Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Teknisk finanslovsforslag skrumper KU’s indtægter

BUDGET - I et teknisk forslag til en finanslov for 2016 ser Københavns Universitet ud til at miste mange hundrede millioner på sit budget fra 2017. Men så galt går det næppe ifølge direktøren.

I et teknisk forslag til en finanslov for 2016 ser Københavns Universitet ud til at miste mange hundrede millioner på sit budget fra 2017. Men der skal sættes en stor streg under teknisk, lyder det fra KU’s direktør Jesper Olesen, som meget nødigt vil male fanden på væggen på baggrund forslaget. Han ser dog frem til, at der kommer en endelig finanslov, som han kan budgettere ud fra – de tal har han nemlig ventet på udsædvanligt længe.

At finanslovsforslaget er teknisk betyder, at det er en fremskrivning af forslaget fra 2015. Der er altså ikke taget politisk stilling til det, og derfor kan det komme til at se helt anderledes ud i sidste ende. På grund af sommervalget forventer regeringen først at kunne komme med et reelt udspil i slutningen af september, og det efterlader altså KU’s økonomi i lidt af et limbo.

Jesper Olesen, sidder I simpelthen og venter i spænding?

»I hvert fald i forhold til hvad vi skal melde ud og sætte i gang. Vi sidder ikke på hænderne, vi prøver at se på, hvad der kan ske, og hvad det vil betyde. Vi prøver på at forberede os bedst muligt. Hovedkonklusionen må være, at det her tekniske finanslovsforslag er meget svært at forholde sig til,« siger KU’s direktør.

I et notat til KU’s bestyrelse angående forslaget fremgår det, at der er flere politiske udspil, der kan påvirke KU’s fremtidige indtægter og budget. Der nævnes blandt andet en åbning af studiefremdriftsreformen, analyse eller reform af taxametersystemet og usikkerhed om, hvorvidt universiteterne er omfattet af regeringens ‘omprioriteringsbidrag’ på to procent årligt på ‘alle større statslige driftsområder’.«

Ingen grund til dårlig stemning

Kigger man på tallene, ser det ud til, at mange hundrede millioner kroner forsvinder fra KU’s budgetter i 2017. Blandt andet et forskningstilskud på omkring 200 millioner kroner ser ud til at bortfalde.

»Vi har en masse opmærksomhedspunkter. Men fordi det er en rent teknisk finanslov, er der en oplagt mulighed for, at det ser værre ud, end det ender,« siger Jesper Olesen og fortsætter:

»På det her her grundlag vil jeg ikke gå ud og råbe alt for meget vagt i gevær, for der er ingen grund til at skabe dårlig stemning om noget, som alligevel ikke ender med at ske.«

Selv om han har forståelse for, hvorfor et politisk finanslovsforslag endnu ikke er blevet fremlagt, mener han, at det er ærgerligt – og også at det er usædvanligt, at der kommer et teknisk forslag på denne måde, som er svært at forholde sig til.

»Jeg vil da gerne sige helt klart, at det på ingen måde er en fordel for os, at vi kommer så langt hen på året, før vi begynder at kunne lægge vores rigtige budgetter,« siger Jesper Olesen og forsætter:

»Jo tidligere vi kan have sikkerhed for vores budgetter – også længere ud i tiden – jo nemmere er det også for os at opføre os fornuftigt og lade være med at lave for mange hovsa-beslutninger.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste