Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Den store guide til Frederiksberg Campus

Overblik — Københavns Universitet har fire campusser. Her er din guide til Frederiksberg Campus. Læs om fredagsbarer, kantiner, gemmesteder – kort sagt alt det, du skal bruge for at få overblik over studielivet på Københavns Universitets grønneste campus.

Denne artikel blev første gang udgivet 4. september 2018. Vi har opdateret den 28. juni 2019.

Velkommen til København Universitets grønneste, og måske smukkeste, campus (dog tilsat en god slat beton for at holde universet i balance).

Det historiske centrum er den gamle Landbohøjskole syd for Thorvaldsensvej på Frederiksberg, inklusiv hovedbygningen fra 1858 med det smukke ottekantede Festauditorie (som eksploderede i 2000, men det er en anden historie). På disse breddegrader holder veterinærmedicinerne til.

Campusguide

Læs den store guide til alle fire campusser her, eller vælg dit campus:

I midten af campus, mellem Thorvaldsensvej og Rolighedsvej, ligger Højhuset, en betonkasse med senere knopskydninger af mere og mindre heldig 90’er-arkitektur bundet sammen af en uendelig vandrehal. Det triste ydre gemmer glimrende laboratorier og fremragende forskning i blandt andet fødevarer, ernæring og biotek. Plantevidenskabsfolket har lige fået en fancy ny tilbygning – hvis du var i tvivl om, hvilke forskningsområder, der er penge i for tiden.

Nord for Rolighedsvej genvinder naturen terræn. Her holder blandt andet Landskabsarkitektur og Naturressourcer til omgivet af grønt og drivhuse.

Stemningen: Frederiksberg Campus har sin egen åbne, uhøjtidelige stemning, hvilket måske har noget at gøre med de praktiske ’fra-jord-til-bord’ fag og de folk, de tiltrækker. Nå, ja, og stedets 150-årige historie som selvstændig enhed, før en fusion i 2011 splittede det op og lagde nogle dele ind under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SUND), og fusionerede andre med Det Naturvidenskabelige Fakultet (SCIENCE), hvilket skabte noget af Københavns Universitets mest underholdende bureaukrati (se mere under ‘Jeg skal printe. Hvad gør jeg?’ – eller læs denne artikel).

Studievejledningen: For studerende på SUND finder du studievejldningen på Thorvaldsensvej i nummer 40. For studerende på SCIENCE er det i den anden ende af campus, på Dyrlægevej 10.

Læsesale: Biblioteket ved Dyrlægevej (Københavns Universitetsbibliotek Frederiksberg) er alle tiders, men der kan være godt fyldt i eksamensperioderne.

Kantiner: To styk. Gumle ligger i Højhuset, Gimle i en gammel bygning på Dyrlægevej, hvor Louis Pio engang holdt en brandtale. Ingen af kantinerne har hidtil været kendt som gastronomiske højborge, men der kom ny forpagter til for et års tid siden, så perhaps, perhaps, perhaps.

Madrelateret bonusviden: Studerende og forskere fra Fødevarer og ernæring kan finde på at dele smagsprøver ud i vandrehallen.

Frederiksberg Campus

Huser ca. 4.000 studerende fordelt på to fakulteter, 7 bacheloruddannelser og 15 kandidatuddannelser.

Kaffe: Du får universitetets bedste kop kaffe i Café Væksthuset i Landbohøjskolens have. Den er ikke gratis. Det er kaffen i Føtex Food på Rolighedsvej til gengæld – her kan blive serveret en dejlig kop dampende varm kaffe, imens man “handler”. Kantinerne lukker tidligt, så til sene eftermiddagsstunder kan du medbringe din egen instant blanding og bruge tekøkkenet ved hovedindgangen på Thorvaldsensvej – eller gå på studentercaféen A-vej, som har caféåbent tirsdag og torsdag klokken 15-19.

Fredagsbar: Frederiksberg Campus har kun én fredagsbar: A-vej (navnet er en forkortelse for Acacievej, som fredagsbaren lig… nej vent, A-vej ligger på Dyrlægevej og Acacievej er bare en vej i nærheden, hvis du ikke var forvirret i forvejen). Til gengæld er den legendarisk. I lækre lokaler, hvor væggene prydes af Storm P’s vægmalerier, langes der billige specialøl over bardisken i sådan et omfang, at A-vej er en af Carlsbergs største kunder og derfor har fået trykt sit eget ølglas af bryggerigiganten.

Dresscode: Afslappet, praktisk og præget af, at folk enten skal i marken eller laboratoriet. På Frederiksberg Campus kan du støde på dissekeringsklare dyrlæger i kittel og feltarbejde-parate naturressourcestuderende i Fjällräven. Som en studerende skrev på Facebook: »Pas på med at tage for fint tøj på, når du skal til fredagsbar første gang. Så kan man hurtigt komme til at føle sig overdressed. Dresscode er hverdagstøj og sommetider gummistøvler.«

Fest - Fredagsbar på A-vej, Frederiksberg Campus.
billede: Emilie Cosmi
Oase - Inde i drivhuset midt i Landbohøjskolens have kan du drikke baristakaffe i Café Væksthuset.
billede: Lizette Kabré

Gemmesteder: Hvis du kan sparke dig gennem hoben af mødre på barsel og deres bedårende afkom, er der masser af fredfyldte kroge i Landbohøjskolens have. Apropos gemmesteder, så skjuler lofterne på Bülowsvej 17 en vild samling af dyreskeletter og gamle landbrugsredskaber.

Rygning: Der er står et bizart kunstfærdigt rygeskur ud for Rolighedsvej 23. Vi har prøvet at finde ud af, hvad det har kostet, men har aldrig fået svar.

Udflyttere: Frederiksberg Campus strækker sig umådeligt langt – fra Taastrup, hvor dyrlægerne får hands on-erfaring på Universitetshospitalet for Store Husdyr, til Skovskolen i Nødebo, som har den vildeste gourmetkantine (og største samling af motorsave) på Københavns Universitet.

Foreningsliv: Det er i høj grad de studenterdrevne foreninger, som får det sociale liv til at spille på Frederiksberg Campus, også på tværs af uddannelserne. Overvej at melde dig ind i AVF (‘Acacievej vores forening’,  der bestyrer fredagsbaren), Jagtforeningen, Smediefesten, Smedierevyen, LIFE koret, Sønderjysk Hjemstavnsforening eller en af de mange andre foreninger.

Cykelværksted: Som studerende på Københavns Universitet er der gode muligheder for at blive en haj til at fikse cykler. På Frederiksberg Campus finder du nemlig det studenterdrevne cykelværksted Jernhesten, der har prydet det grønne campus siden 2012. Her kan du, under kyndig vejledning af frivillige cykelnørder, selv lappe og reparere din jernhest, imens du får dig en dejlig kop kaffe. Nye cykeldele koster naturligvis en billig skilling, ellers er det gratis at benytte faciliteterne og værktøjet – men en lille symbolsk donation vil altid modtages med kyshånd. Læs Uniavisens artikel om initiativet her.

Online: Meld dig ind i gruppen Frederiksberg Campus på Facebook.

Glæd dig til: Smediefesten – en todages lukket fest for Frederiksberg Campus-folket i maj med koncerter, fadøl og grillmad. Til Smediefesten 2019 spillede bandsne Shy Shy Shy og Nelson Can blandt andet.

Studiestart 2019

Alt du skal vide
# Skriv kommentar
Del

Deltag i debatten

Seneste