Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

To forskere fra Københavns Universitet modtager EliteForsk-pris

Navne — To forskere fra Københavns Universitet blev hyldet med årets EliteForsk-priser. Det betyder, at deres forskning er i international topklasse.

Torsdag den 28. februar fik fem af landets dygtigste yngre forskere årets EliteForsk-priser. Deres forskning udmærker sig dermed til at være i international topklasse. To af forskerne er fra Københavns Universitet: professor i statskundskab Rebecca Adler-Nissen og professor i molekylær biologi Chunaram Choudhary.

EliteForsk-priserne uddeles hvert år af uddannelses- og forskningsministeren til forskere under 45 år, der placerer sig blandt Danmarks bedste, og priserne har til formål at skabe opmærksomhed om topforskningen i Danmark. Priserne blev overrakt af Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers i Operahuset i København.

Det er Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse, der udvælger og indstiller fem kandidater til uddannelses- og forskningsministeren på baggrund af indstillinger fra universiteter, forskningsinstitutioner og private virksomheder med forskningsaktiviteter, der alle kan indstille kandidater til prisen.

Med æren følger i alt 1,2 millioner kroner, hvoraf 1 million er øremærket forskningsaktiviteter, og de resterende 200.000 er en personlig hæderspris.

Almindelige borgere spreder masser af fake news

39-årige Rebecca Adler-Nissen har modtaget EliteForsk-prisen for sin forskning i national suverænitet, europæisk integration og diplomati på Institut for Statskundskab. Hun står desuden i spidsen for forskningsprojektet Diploface om det internationale samarbejdes vilkår i et online univers.

I sin begrundelse for indstillingen af Rebecca Adler-Nissen skriver Danmarks Frie Forskningsfond blandt andet, at hun med sin forskning har vist, hvordan almindelige borgere i højere grad spiller en rolle for spredning af disinformation i internationale konflikter end myndigheder og medier gør.

Pengene skal bruges på feltarbejde, interview og til at afprøve nogle nye ideer til at visualisere og formidle vores seneste resultater til et bredere publikum

Professor Rebecca Adler-Nissen

»Rebecca Adler-Nissen kombinerer på forbilledlig vis indsigter fra flere forskellige discipliner, herunder politologisk teori, sociologi, antropologi og datalogi. Hun har i en meget ung alder formået at sætte en stærk forskningsmæssig dagsorden inden for en række spændende og hastigt forandrende felter,« skriver Danmarks Frie Forskningsfond på Uddannelses- og Forksningsministeriets hjemmeside.

Rebecca Adler-Nisser er taknemmelig og stolt over prisen, som for hende, foruden at være en personlig pris, også er en anerkendelse af det stærke forskningsmiljø, hun har været med til at skabe for studiet af international politik på sit institut igennem årtier.

»Jeg håber, at prisen vil øge opmærksomheden for den form for videnskab, som jeg står for. Hvor vi kombinerer indsigter og metoder på tværs af samfundsvidenskab, datalogi og sprogvidenskab til at besvare spørgsmål om hvordan den digitale tidsalder forandrer politik og internationale forhandlinger, og i sidste ende hvorfor vi har krig og fred,« siger hun.

»Pengene skal bruges på feltarbejde, interview og til at afprøve nogle nye ideer til at visualisere og formidle vores seneste resultater til et bredere publikum.«

LÆS OGSÅ: Uniavisens portræt af Rebecca Adler- Nissen fra 2015.

Førende forsker i protemik

Molekylærbiologen Chunaram Choudhary får EliteForsk-prisen inden for forskningsområdet proteomik for sit arbejde med at kortlægge, hvordan proteiner opfører sig i kroppens 37 billioner celler. Han er 42 år og professor ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Hans indstilling til prisen begrundes med, at han har stået bag epokegørende opdagelser af måder, hvorpå vores proteiner acetyleres.

Chunaram Choudharys arbejde publiceres i nogle af verdens førende videnskabelige tidsskrifter, og hans arbejde er citeret mere end 10.000 gange.

Tyve rejsestipendiater uddelt

De tre resterende EliteForsk-priser gik til Niels Jessen, klinisk professor ved Aarhus Universitet; Peter Teglberg Madsen, professor i sansefysiologi ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet og Kristian Sommer Thygesen, der er professor i fysik ved Danmarks Tekniske Universitet.

Ud over EliteForsk-prisen er tyve ph.d.-studerende blevet tildelt såkaldte EliteForsk-rejsestipendier. Formålet med disse er at støtte talentfulde ph.d.-studerende og gøre det muligt for dem at dygtiggøre sig i forskellige forskermiljøer i udlandet. Stipendiet er på 200.000 kr., og du kan læse mere om modtagerne her.

Seneste