Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Tidsskrift kårer de bedste projekter: Skal skabe prestige om original studenterforskning

Der skal kvitteres for alternativ filosofisk tænkning. Det mener folkene bag tidsskriftet Paradoks, hvorfor de netop har kåret de tre bedste bachelorprojekter. Og så håber redaktionen at medvirke til talentudvikling, noget der ellers ikke er meget tid til på uddannelserne i dag.

»Konkurrencen er et forsøg på at genskabe en vis prestige i ikke-empirisk forskning. Vi har villet fremhæve, at også denne type forskning har værdi og kvittere for det store arbejde, de studerende lægger i den«.

Tidsskriftet Paradoks kårede onsdag den 7. juni de bedste filosofiske bachelorprojekter på Søndre Campus.

Selv om det er første gang, at den relativt nichede begivenhed løber af stablen, er 35 mennesker dukket op for at overvære prisoverrækkelsen til tre nøje udvalgte vindere. Og det er trods den varme junisol, der brager ned, så sveden kortvarigt står ud af de fleste, der træder ind i lokalet på Amager.

I grupper bliver der småsnakket om projekterne, og hist og her bliver der vendt strøtanker om de seneste artikler og debatter, som for nylig har været bragt i tidsskriftet. Mange i lokalet kender hinanden og hilser med kram eller håndtryk. Nogle er filosofistuderende, andre er venner og familie til vinderne, mens nogle tredje er en del af det filosofiske fagmiljø.

Bachelorkåringen er lige så meget en konkurrence, som det er en »fejring af original filosofisk tænkning«. Det afspejles tydeligt i humøret og engagementet blandt de fremmødte. Men stemningen er også spændt, for de tre vindere skal hver holde et 20 minutters oplæg om deres forskningsartikler baseret på bachelorprojekterne.

LÆS OGSÅ: Folk bag alternativt filosofisk tidsskrift: Platon ville ikke klare sig forbi en fagfællebedømmelse

Kristian Olesen Toft, der selv har studeret filosofi og er medstifter af Paradoks, byder de fremmødte velkommen:

»Skønt at se, at så mange er mødt op. Fantastisk!«

»Vi har ønsket at slå et slag for filosofisk og teoretisk arbejde i bred forstand, som ellers lider under lidt trange kår i en tid præget af nedvurderinger og nedskæringer. Vi lancerede derfor i sin tid Paradoks i håb om at facilitere en dialog mellem de forskellige filosofiske miljøer i Danmark, og bachelorkonkurrencen er den del af den bestræbelse«.

»Vi håber, at vi med konkurrencen kan tilskynde studerende til allerede tidligt i uddannelsesforløbet at give sig i kast med originalt arbejde og gøre vores del for en talentudvikling, der eller ikke er megen tid og plads til på uddannelserne i dag«.

Talen møder hujen og klapsalver.

De tre vinderhold finder vej op forrest i lokalet. De får hver overrakt et indrammet diplom og tidsskriftets maskot, en strikket ugle iført en gradueringshat.

Vinderholdet består af Luka Rudéz, der får tildelt en pris for projektet ”Vegetativ stræben – den skjulte idé om liv i Aristoteles’ De Anima”. Johannes Carlsen og Anton Scharling Krebs får en pris for projektet “Med livet som indsats – metafysik i en verden af planter”, mens Andreas Darger og Clara Læssøe får en pris for projektet “Indbydelse til et crush”.

De fem vindere begiver sig i kast med tre filosofiske kraftudladninger. De holder oplæg om deres projekter, deres overvejelser om udformningen af forskningsartiklerne, brug af teorier og fortolkninger af filosofiske tænkere og refleksioner omkring deres egne erkendelser og formål.

Efter den knapt to timers lange seance samles alle fremmødte over nogle flasker sponsorerede bobler, mens nogle af vinderne får et klem af forældre og venner.

Da flaskerne er drukket, slutter det officielle program for prisoverrækkelsen.

Nu skal de tre vindere indtage en vindermiddag på Kanalhuset på Christianhavn i selskab med Paradoks’ redaktion.

Fri tænkning uden om klassiske akademiske kasser

Anders Darger og Clara Læssøe er de eneste af de tre vinderprojekter, der ikke har skrevet inden for filosofi. De afleverede deres bachelor i litteraturvidenskab i januar. Deres bachelorprojekt var »meget teoretisk, så vi tænkte, det kunne være sjovt at tilmelde os konkurrencen,« fortæller Clara Læssøe.

»Bachelorprojektet er blevet nedvurderet i uniregi, og vejledningen er begrænset på grund af manglende midler, så det har virkelig været en fed mulighed at få nærlæst vores artikel og have en kritisk dialog om indholdet. Og så er det fedt med et medie som Paradoks, der tager tænkning seriøst.«

Johannes Carlsen og Anton Scharling Krebs afleverede projektet »Med livet som indsats – metafysik i en verden af planter« i januar.

De har ingen planer om at læse en kandidat i filosofi og har begge søgt nye græsgange, efter de afleverede bacheloren. Anton Scharling Krebs læser i dag på den regenerative jordbrugsskole, mens Johannes Carlsen skal læse Human Ecology på universitetet i Lund efter sommerferien.

Alligevel synes de, det var en sjov udfordring at melde sig til konkurrencen. Det handlede ikke så meget om at få en pris, men derimod at vinderne »ville få en videnskabelig artikel udgivet, der ikke bare var en skoleopgave«.

»Vi brænder meget for vores projekt, så det ville være en fed anledning at få budskabet ud til læsere af Paradoks,« fortæller Johannes Carlsen og fortsætter:

»Paradoks er interessant, fordi der bliver gjort plads til en mere fri tænkning uden om det klassiske akademiske kasser.«

De stødte på Paradoks, da de søgte efter sekundær litteratur til deres bachelorprojekt.

»Det har været megafedt at være med i konkurrencen, fordi vi, sammenlignet med et typisk bachelorforløb, har vi fået rigtig meget sparring, teksten er blevet revideret mange gange, så den udgivelsesklare artikel står meget skarpere. Det har været en god læring.«

Mathias Rølle, der er en del af tidsskriftets redaktion, kalder fremmødet for »bedre end forventet«. Han håber derfor, at konkurrencen kan blive en tilbagevendende årlige begivenhed.

Konkurrencen blev annonceret i januar 2023. Kravet var, at studerende skulle indsende en forskningsartikel på ti sider baseret på deres bachelorprojekter. Mathias Rølle, Kristian Olesen Toft og Frederik-Emil Friis Jakobsen har efterfølgende brugt mange timer i de forgangene måneder på at læse artiklerne, grovsortere og bedømme dem.

Seneste