Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Tre grunde til at sætte intellektuelle rettigheder på skemaet

Alt for få studerende kender deres rettigheder i forhold til patenter, varemærker og designbeskyttelse. Her er tre gode grunde til at sætte IP-rettigheder på skemaet i entreprenørskabsundervisningen, skriver to eksperter.

Danske iværksættere er nogle af verdens mest innovative. Men de er også nogle af dem, der oplever at blive mest kopieret. Hvert år mister virksomhederne på det danske marked knap 7 mia. kroner pga. ulovlig kopiering.

Alligevel viser flere undersøgelser, at kendskabet til IP-rettigheder som patenter, varemærker og designbeskyttelse er alt for lille – ikke mindst blandt fremtidens iværksættere. En stikprøveanalyse foretaget for Patent- og Varemærkestyrelsen på landets professionshøjskoler viser, at 61 procent af de adspurgte studerende intet kendskab har til IP-rettigheder. Hele 81 procent vurderer, at det giver mening at sætte fokus på, hvordan man passer på sine idéer i studietiden, så man er rustet til at drive forretning.

Når man skaber en gunstig forretning med god indtjening, vil kopister gerne have del i succesen.

Vi skylder vores studerende en basal indsigt i, hvordan og hvornår de beskytter rettighederne til deres idéer. Grundlæggende gælder det, at iværksættere, der har styr på deres rettigheder, står stærkere, når de skal forvandle gode idéer til kommercielle succeser. For Fonden for Entreprenørskabs Mikrolegatordning er det også tydeligt, at de studerende, som har styr på, hvornår og hvordan man beskytter sin IP, har større sandsynlighed for at lykkes.

Derfor vil vi gerne slå et slag for, at viden om patenter, varemærker og designbeskyttelse bliver integreret i entreprenørskabsundervisningen. Her er tre gode grunde til at sætte IP-rettigheder på skemaet:

1. Stop ulovlige kopivarer

Når man skaber en gunstig forretning med god indtjening, vil kopister gerne have del i succesen. IP-rettigheder kan hjælpe iværksættere med at stoppe kopier og nærgående efterligninger – også på eksportmarkedet. En iværksætter skal jo gerne selv høste frugterne af sit hårde arbejde.

2. Tiltræk investorkapital

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Når en investor skal vurdere, om en idé er værd at investere i, er potentielle afkast og risici afgørende faktorer. Derfor har iværksættere med styr på deres rettigheder lettere ved at tiltrække investorkapital.

3. Tjen penge med licens- og franchiseaftaler

Med en registreret IP-rettighed har man dokumentation for, at man selv ejer den tekniske løsning bag et produkt eller selve produktnavnet. På den måde kan man tjene penge på, at andre bruger ens navn eller produkt gennem f.eks. licens- og franchiseaftaler.

Læs mere om IP-rettigheder på Styrk din idé.

Seneste