Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Tandlægestuderende vil aktionere mod besparelser

NEDSKÆRING - De studerende på Tandlægeskolen mener ikke, at det er muligt at spare ti millioner kroner, uden at det går ud over kvaliteten af deres undervisning. De har sendt et åbent brev til dekanen på fakultetet og vil aktionere på gaden i København.

Spar ti millioner kroner inden udgangen af 2012, sådan lyder det ufravigelige krav til Tandlægeskolen fra dekanen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Sund).

Nyheden er kommet som et chok for de cirka 450 tandlægestuderende på instituttet. Odontologisk Forening, de studerendes organisation, havde indkaldt til informationsmøde eller nærmere til krisemøde onsdag den 10. november i Hannover Auditoriet på Sund.

Der er plads til 180. Alle pladser var optaget, og der sad også studerende i hvide kitler med deres madpakke i hånden på trapperne.

En tredjedel af budgettet

Tandlægestuderende Kasper Vinther ridser situationen op. Instituttet har elleve millioner kroner i uddannelsesindtægter, og de faktiske omkostninger ved at uddanne tandlæger er 28,5 millioner kroner årligt.

»Besparelsen på ti millioner kroner betyder, at der skal skæres mere end en tredjedel af budgettet, hvilket er rigtig meget. Institutlederen har sagt, at uddannelsen ikke må forringes, tværtimod skal den udvikles og forbedres,« siger Kasper Vinther.

Han bliver afbrudt af spredt fnisen fra auditoriet. Han fortsætter, da der er blevet ro igen.

»Det vil vist være første gang i verdenshistorien, at man har sparet en tredjedel af et budget og samtidig gjort en uddannelse bedre.«

De fremmødte griner højlydt.

Besynderlig timing

Kasper Vinther tilføjer, at det virker besynderligt, at sparekravet kommer blot et år efter indførelsen af en ny studieordning for tandlægeuddannelsen, der indeholdt store besparelser. Forinden var gået en lang og besværlig høringsfase.

»Vi havde virkelig knoklet med den nye studieordning og havde fået et resultat, der var til at leve med, så det er mig en gåde, hvorfor det hele nu skal laves igen,« siger han og ridser de af institutlederens spareforslag op, som vil ramme de studerende hårdest.

Et forslag er at afskedige halvdelen af de cirka 40 videnskabeligt ansatte forskere (vip) og lade deltidsansatte (d-vip) overtage den teoretiske del af undervisningen. Det vil gå ud over den forskningsbaserede undervisning og dermed kvaliteten, mener de studerende.

Forelæsninger på video

Institutlederen overvejer også at skære antallet af ugentlige dage de studerende behandler patienter på klinikken fra fem til fire. Om fredagen kan klinikken så udlejes til eksempelvis efteruddannelseskurser, så instituttet kan få nogle penge i kassen. De studerende skal have teoretisk undervisning i stedet.

Der skal indføres en hygiejneafgift på 300 kroner som patienterne skal betale, men de studerende er bekymrede for, at det vil betyde at der blive færre patienter at behandle, når det ikke længere er gratis.

Desuden foreslår institutlederen at droppe den studieaktiverende holdundervisning, som blev indført med den nye studieordning for et år siden. Holdundervisningen skal laves om til forelæsninger i stedet, og forelæsningerne skal optages på video, så de kan genbruges.

Skal skynde sig

En studerende spørger, om det overhovedet er muligt at gøre noget?

Xenia Clausen, en andet af medlemmerne af aktionsgruppen, svarer, at de har nedsat et udvalg, der skal komme med forslag til, hvad de kan gøre mod besparelserne. De har brug for hjælp, da de skal skynde sig, hvis de vil nå at have indflydelse på beslutningen.

Spareplanen skal ligge klar den 15. november, hvorefter den skal godkendes af dekanatet på Sund, og så skal den sendes i høring fra den 20. november til den 11. december.
Medarbejderne bliver orienteret den 18. december, så de ved besked om de har et job eller ej inden jul.

Odontologi koster ekstra

Hun forklarer, at de allerede har skrevet åbent brev til dekanen, og de vil også lave happenings centrale steder i København i næste uge.

LÆS: De tandlægestuderendes åbne brev til dekanen på Sund.

Målene er at skabe forståelse for, at tandlægeuddannelsen er særligt omkostningskrævende og derfor har brug for flere midler end andre studier samt at sikre, at Danmark også fremover vil uddanne tandlæger på et internationalt højt niveau.

Tandlægeuddannelsen er unik

De studerende peger på, at Odontologisk Institut som det eneste består af både en teoretisk skole og en behandlende skole.

Det gør, at tandlægeuddannelsen ikke kan sammenlignes med andre uddannelser, heller ikke eksempelvis medicin, hvor de studerende gennemfører deres praktiske undervisning ude på hospitalerne.

»Det er dyrt at drive et tandlægehospital, men det er strengt nødvendigt for, at vi kan blive fagligt og teknisk dygtige,« siger Xenia Clausen.

Engager jer i fremtiden

En af de fremmødte spørger, om det ikke er en ide at strejke?

Kasper Vinther svarer, at han ikke mener, at det er det rigtige signal at sende at blive væk fra undervisningen, men at hvis der er stemning for det, så strejker de.

En anden vil demonstrere foran ministeriet, og en tredje vil koordinere aktiviteterne med de tandlægestuderende i Århus. Mødet slutter med, at de studerende samler protestunderskrifter ind og opfordrer alle til at engagere sig i protesterne.

»Jeg ved godt, at I alle har vildt travlt med studierne, men det er en rigtig god investering i vores fremtid,« når Xenia Clausen lige at sige, inden de studerende haster videre til undervisning.

clba@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste