Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Supercomputer slettede 100 terabyte forskning på Kyoto Universitet

IT-sikkerhed — Backup. Backup. Backup. Det er løsningen, hvis man vil undgå at miste værdifuld forskning, som det er sket for forskere i Kyoto.

På Kyoto Universitet har en supercomputer begået enhver forskers tænkelige mareridt.

Ved en fejl begyndte et program, der egentlig skulle holde orden i supercomputeren, at slette sikkerhedskopier. Før programmet blev stoppet, havde det nået at slette 100 terabyte med forskerdata – eller hvad der svarer til 34 mio. filer.

Kyoto Universitet har indrømmet fejlen, og beklager den ifølge Kyoto Universitets informationsafdeling.

Skrækscenariet bør ikke kunne ske på KU

Fejlen har berørt 14 forskergrupper, og det er lykkedes at gendanne data for ti af dem, så kun fire forskergrupper er endt med at miste deres data uigenkaldeligt. Men det svarer til et datatab på 77 TB.

Hos Københavns Universitet tror IT-chef Klaus Kvorning Hansen ikke på, at det samme kan ske, for der er efterhånden udviklet solide sikkerhedsprocedurer for, hvordan KU gemmer vigtige forskerdata på en sikker måde.

»Selvom det er et skrækscenarie, som KU-IT heller aldrig helt kan undgå, hvis flere af vores anlæg svigter, så føler jeg mig betrygget i, at KU kan gendanne alle data, hvis ulykken skulle ske,« siger Klaus Kvorning Hansen.

»Forskerdata er et af de allerstørste aktiver, som et universitet har, og derfor undrer det mig, hvad der er sket i Kyoto,« siger Klaus Kvorning Hansen.

Hvis han skal gætte på, hvordan det kunne gå så galt, er hans bedste – eller værste – gæt, at en forskergruppe har sat deres eget IT-system op i et hjørne af Kyoto Universitets supercomputer.

»Nogle forskere har måske ikke orket at definere en backup-politik sammen med den centrale IT-afdeling på universitetet. Det har måske virket besværligt for dem, for det kræver en dialog omkring, hvad de vil. Men i værste fald kan det betyde, at de har undladt at tage backup,« siger Klaus Kvorning Hansen.

Forskere kan ikke tilgå deres backup

KU’s backup befinder sig på it-anlæg i Taastrup, og har intet at gøre med de computere, som KU’s forskere arbejder på til daglig.

I Taastrup findes der såkaldt ‘spejling’ af data, men det giver ifølge Klaus Kvorning ingen garanti mod at miste data, fordi en spejling altid vil indeholde alle de samme fejl, tab eller manipulation af data, som findes på den computer, forskeren har arbejdet på. Spejling sikrer alene imod et nedbrud på arbejdscomputeren, og derfor skal forskerne også tage sikker backup.

»KU har forskellige løsninger til forskerne, afhængig af prisen. Vores backup på et fysisk sted og på en måde, som ikke engang forskerne selv kan tilgå. De skal have hjælp af KU-IT for at få gendannet deres data, og det klarer vi ofte i løbet af nogle timer,« siger Klaus Kvorning Hansen, der ikke kan sige noget om, hvorfor det ikke indgår i fremstillingen af sagen i Kyoto.

Det hænder at forskere sletter data

Løsningen hedder altså ifølge Klaus Kvorning Hansen at få taget backup og at bruge de procedurer, som KU har udviklet for at tage sikker backup.

»Jeg hverken kan eller vil fortælle om sager, hvor der har været et egentligt tab af data for forskere ved KU, men jeg kan sige, at det hænder ind imellem, at en forsker, eller en anden medarbejder af vanvare kommer til at slette noget. Heldigvis sker det sjældent, og hvis det gør, kommer vi indover for at gendanne data,« siger Klaus Kvorning Hansen.

»Men en succesfuld redningsaktion forudsætter, at forskerne gør brug af den løsning, der er til rådighed, og ikke finder på egne løsninger,« siger Klaus Kvorning Hansen.

Hewlett Packard beklager

Den internationale computergigant Hewlett Packard beklager fejlen ifølge Kyoto Universitet.

HP skriver, at de vil give kompensation til de forskere, der har mistet data.

Der er tale om et backup script, som begyndte at slette logfiler, der var ældre end 10 dage.

HP har sikret sig, at at fejlen ikke gentager sig.

Seneste