Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Tag på konference

… og formidl din opgave eller dit speciale, bliv inspireret og udfordret, og få en anderledes ferieoplevelse. Tre retorikstuderende, der selv har været af sted, deler her ud af deres erfaringer og hjælper dig godt på vej.

Som studerende kan du sagtens tage på konference i udlandet og fortælle dine udenlandske fagfæller om dit bachelorprojekt, din overbygningsopgave eller dit speciale. Når du træder ned fra talerstolen, venter forskere fra hele verden med værdifulde faglige inputs, visitkort og måske tilbud om at publicere dit arbejde. Og bagefter ligger alverdens storbyers shoppingstrøg, museer og barer for dine fødder. I juni i år var vi tre retorikstuderende fra Københavns Universitet der rejste til Canada for at tale på en af verdens største argumentationskonferencer i universitetsbyen Windsor. Efter fire dage med papers og pindemadder satte vi vores lejede Buick i ’drive’ med kurs mod Detroits Motownmuseum, Torontos natteliv og Niagara Falls’ vandmasser. Vi synes at der er fem gode grunde til at tage på konference i udlandet, og har fem gode råd til alle der kunne tænke sig at gøre det.

Fem gode grunde til at tage på konference
Få erfaring med faglig formidling. Da vi skulle tale på konferencen i Windsor, måtte vi koge store projekter ned til 20 minutters taletid og præsentere det for ligesindede der havde en anden baggrund end vores, og som ikke talte dansk. Det var en rigtig god øvelse. Udfordrende, lærerig og afdramatiserende.

Mød udenlandske fagfæller. I Windsor præsenterede fagfæller fra hele verden os for forskningsområder og -metoder vi ikke anede eksisterede. Vi blev udfordret i vores faglige diskussioner med dem, blandt andet fordi de ikke nødvendigvis var på fornavn med de samme teoretikere som os.

Få inputs til din (næste) opgave. Konferencen i Windsor var et overflødighedshorn af ny og ukendt viden, og vi havde en hel stak litteraturhenvisninger og tekster med hjem. Det var ikke alt vi blev præsenteret for der var lige interessant; men nogle af de foredrag vi hørte, var ikke bare interessante, men direkte relevante for vores egne opgaver og specialer.

Påbegynd en akademisk løbebane. Indrømmet: Vi tog primært til Canada for at se vores fags giraffer og drikke ’bad ass mojitos’ i Toronto. Ikke desto mindre blev vi tilbudt ph.d.-stipendier i Ohio, spalteplads i et udenlandsk tidsskrift og taletid på en konference i Chile. Så hvis du har en forskerkarriere i tankerne, er en konference ikke noget dumt sted at starte.

Kom ud at rejse. Påvirkede det vores rejselyst at konferencen fandt sted i Windsor, Canada, tæt på bil- og musikbyen Detroit og en halv dagskørsel fra Toronto og Niagara Falls? Mon ikke!

Fem gode råd til dig, der vil af sted
Kontakt din underviser. Spørg din underviser om hvilke konferencer der er på vej, og hvilke der er mest interessante, velorganiserede og studentervenlige. Vores underviser tilbød endda at hjælpe med vores præsentationer og skrev en anbefaling vi kunne bruge når vi søgte økonomisk støtte.

Kontakt arrangørerne. Skriv til arrangørerne, og spørg fx til studenterrabat, billige steder at overnatte og muligheden for at komme til at tale på konferencen. Vi fik overvældende meget hjælp af de canadiske arrangører der tilsyneladende gerne ydede lidt særlig studenterservice.

Tal på konferencen. Får du mulighed for at tale, så gør det. Det er udfordrende, lærerigt og godt at kunne skrive på cv’et, og dine chancer for at få økonomisk støtte øges. Du skal dog enten være ude i god tid – ofte et helt år i forvejen! – eller lidt fremme i skoene. Vi satsede på det sidste; efter at vi havde kontaktet de canadiske arrangører, rykkede de på en ide om en særlig workshop for kandidatstuderende, og et par måneder før konferencen fik vi at vide at vi kunne tale dér.

Køb flybilletten først, og skriv dit oplæg bagefter. At forberede et 20 minutter langt fagligt oplæg på engelsk kan godt trække tænder ud; men en flybillet, en hotelreservation og et eksemplar af Turen går til virker svært motiverende.

Søg støtte. Det behøver ikke at ruinere dig at tage på konference i udlandet. Hvis du gør en indsats og er tilpas heldig, kan du faktisk få alle dine udgifter dækket. Vi søgte vores fakultets rejsestipendium og et par legater og rejste tilsammen næsten 16.000 støttekroner.

Seneste