Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Topforskning — Irene Tamborra og Thomas Gammeltoft-Hansen er vindere af de prestigefulde EliteForsk-priser, som uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Den ene drømmer om at opleve en supernova tæt på Jorden. Den anden vil nuancere forståelsen af menneskets ret til at bevæge sig over grænser.
KU-forskerne Irene Tamborra, professor på Niels Bohr Institutet, og Thomas Gammeltoft-Hansen, professor på Center for Global Mobility Law, har fået en EliteForsk-pris 26. februar.
Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.
Ministeriet hædrer hvert år fem danske forskere, som har leveret forskning i verdensklasse og inspireret yngre forskere. Priserne blev overrakt 26. februar 2024 på Den Sorte Diamant af H. M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).
Hver af de fem vindere modtager 1,2 millioner kroner som anerkendelse for deres arbejde. Af beløbet går en million til prismodtagernes forskning, mens de 200.000 gives som personlig hæderspris.
»Vi lever i en tid med store udfordringer som klimakrise, krig og epidemier, som mange har holdninger til, uden reelt at have viden der understøtter den holdning. Videnskaben er i fare for at drukne i et hav af misinformation og fake news, som også truer vores demokratier. Men videnskaben står i skarp kontrast til spredning af misinformation,« siger Christina Egelund i pressemeddelelsen og fortsætter:
»Derfor er det vigtigt, at vi hylder og anerkender de forskere, der er med til, at vi som samfund kan løse de udfordringer, vi står overfor.«
Irene Tamborras forskning foregår i grænselandet mellem astrofysik og partikelfysik.
Hun er italiensk og kom til Niels Bohr Institutet i 2016. Her etablerede hun en forskningsgruppe inden for feltet ’multi messenger-astrofysik’, der i dag studerer eksplosive og energiske begivenheder i universet – supernovaeksplosioner, sammensmeltning af neutronstjerner og andre objekter på himlen.
Jeg har gennem min karriere vænnet mig til at være den eneste kvinde i rummet eller på hele gulvet
Irene Tamborra, professor, Niels Bohr Institutet
»Jeg fascineres af alt, der eksploderer i himmelrummet,« siger Irene Tamborra i en pressemeddelelse fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på KU.
»Oprindelsen af atomerne i vores krop kan i sidste ende spores tilbage til supernova-eksplosioner, og de kosmiske eksplosioner er derfor essentielle for vores liv. Det er derfor, det er så vigtigt at finde ud af, hvordan de fungerer,« siger Irene Tamborra.
Hun drømmer om at opleve en eksploderende stjerne, supernova, tæt nok på Jorden til, at hendes forskergruppe kan studere den og lære af den.
Foruden sin forskning i himmelrummets eksplosioner, er Irene Tamborra optaget af at fremme ligestilling og mangfoldighed i akademia.
»Jeg har gennem min karriere vænnet mig til at være den eneste kvinde i rummet eller på hele gulvet. Det har fået mig til at føle mig malplaceret, hvilket ikke burde være tilfældet,« siger hun, der selv forsøger at skabe »et rummeligt og imødekommende miljø« i sin egen forskergruppe.
Thomas Gammeltoft-Hansen er juraprofessor og leder af det nye Center for Global Mobility Law.
Han forsker i migration og mobilitetsret og har skabt nye forståelser af, hvordan juridiske infrastrukturer påvirker menneskers mulighed for at bevæge sig på tværs af landegrænser.
»Måden, vi regulerer området på, har stor betydning for vores eget og de omkringliggende samfund. Vores tilgang til udlændinge er altid et spejl på, hvordan samfundet er,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen i en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Thomas Gammeltoft-Hansen er optaget af, hvad der får mennesker til at betale i dyre domme for en risikabel sejltur over Middelhavet, og hvorfor det danske pas giver adgang til det meste af verden, når andre typer af pas ikke gør.
»Vi er grundlæggende interesserede i juraens strukturerende rolle i forhold til menneskers mobilitet. Som samfund er vi nødt til at have et mere nuanceret blik på tingene og måske også udfordre vores lidt fastlåste forestillinger. Vi vil også gerne arbejde med juraens skyggesider, det er jo ikke altid, at regler fungerer efter intentionerne,« siger forskeren, der mener et tværfagligt perspektiv er afgørende.
Thomas Gammeltoft-Hansen har i samarbejde med datalogiske forskere udviklet nye metoder til at opdage mønstre og nye forståelse for menneskers mobilitet.
Han har opbygget databaser over mere end en halv million nordiske asylafgørelser, og har kunnet påvise en mindre tilstrømning af asylansøgere til Danmark som følge af stramningerne på udlændingeområdet.
Samtidig med uddelingen af EliteForsk-priserne uddeler Uddannelses- og Forskningsministeriet op til 20 EliteForsk-rejsestipendier til særligt talentfulde ph.d.-studerende.