, bliver det stort set umuligt at leve op til, skriver Emilie Nayberg fra Studenterrådet.

Danske studerende er de mest jobparate i verden, blandt andet fordi vi stifter bekendtskab med arbejdsmarkedet undervejs i vores uddannelse. I Danmark er der fleksibilitet og rum til, at vi kan prøve kræfter med fordybelse i vores fag, praktik, krævende studiejob og udlandsophold.

Regeringen har fremlagt et SU-udspil, der vil fjerne det ekstra års SU. Det er en fejltagelse af dimensioner at tro, at vi får bedre dimittender af det.

Det kan godt være, at de, der kommer igennem, bliver hurtigere, men er de parate til et job, hvis de har ræset igennem uddannelsessystemet bag lukkede mure fra børnehaveklasse til kandidatspeciale?

Svaret er nej. I Italien bliver unge færdiguddannede nødt til at arbejde i flere år gratis som trainees, simpelthen fordi de ikke kan udfylde en jobfunktion efter endt uddannelse.

Jeg læser selv psykologi, og når jeg bliver færdig som psykolog, består min erfaring med ‘rigtige mennesker’ af lidt under tre måneders praktik – med mindre jeg i løbet af min studietid selv sørger for at tilegne mig de erfaringer og kompetencer, som mine kommende arbejdsgivere med rette forventer af mig.

Fjerner man det sjette års SU bliver det stort set umuligt at kunne leve op til de forventninger.

Det giver ikke mening at bruge SU’en som et styringsredskab. Der er langt bedre metoder til at sikre, at vi studerende kommer sikkert igennem vores uddannelser. Vi bliver hverken de hurtigste, dygtigste og klogeste i verden af at blive presset på vores levegrundlag.

Seneste