Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
VANDKAMP - Seks københavnske kollegier deltager lige nu i kampagnen Waterartcph. Indtil slutningen af november kæmper de for at ændre studerendes vandvaner. Og midlerne, der tages i brug tæller alt fra vaskebaljer til fotokunst.
En pige, der surfer. To bulldoghvalpe ved en å. Langebro på en regnvejrsdag. Det er nogle af de billeder, som dukker op på din instagram, hvis du søger på hashtagget #waterartchp.
De farverige fotos under #Waterartcph er en del af en kampagne, der løber igennem efteråret, hvor seks kollegier har meldt sig til at spare på vandet. Arkitekterne bag kampagnen er energiselskabet HOFOR. Formålet bag det hele er at få unge til at tænke over, hvor meget vand, de bruger. Eller måske rettere sagt; overforbruger.
Københavnere er i forvejen nogle af landets største vandforbrugere. 102 liter vand per person, per dag lyder gennemsnitsforbruget helt præcist. Og unge Københavnere er endnu værre. Undersøgelser viser nemlig, at de bruger 30 procent mere end deres forældre.
Så her kommer et hurtigt regneeksempel: Der bor 492 studerende på Egmontkollegiet. Ganger vi det antal med det gennemsnitlige vandforbrug i København og lægger 30 procent oveni, kommer vi frem til, at der hver dag strømmer 65.239 liter igennem vandrørene. Ihvertfald hvis Egmonts beboere tager lige så lange bade som den gennemsnitlige unge københavner.
»Nogle har indkøbt opvaskebaljer til alle køkkener eller indkøbt vandflasker til alle kollegianere. Andre holder filmaftener med vand som tema eller events, hvor vand er omdrejningspunktet.«
Mette Hansen er Projektleder hos HOFOR og vandsparerådgiver på Waterartcph. Hun har mange eksempler på, hvordan de studerende har omfavnet sparekampagnen på kreativ vis.
Planlægningen af kampagnen blev skudt i gang allerede i april. Siden da har været afholdt to workshops med de beboere, som har meldt sig kollegieambassadører. Her har de studerende og HOFORs konsulenter udformet et idekatalog og en kommunikationsplan.
Selve kampagnen begyndte d. 14. september og slutter sidst i november. Vandforbruget på de seks kollegier måles både før, under og efter. Men det er ikke kun et lavere tal på vandmåleren, der udløser præmier. Det bedste billede på Instagram, eksempelvis, modtager et gavekort på 1.000 kr.
»Det handler primært om at udbrede gode vaner og fornuftig brug af vand. Derfor lægger vi også vægt på, hvor gode kollegierne og deres ambassadører er til at sprede deres budskaber via de sociale medier, sjove events og andre kanaler,« forklarer Mette Hansen.
Til spørgsmålet om, hvorfor det netop er kunst og fotos, der skal konkurreres om, siger hun:
»Kampagnen blev også kørt sidste år, og her var der fokus på det smukke ved vand og det vigtige ved vand som ressource. Derfor byggede vi kampagnen op omkring vand og kunst«
Men hvilke kriterier skal du stille ind efter, hvis du skal skyde et vinderfoto? Går dommerne efter vandsport eller regvejrsnostalgi? Til det spørgsmål er der ikke meget hjælp at hente fra HOFOR. Det nærmeste Uniavisen kan komme på et svar er følgende udtalelse fra Mette Hansen: »Billederne vurderes ud fra en subjektiv vurdering – men som tager udgangspunkt i vand.«
uni-avis@adm.ku.dk