Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
AFSKEDIGELSE - Tandlægeskolens eneste tandtekniker står til at miste sin stilling. Det vil medføre væsentlig forringelse af skolens behandlinger og undervisning, mener studerende, der har iværksat en underskriftsindsamling mod fyringen.
»Endnu en fyringsrunde har ramt Tandlægeskolen, og denne gang er det desværre gået ud over skolens tekniker, Marcela Møller. Hvis du ved hvem Marcela er – så er du nok heller ikke i tvivl om, at det er en meget uheldig situation, hvis hun bliver afskediget,« skriver to tandlægestuderende fra 10. semester på Tandlægeskolen i et opslag på Facebook.
Sarah Frederiksen og Jacob Høxbroe har oprettet et facebookevent, der skal fungere som underskriftsindsamling mod fyringen. Studerende kan slutte sig til protesten ved at tilmelde sig eventet, og det har 343 nuværende og tidligere tandlægestuderende indtil videre gjort. Repræsentanter fra hvert klinikhold på 10. semester er desuden gået sammen om at skrive en formel indsigelse mod afskedigelsen.
Onsdag den 13. april er der partshøringsfrist i sagen om Marcela Møllers afskedigelse, og Sarah Frederiksen og Jacob Høxbroe håber, at den skriftlige indsigelse og opbakningen til protesten på Facebook kan være med til at rykke ved ledelsens beslutning.
»Vi ved, at underviserne har lavet en underskriftindsamling, og vores mulighed er, at I som studerende tilmelder jer dette event som ‘underskrift’. Vi kan dermed oplyse ledelsen om, hvilken opbakning der er fra de studerendes side,« skriver de to studerende i facebookopslaget.
Det er fjerde gang siden 2008, at Tandlægeskolen rammes af fyringer.
»Adskillelige kliniske undervisere og klinikassistenter er blevet fyret eller tvunget til at gå ned i tid. Det afspejles i den nye studiestruktur, som træder i kraft næste år, hvor der er meget færre kliniktimer. En stor del af den kliniske undervisning er blevet sparet væk sammen med de kliniske undervisere,« fortæller Jacob Høxbroe om fyringernes betydning for undervisningen.
»Det virker særligt forrykt at nedlægge Marcelas stilling, for hun er skolens eneste tandtekniker. Uden en tandtekniker bliver der store forsinkelser i de behandlinger, vi laver på Tandlægeskolen, og dermed kommer vi også til at lære mindre på vores uddannelse,« fortsætter han.
Hvis der fx kommer en patient ind, som har ødelagt sit gebis, er det tandteknikeren, og ikke klinikerne, der kan fikse det. Uden en tandtekniker skal gebisset sendes til et eksternt laboratorie og retur, og det betyder, at patienten skal gå i lang tid uden tænder i munden.
»De kliniske undervisere har ikke den samme tekniske kunnen. Og de er meget, meget pressede på tid netop på grund af, at der har været så mange fyringer allerede. Når ledelsen vælger at fyre skolens eneste tandtekniker, må det være, fordi de regner med, at de kliniske undervisere kan varetage hendes funktion, men det har de altså meget sjældent tid til,« siger Jacob Høxbroe.
Marcela Møller sætter stor pris på de studerendes opbakning:
»Det betyder rigtig meget for mig, og det bekræfter, at de har brug for mig og regner min funktion for en, de ikke kan undvære. Jeg ville selvfølgelig gerne kunne blive ved med at være der for dem.«
Også underviserne på Tandlægeskolen er utilfredse med Marcela Møllers afskedigelse.
»Vi undervisere er sådanset indforstået med, at Tandlægeskolen står i en svær situation og er nødt til at spare. Problemet er beslutningen om at fyre en helt central person, der er den eneste af sin art på skolen. Med afskedigelsen mister vi den viden, erfaring og undervisning, som kun hun er i stand til at levere,« siger klinisk underviser Jens Danielsen, der har startet en underskriftsindsamling mod afskedigelsen blandt sine kollegaer.
Jens Danielsen sidder i Studienævnet, og her er beslutningen om at afskedige skolens eneste tandtekniker ikke blevet drøftet. Han tror, at ledelsens beslutning kan hænge sammen med, at tandteknikerens funktioner ikke er skemalagt, og ledelsen derfor kan have svært ved at se, hvor stor betydning hun har for de studerende.
»Hun har ikke teoretisk undervisning, men hun rådgiver og vejleder de studerende i nogle ting, vi kliniske undervisere har svært ved at hjælpe med. Vi står ikke med fingrene ned i akrylen, når der skal laves proteser.«
Tror du, at en underskriftsindsamling kan få ledelsen til at skifte mening?
»Det har jeg faktisk ingen fornemmelse af, men ledelsen må da have fået noget at tænke over,« siger Jens Danielsen.
Uniavisen har bedt institutleder Anne Marie Lynge Pedersen om at kommentere ledelsens beslutning om at nedlægge stillingen. Institutlederen meddeler, at hun ikke må kommentere på personsager, og at partshøringsfasen desuden endnu ikke er afsluttet.
sofie.hansen@adm.ku.dk