Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
FRAVALG – En udmarvende cocktail af halv studietid og fuld praktiktid udløste kandatstuderende Tania Havris Linds stress. I dag er hun kommet videre, men det var en hård skilsmisse fra Københavns Universitet.
Tania Havris Lind følte sig som blommen i et æg, da hun læste til bachelor i engelsk på Københavns Universitet på Amager (KUA). Hun forestillede sig ikke kandidaten meget anderledes.
»De tre år på bachelorstudiet gik lynhurtigt. Der var gode muligheder for at lave projekter, og underviserne var gode og opmærksomme på de studerende. Det hele var godt,« siger hun.
Det ændrede sig, da hun begyndte på kandidatstudiet i Engelsk i september 2014. Problemerne kom, efter at Tania Havris Lind havde fået fuldtidspraktikplads på første semester, og studieplanen krævede, at hun skulle tage to fag på Engelsk samtidig.
Som uniavisen.dk skrev om først i december, kunne Tania Havris Lind ikke få dispensation fra de to fag. Det havde hun ellers læst var en mulighed på hjemmesiden for Engerom (Institut for Engelsk, Germansk og Romansk).
Hun begyndte at føle sig stresset, og en dag i januar 2015 sagde hendes læge til hende, at det var blevet til mere end en følelse. Hun havde fået klinisk stress.
»Det kom virkelig som en overraskelse. Min læge sygemeldte mig med stress, og det blev februar, før jeg mentalt forstod det. I december havde jeg ellers gået og troet, at jeg havde styr på det; semestret skulle bare overstås, og så ville det blive bedre,« siger Tania Havris Lind.
Det blev forår, og hun søgte tilvalgsfag på CBS i kommunikation. Hun tog det som en udbygning af hendes BA på KUA i interkulturel erhvervskommunikation- og kompetencer, fordi hun troede, hun skulle tilbage til kandidatstudiet.
Men hun blev ikke optaget, og til sidst var der ingen fag tilbage, som var relevante for hendes studie, og som månederne gik, forstod hun, at hun ikke ville fortsætte. Til gengæld dukkede der nye muligheder op.
Hun brød med KUA, efter hun først i sommeren 2015 fik sit optagelsesbrev fra Copenhagen Business Academy, der er en erhvervsakademisk uddannelse, som hun fandt frem til på internettet efter at have søgt på ‘kommunikation’. Selvom det var med blandede følelser, frameldte hun sig kandidatstudiet.
»Man melder sig fra på sin pc via internettet. Jeg sad længe og kiggede på knappen på min pc, for på en eller anden måde er det jo et nederlag, men jeg er meget glad for min nye uddannelse. Jeg har det som en fisk i vand, selvom jeg samtidig ærgrer mig over, jeg ikke fik kandidaten,« Siger Tania Havris Lind og tilføjer:
»Det var underligt at trykke ‘farvel og goodbye’. Jeg skulle ikke fortsætte på KUA. Jeg må indrømme, det gjorde ondt,« siger hun.
Hun synes stadigvæk, det er meget vigtigt at få erhvervserfaring. Måske var det gået anderledes for hende, hvis hun havde droppet praktikken og kun koncentreret sig om at hive første semester på kandidaten hjem på KUA. Men hun vil ikke undvære praktikken for noget.
Fra januar 2015 fik hun tilbudt en stilling som studentermedhjælp på sin forhenværende praktikplads. Hun svarede, hun var sygemeldt, men arbejdspladsen var forstående. De ville meget gerne have hende som studentermedhjælp og ville vente på hende. Da hun senere begyndte på jobbet, havde hun kun få timer, og de blev gradvist til flere.
Det viser, at praktik virker efter hensigten, mener hun.
»Jeg har ikke fortrudt noget i dag. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have undværet. I dag har jeg et arbejde, mens mange af dem, jeg gik på bachelorstudiet med, i dag er arbejdsløse kandidater, og de ved ikke, hvordan de skal sælge sig selv,« siger Tania Havris Lind.
Tania Havris Lind er også glad for, hun gik ind i en diskussion med KUA om den vejledning, hun modtog, og som hun fandt utilstrækkelig.
»Min kamp med KUA fik mig til at indse, at for mig var det helt umuligt at gå i praktik på fuld tid under de forhold, man får på KUA, når de ikke vil give dispensation,« siger hun.
Til en artikel i Universitetsavisen midt i december 2014 medgav studienævnsformand Jørgen Staun, at ‘Der er helt klart et problem i sagen om den engelskstuderende Tania Havris Lind, der oplevede ikke at få vejledning nok om sit praktikophold og endte med at blive stresset af det’.
Undervejs i forløbet har hun ellers tænkt, om det var hende, der var noget galt med, efter hun mistede tilliden til KUA’s vejledning om praktik.
Tania Havris Lind har det ifølge eget udsagn rart nu. Hun har lært, at når de første symptomer melder sig, skal hun stoppe op med det samme og mærke efter i sig selv – i modsætning til det hun gjorde, dengang hun begyndte på første semester på kandidaten.
Hun har lært, at det at få erhvervserfaring er vigtigere end at få en lang videregående uddannelse, men sådan tænkte hun ikke, da hun begyndte på KUA.
»Dengang var drømmen at nå det hele på normeret tid, fordi ’det var bare sådan, man gjorde’,« siger Tania Havris Lind. I dag er hun nogle erfaringer rigere.
anfj@adm.ku.dk