Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
KAVALKADE - Sig farvel til 2015 med en liste over uni-årets mest læste artikler.
2015 vil blive husket på Københavns Universitet.
Måske knap så meget det gode – som for eksempel fremgang på de internationale universitetsrankings og en svært hyggelig Forårsfestival – som for den byge af dårligt nyt, der haglede ned over universitetet i årets sidste halvdel.
Vi nævner i flæng: Nej til selveje, grønthøsterbesparelser, åreladning af forskningsbevillinger og en heraf afledt KU-hestekur, som kommer til at koste et større antal medarbejdere deres stilling i starten af det nye år.
Set i det perspektiv efterlader 2015 en bitter smag. Men historien kan også fortælles på andre måder. Herunder har vi samlet en top-10 over de artikler, der har optaget jer mest på uniavisen.dk i løbet af året der gik – et år, der ud over besparelser også har budt på fremdriftstango, det (måske) sidste ord i Penkowa-sagen og en allerede lang føljeton om en ph.d.-afhandling på Teologi.
Se, hvad der optog jer mest i 2015. Og glædelig jul, godt nytår og på gensyn i 2016.
»For en introvert er rusturen – tre dage og tre nætter i treetagers køjesenge – i sig selv en ekstremsport. Og jeg forstår godt, hvis man har lyst til at blive hjemme. Men tag med alligevel.« Sådan lød opfordringen i et læserbrev fra retorikstuderende – og uofficiel talskvinde for Danmarks introverte – Camilla Lærkesen. Mere om hende senere.
KU’s karakterudskrifter er så grimme, at udenlandske virksomheder griner, arbejdsgivere ryster på hovedet og internationale topuniversiteter bliver mistænksomme. Det fortalte Uniavisen i 2013 – men først da vi vendte tilbage til historien i foråret 2015, skete der noget.
SPOILER-ALERT: Sidste års – og dette års – mest læste artikel om livet som introvert studerende fik et modsvar fra den ekstroverte cand.scient.soc Niels S. Larsen. Et citat: »At være ekstrovert betyder ikke, at jeg lider af fobisk angst for at være alene, eller at jeg har svært ved at koncentrere mig. Slet ikke. Det er blot ikke der, jeg henter min energi.«
Efter ét år med fremdriftsreformen samlede Uniavisen op på de problemer, Christiansborgs udskældte ‘få røven i gear, studerende-plan’ havde skabt på Københavns Universitet – såsom eksplosionen i antallet af reeksamener, absurde tvangsmerit-historier, computersystemer som ikke kunne håndtere reformens krav, reduceret valgfrihed i uddannelserne und so weiter und so weiter. Den daværende opposition lovede at gøre noget ved reformen, hvis de kom til magten – og de holdt sørme deres løfte. Væk er reformens krav om tvangstilmelding til eksamener og 60 ECTS-point om året. Men kravet om hurtigere gennemførsel består, og det samme gør den bøde, KU får, hvis det ikke lykkedes at sparke de studerende hurtigere igennem.
Retorikstuderende Nikita Klæstrup iførte sig en kjole, der nogle steder ikke bestod af så meget stof, da hun skulle til Konservativ Ungdoms 110 års-jubilæum. Og resten er SoMe- og celebrity-historie. Nikita blev darling på eb.dk, kom på forsiden af M! og bestyrer nu en blog, hvor hun især skriver om mode og skønhed (men også har fortalt om sit partiskifte fra Konservative til Liberal Alliance). Da vores engelske site University Post bragte en historie om kjoleballaden, gik den viralt på Reddit og fik 65.000 sidevisninger på én dag.
Stemmeprocenten var høj til årets KU-valg (altså høj sammenlignet med tidligere års pauvre valgdeltagelse) – og også på Uniavisen mærkede vi interesseren for valget, der denne gang bød på kamp om samtlige ledige poster i KU’s magtfulde bestyrelse. Over 14.000 kastede sig ud i Uniavisens valgtest for at se, hvilke kandidater til bestyrelsen, de var mest enige i (at kun en fjerdel gennemførte den 20 spørgsmål og fem sider lange test, har lært os at fatte os i korthed næste gang).
Der var mange dårlige nyheder i den nye regerings Finanslovsudspil – men én af dem var godt gemt i den flere tusind sider lange lovtekst, indtil Uniavisen skrev artiklen om, at regeringen ville skære i transportrabatten til pendlende studerende med langt til studiet. En KU-studerende bosat i Odense vil fremover skulle betale over 1.000 kroner mere om måneden for sit pendlerkort. Forslaget vil især være katastrofalt for studerende, der pendler den anden vej – hver ottende studerende på Syddansk Universitet er bosiddende i hovedstaden.
»Hvorfor skal min undervisning bedømmes af dumme og dovne studerende, som slet ikke burde være på et universitet?« spurgte lektor Niels Laugesen Hansen fra Niels Bohr Institutet i et læserbev – og fik en del studerende på nakken. Debattråden under indlægget er én af årets længste og mest interessante.
Det er måske lidt friskt at give biologistuderende Ditte von Staffeldt eneansvaret for, at regeringen endte med at rulle store dele af fremdriftsreformen tilbage i 2015. Men da hun fortalte Uniavisen, hvordan reformens tvangsmerit tvang hende til at blive biolog med speciale i teatervidenskab, fik både politikere og den brede befolkning et klokkeklart eksempel på reformens absurditeter. Hovedpersonen selv måtte på turné i de danske medier, og hendes historie blev også en del af debatten op til folketingsvalget.
Og tvangsmeritten? Den er nu afskaffet, selv om målet om studiefremdrift består.
Hvor antiklimatisk! Retorikstuderende (og nu Uniavisen-reporter) Camilla Lærke Lærkesens indlæg om livet som introvert studerende tog endnu en runde på de sociale medier i september – og således strøg 2014s mest læste indlæg på Uniavisen også til tops på hitlisten i 2015.
dennis.christiansen@adm.ku.dk