Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
I MØRKE - KU's grønne fyrtårn gløder i mørket. Forskning og politik støder sammen for tiden, for universitetet har kastet sig helhjertet ind i klimakampen. Det hele kulminerer i de kommende dage
Det plejer at være ungerne, der heroisk redder julen i Danmarks julekalendere, siger prodekan Katherine Richardson i dag i Københavns Universitets festsal.
I år er det så politikerne og forskerne, der skal forsvare julen.
Eller Thor Pedersen og DF’erne på Christiansborg, afhængig af, hvem der er hvis spøgelse i hvilket trusselsscenarie.
Over hele byen stuver folk sig sammen i mere eller mindre skønne plenarsale for at tale om og på og med hinanden om at redde verden – eller forhindre, at den bliver reddet på den forkerte måde.
KU har valgt side til fordel for FN og for Klimapanelet og i efterhånden mange måneder brugt sine betydelige kræfter på at vride hjernen om på verdens politikere og andre cheftyper, og tvinge dem til at ændre adfærd og prioritere næsten alting anderledes.
Vi træffer tunge beslutninger, siger Katherine Richardson, om at gå i krig for eksempel, eller finde på behandlinger til kræftsyge, på langt mindre fast videnskabeligt grundlag, end vi har, når det gælder klimaet.
Hun er overbevist om, hvad forskernes opgave er, og hvori deres ansvar består.
Og når man tager stilling, må man slås, både i og uden for universitetet. For mange forskere svarer ordet ‘konsensus’ lidt til at sluge et æg i én bid.
Så sent som i dag diskuterer Jyllands-Posten, om Richardson har blandet sine kasketter som ‘klimadebattør og prodekan’ sammen ved at fjerne en gammel videnskabelig note fra KU’s net, der såede tvivl om CO2’s betydning for drivhuseffekten og dermed klimaet. Notens forfatter, lektor Peter Ditlevsen mener, at han har fået mundkurv på, skriver Jyllands-Posten.
Noten var fuld af fejl, men det er gammel forskning på den anden side ofte – var det nødvendigt at fjerne den?
I dag skal Katherine Richardson også ud at sparke gang i COP15.
Københavns Universitet kunne dårligt have gjort mere. Hvis politikerne finder en aftale i København, vil det til en vis grad være KU’s ansvar på godt og ondt.
Hvis det sker, kan man nok godt regne med, at flertallet af de mennesker, der fylder festsalen på KU i dag, vil være stolte af deres universitet.
Universitetsavisens fotograf Lizette Kabré går på opdagelse i tusmørket og i Københavns Universitets mange krinkelkroge. Hun leder efter steder med historier. Eller steder, man får historier i hovedet af.
Lizette Kabré bringer dig en stemning hver morgen inden jul. Du kan ikke spise den. Men du kan måske se noget, du ikke har set før.
I hvert fald ikke noget, du havde forventet at se dén dag.
Eller på den måde.
Hver dag føjer vi et nyt billede til Universitetsavisens tusmørkejulekalender. Billedgalleriet findes til højre for artiklen her – eller som link her.
chz@adm.ku.dk