Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Tommy Ahlers kalder udflytningsaftalen »forloren« og »ødelæggende«

Udflytningsaftalen er et eksempel på, at det, der lyder bedst, ofte vinder i politik, men aftalen kommer til at forvolde stor skade på dansk uddannelse og forskning. Det siger tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Udflytningsaftalen kommer til at skade universiteterne, de studerende og i sidste ende hele samfundet.

Og den kommer ikke til at løse nogen problemer.

Så kontant er udmeldingen fra tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, der forlod politik sidste år.

»Jeg synes, det er en klassisk aftale, hvor politikerne foregiver, at man kan løse en samfundsudvikling på en super enkel måde. Det bliver faktisk lidt forlorent, og jeg synes ikke, man har sat sig ordentligt ind i tingene,« siger han.

For blot tre år siden stod Tommy Ahlers som minister med ansvaret for den danske uddannelses- og forskningspolitik. I dag tager han skarpt afstand fra aftalen om at udflytte studiepladser fra storby til provins, som et bredt flertal på Christiansborg har vedtaget – herunder det parti, han stadig er medlem af, Venstre.

Først skosede han udflytningen på Twitter. Nu uddyber han over for Uniavisen:

»Den her planøkonomiske tilgang, hvor man siger, at nu må de store universiteter ikke vokse mere, de skal faktisk begrænses, det er ødelæggende. Vi får færre, der læser det, de gerne vil og måske er gode til, og vi får færre, der læser det, som erhvervslivet efterspørger. Det er jo dumt.«

Tommy Ahlers kalder det »fantastisk«, at man har oprettet otte universiteter i Danmark og fremhæver, at det nordjyske erhvervsliv har nydt godt af Aalborg Universitet.

»Men alt det har vi gjort. Vi kan ikke smøre det tyndere ud,« siger han.

Stop med at fodre konflikten mellem by og land

Da Tommy Ahlers forlod Christiansborg for at fokusere på iværksætteri inden for teknologi og den grønne omstilling, var det med en kras afskedssalut.

Politik handler for meget om spin og for lidt om visioner, lød hans budskab.

Politikerne foregiver, at man kan løse en samfundsudvikling på en super enkel måde … jeg synes ikke, man har sat sig ordentligt ind i tingene

Tommy Ahlers, iværksætter og tidligere uddannelses- og forskningsminister (V)

Ifølge Ahlers er udflytningsaftalen netop et eksempel på en trist tendens i dansk politik, hvor overfladiske budskaber sejrer.

»Det lyder godt og rigtigt, når nogen siger, at vi skal have adgang til en god uddannelse, men det har alle i Danmark jo allerede. Vi er et ret lille land med otte universiteter, altså come on, så behøver vi ikke foregive, at det ville være bedre, hvis vi havde endnu flere steder. Gu’ er det ej.«

»Men det lyder bare rigtigt, og det er tit det, der vinder i politik, i stedet for det, der er rigtigt i substansen.«

Man gør jo det her for at modarbejde en reel udvikling, hvor skellet mellem de store byer og provinsen bare vokser og vokser?

»Men man skal jo gøre det på en anden måde. I stedet for at tale konflikten op, så skal man måske prøve at lade være med at fodre den fortælling. Så stor forskel er der heller ikke i det her lille land.«

Man ødelægger forskningsmiljøer

Tommy Ahlers foreslår, at man dropper tanken om at udflytte studiepladser og i stedet får iværksætteriet til at blomstre i provinsen. Det vil, siger han, skabe muligheder for, at flere kandidater for eksempel kan flytte til Thisted, når de har afleveret specialet på Aalborg Universitet.

»Vi er jo nødt til at huske på, hvorfor vi har koncentreret uddannelser i de store byer,« fortsætter han.

»Det er, fordi vi er nødt til at have en kritisk masse for at få et stærkt fagligt miljø. En uddannelse på et universitet er ikke en ø. Man låner kompetencer fra hinanden. Når man har statistik på biologi, skal man have den bedste underviser, og han kan også undervise i kemi og statskundskab. Det er det, man ødelægger, når man flytter en uddannelse langt væk.«

Tommy Ahlers frygter, at de nye uddannelser uden for de store byer vil lide under et væld af tomme pladser, fordi det er naturligt, at unge mennesker søger mod byerne.

I stedet frygter han, at udflytningen vil presse karaktergennemsnittet op i de store byer og dermed puste yderligere til den perfekthedskultur, han forsøgte at gøre op med som uddannelses- og forskningsminister.

Han afviser, at hans modstand mod udflytningsaftalen bunder i, at han beskæftiger sig med virksomheder i teknologi og grøn omstilling, der ofte har base i de store byer – og at han i øvrigt havde et kanonvalg i København i 2019.

»Jeg investerer selv i hele Danmark, og jeg engagerer mig i det, der sker i hele landet. Og vi har jo et fantastisk universitet i Aalborg, i Odense og i Aarhus. Så come on, det er ikke et københavnerfænomen, den her aftale rammer også Aarhus og Aalborg og Odense,« siger Tommy Ahlers.

»Nogle gange kan man godt gå efter at gå efter at løse et problem, men ende med at forvolde ret meget skade i stedet. Det er jeg bange for, at man kommer til med den her aftale.«

Seneste