Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
BARSELSPOLITIK - Få dage efter sin beslutning om at droppe valgløftet om øremærket barsel til mænd, lagde statsministeren tirsdag vejen forbi KU til en debat om barsel med de studerende.
»Det er rigtigt, at Socialdemokratiet har haft den holdning i lang tid, at vi skal have øremærket barsel til mænd, men jo tættere vi kom på, hvordan det egentlig skulle gøres, jo mere i tvivl blev vi også, om det egentlig var det rigtige,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt til 135 studerende i KU’s Alexandersal.
»Sandheden er jo, at i en tid hvor vi ikke har mulighed for at udvide barslen, så ville vi kun kunne øremærke barsel til mænd ved at tage barsel fra kvinderne,« siger statsministeren.
Øremærket barsel til fædre er en realitet i Sverige, Norge og Finland, men i Danmark vælger regeringen i stedet at lægge ansvaret over på arbejdsmarkedet og forældrene selv, når det kommer til fordelingen af barselsorlov.
»Jeg håber selvfølgelig, at man inden for de enkelte overenskomster kan kæmpe for, at mændene har bedre dækning, når de tager barsel, og så må man jo også hjemme i familierne sikre, at man får fordelt det her på en anderledes måde,« siger Helle Thorning-Schmidt.
Uniavisen har beskrevet, hvordan barselsorlov kan være en stor, økonomisk belastning for de institutter på universitetet, hvor der er mange kvindelige forskere ansat, da kvinder generelt tager mere barselsorlov end mænd.
LÆS OGSÅ: Problemer med barselsudgifter i Arne Astrups institut.
I sidste ende kan den ene ansattes barsel, blive den anden ansattes fyreseddel, når institutter med mange kvindelige ansatte gør regnskabet op. Og institutledere får et incitament til at hyre mænd frem for kvinder. En øremærkning af barsel til mænd var derfor en af mulighederne for at ændre på uligheder mellem kønnene i forskningsverdenen, men statsministeren undrer sig over problemet:
»Mænd, der er ansat, på universiteterne har de samme vilkår som kvinder, der er ansat. Så det undrer mig, at de ikke tager lidt mere barsel, for erfaringen generelt, det er jo, at når mænd har adgang til løn under barsel, så bruger de den rent faktisk også. Så det handler om, at vi skal have bedre overenskomster,« siger hun til Uniavisen.
Regeringens holdningsændring til barsel handler ifølge Helle Thorning-Schmidt om, at hun ikke bryder sig om at tvinge familier til noget: »Jeg kan ikke forsvare at gå ud i familierne og fortælle, hvordan de skal leve deres liv,« siger hun.
Arrangøren af dagens møde er den socialdemokratiske studenterforening Frit Forum København, og i salen er der flere, der åbenbart opfatter en snert af borgerlig retorik i statsministerens udsagn. De spørger hende, om regeringen i virkeligheden fører borgerlig politik?
Nej, mener Helle Thorning-Schmidt.
I løbet af eftermiddagen bliver der også stillet spørgsmål om sundhedspolitik og folkeskolereformer, og da Syrien kommer på tapetet, erklærer Helle Thorning-Schmidt, at Danmark støtter USA, mens hun samtidig understreger, at Danmark ikke er blevet bedt om at støtte USA militært.
uni-avis@adm.ku.dk