Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

SU’en er dyr og dårlig

DEBAT - Venstres SU-ordfører, Sophie Løhde, mener at SU-systemet er dårligt, men hun vil gerne inddrage de studerende i diskussionen om den forjættede studieunderstøttelse

Sablerne drages: Slaget om SU’en skal – måske – til at stå. I det nye regeringsgrundlag nævnes muligheden af at justere SU-systemet for at få de studerende til at gennemføre hurtigere. Studenterbevægelserne opruster, men intet er endnu sikkert.

LÆS: Om regeringens SU-udspil

Hvad kan de studerende egentlig forvente, der sker med SU’en – og hvad vil det betyde?

Sophie Løhde, SU-ordfører for Venstre, mener at en revidering af SU-systemet er nødvendig.

»I forhold til den tid, det tager studerende at gennemføre deres uddannelse, har Danmark en kedelig international rekord. Jeg er ofte ude og snakke med studerende på forskellige uddannelser, og de meldinger jeg får fra de studerende er, at SU-systemet ikke er godt nok. Det er derfor vigtigt, at vi ser på, hvordan systemet kan forbedres.«

Inspiration fra andre lande

Sophie Løhde mener sagtens, at SU-systemet kan udformes så der skabes øget incitament blandt studerende til at gennemføre studierne hurtigt. Vurderingen af systemet skal først og fremmest bestå af tre elementer, fortæller hun.

»Det er vigtigt, at vi ikke stirrer os blinde på vores egen navle. Vi har det dyreste system i verden, men det er ikke nødvendigvis det bedste. Vi kan derfor få masser af inspiration fra andre landes erfaringer med lignende systemer,« mener Sophie Løhde.

Derudover er det også nødvendigt, at undersøge mulighederne for overhovedet at lave en revidering af SU’en, siger Sophie Løhde. Lige nu er der nemlig en forligskreds om det nuværende system, men Sophie Løhde håber, at nogle af partierne i forliget vil være med til at genoverveje det. Ellers skal regeringspartierne overveje, om de er parate til at bryde forligskredsen, siger hun.

SU’en bliver ikke sat op

Regeringen har endnu ikke lagt sig fast på konkrete ændringsforslag, fortæller Sophie Løhde, som dog har et par idéer: »Man kunne helt klart overveje et økonomisk incitament – en gulerod til dem, der bliver færdige til normeret tid. Som det er nu, belønner vi hverken de hurtige eller de langsomme,« siger hun.

I regeringsgrundlaget står der intet om, hvad de studerende kan forvente – eller frygte – af justeringer i SU’en, men Sophie Løhde slår fast, at der i hvert fald ikke bliver tale om at hæve SU’en for at give mere tid til studierne:

»Jeg anerkender ikke argumentet om, at studerende skulle gennemføre hurtigere, hvis de ikke behøvede at have erhvervsarbejde. Det er derimod en fordel at få kendskab og blive knyttet til det private erhvervsliv allerede under studierne,« siger hun.

Invitation til debat

Diverse studenterorganisationer landet over har varslet krig, hvis regeringen rører SU’en. Danske Studerendes Fællesråds formand Mikkel Zeuthen skriver i en pressemeddelelse, at det udelukkende vil give en forlænget dagpengekø, hvis de studerende presses hurtigere igennem. Men det er helt irrelevant at snakke om, mener Sophie Løhde: »Vi regner bestemt ikke med, at der er finanskrise om fem år, når de studerende der starter til sommer, bliver færdige, så man kan slet ikke bruge det som argument,« siger hun.

Men studenterindsparket i debatten er velkomment, understreger Sophie Løhde. Det er nemlig det tredje element, der skal medtages i vurderingen af SU’en – inddragelse af forskellige interesseparter.

»Politikerne på Christiansborg sidder ikke altid med de rigtige løsninger. Denne her sag handler ikke om at være for eller imod et SU-system, og hvis studenterorganisationerne har konstruktive forslag, vil vi meget gerne invitere dem til at deltage i debatten,« siger Sophie Løhde.

ceca@adm.ku.dk

Seneste