Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Navne — Fysikprofessor Eugene Polzik og professor i arkæologi Matthew Collins har hver fået tildelt et forskningsstipendium af Det Europæiske Forskningsråd.
Hvad er ERC?
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) er en del af EU’s program for forskning og innovation ved navn Horizon 2020.
ERC støtter fri og excellent forskning udført af Europas absolut bedste forskere. Horizon 2020 begyndte i 2014 og varer til 2020.
For at opnå et ERC Advanced Grant skal man være etableret som forskningsleder og have et CV præget af forskningsgennembrud.
Læs mere om ERC her.
Der er tale om et kæmpe internationalt skulderklap til to af Københavns Universitets forskere. Professor i bioarkæologi
ERC Advanced Grant er den mest prestigefulde europæiske forskningsbevilling, der gives til fremragende forskere på tværs af naturvidenskab, biovidenskab og humaniora. I modsætning til mange andre nationale og internationale bevillinger, der ofte tildeles inden for specifikke forskningsvejledninger, er ERC-bevillingen baseret på et eneste kriterium – forskning på højeste niveau.
De fem topforskere fra fire af Danmarks universiteter har i alt modtaget 88,2 millioner i bevillinger fra ERC. Forskerne har selv defineret deres videnskabelige projekt.
Professor Matthew Collins er arkæolog og har tidligere samarbejdet med biologer og kemikere om at løse arkæologiske problemstillinger. Han har fået midler til at forske i nye metoder til at undersøge pergament manuskrifter.
Eugene Polzik er professor i fysik og leder af forskningsgruppen QUANTOP (Quantum Optics Laboratory) på Niels Bohr Institutet. Han har fået stipendiet til at udforske kvantefysiske mekanismer.
Og det er ikke første gang, han modtager et ERC-stipendium – i 2015 modtog han knap 1,2 millioner til et andet forskningsprojekt, der fokuserede på kvantefysik.