Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Gimle, Gumle og A-vej: Her er din guide til Frederiksberg Campus

Overblik — Københavns Universitet har fire campusser. Her er din guide til Frederiksberg Campus. Læs om fredagsbarer, kantiner, gemmesteder – kort sagt alt det, du skal bruge for at få overblik over studielivet på Københavns Universitets grønneste campus.

Velkommen til København Universitets grønneste, og måske smukkeste, campus (dog tilsat en god slat beton for at holde universet i balance).

Det historiske centrum er den gamle Landbohøjskole syd for Thorvaldsensvej på Frederiksberg, inklusiv hovedbygningen fra 1858 med det smukke ottekantede Festauditorium (som eksploderede i 2000, men det er en anden historie). På disse breddegrader holder veterinærmedicinerne til.

Campusguide

Læs den store guide til alle fire campusser her, eller vælg din campus:

I midten af campus, mellem Thorvaldsensvej og Rolighedsvej, ligger Højhuset, en betonkasse med senere knopskydninger af mere og mindre heldig 90’er-arkitektur bundet sammen af en uendelig vandrehal. Det triste ydre gemmer glimrende laboratorier og fremragende forskning i blandt andet fødevarer, ernæring og biotek. Plantevidenskabsfolket har indenfor de sidste par år fået en fancy ny tilbygning – hvis du var i tvivl om, hvilke forskningsområder, der er penge i for tiden.

Nord for Rolighedsvej genvinder naturen terræn. Her holder blandt andet Landskabsarkitektur og Naturressourcer til omgivet af grønt og drivhuse.

Stemningen: Frederiksberg Campus har sin egen åbne, uhøjtidelige stemning, hvilket måske har noget at gøre med de praktiske ’fra-jord-til-bord’-fag og de folk, de tiltrækker. Nå, ja, og stedets 150-årige historie som selvstændig enhed, før en fusion i 2011 splittede det op og lagde nogle dele ind under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SUND), og fusionerede andre med Det Naturvidenskabelige Fakultet (SCIENCE), hvilket skabte noget af Københavns Universitets mest underholdende bureaukrati (se mere under ‘Jeg skal printe. Hvad gør jeg?’ – eller læs denne artikel).

LÆS OGSÅ: Din kuriøse guide til Københavns Universitet

Studievejledningen: For studerende på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet finder du studievejledningen på Thorvaldsensvej i nummer 40. For studerende på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet er det i den anden ende af campus, på Dyrlægevej 10.

Læsesale: Biblioteket ved Dyrlægevej (Københavns Universitetsbibliotek Frederiksberg) er alle tiders, men der kan være godt fyldt i eksamensperioderne.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Kantiner: To styk. Gumle ligger i Højhuset, Gimle i en gammel bygning på Dyrlægevej, hvor Louis Pio engang holdt en brandtale. De har åbent 7.45-14.30 hver dag. Er du mere til gourmetgrønt og cortado, kan du stikke hovedet forbi caféen Hav a Java Væksthuset i Landbohøjskolens Have, der giver 25 procent til studerende.

Madrelateret bonusviden: Studerende og forskere fra Fødevarer og ernæring kan finde på at dele smagsprøver ud i vandrehallen.

Frederiksberg Campus

Huser ca. 4.000 studerende fordelt på to fakulteter, syv bacheloruddannelser og 15 kandidatuddannelser.

Kaffe: Du får universitetets bedste kop kaffe i Café Væksthuset i Landbohøjskolens have. Den er ikke gratis. Det er kaffen i Føtex Food på Rolighedsvej til gengæld – her kan du blive serveret en dejlig kop dampende varm kaffe, imens du ‘handler’. Kantinerne lukker tidligt, så til sene eftermiddagsstunder kan du medbringe din egen frysetørrede kaffe og bruge tekøkkenet ved hovedindgangen på Thorvaldsensvej – eller gå på studentercaféen A-vej, som har caféåbent tirsdag og torsdag klokken 15-19 (åbningstiderne er ajourført, men tjek lige om der skulle være covid-19-restriktioner).

LÆS OGSÅ: Test af kaffe på campus: Den gode, den onde og den der smager af tjære

Fredagsbar: Frederiksberg Campus har kun én fredagsbar på Frederiksberg: A-vej (navnet er en forkortelse for Acaciavej, som fredagsbaren lig… nej vent, A-vej ligger på Dyrlægevej og Acaciavej er bare en vej i nærheden, hvis du ikke var forvirret i forvejen). Til gengæld er den legendarisk. I lækre lokaler, hvor væggene prydes af Storm P’s vægmalerier, langes der billige specialøl over bardisken i sådan et omfang, at A-vej er en af Carlsbergs største kunder og derfor har fået trykt sit eget ølglas af bryggerigiganten. Skovskolen i Nødebo har også sin helt egen fredagsbar, Flækken, der hører til i en vaskeægte bjælkehytte midt i skoven.

Dresscode: Afslappet, praktisk og præget af, at folk enten skal i marken eller i laboratoriet. Som en studerende skrev på Facebook: »Pas på med at tage for fint tøj på, når du skal til fredagsbar første gang. Så kan man hurtigt komme til at føle sig overdressed. Dresscode er hverdagstøj og sommetider gummistøvler.«

Fest - Fredagsbar på A-vej, Frederiksberg Campus.
billede: Emilie Cosmi
Oase - Inde i drivhuset midt i Landbohøjskolens have kan du drikke baristakaffe i caféen Hav a Java Væksthuset.
billede: Lizette Kabré

Gemmesteder: Hvis du kan sparke dig gennem hoben af mødre på barsel og deres bedårende afkom, er der masser af fredfyldte kroge i Landbohøjskolens have. Apropos gemmesteder, så skjuler lofterne på Bülowsvej 17 en vild samling af dyreskeletter og gamle landbrugsredskaber.

Rygning: Der er står et bizart kunstfærdigt rygeskur ud for Rolighedsvej 23. Vi har prøvet at finde ud af, hvad det har kostet, men har aldrig fået svar.

Udflyttere: Frederiksberg Campus strækker sig umådeligt langt – fra Taastrup, hvor dyrlægerne får hands on-erfaring på Universitetshospitalet for Store Husdyr, til Skovskolen i Nødebo, som har den vildeste gourmetkantine (og største samling af motorsave) på Københavns Universitet.

Foreningsliv: Det er i høj grad de studenterdrevne foreninger, som får det sociale liv til at spille på Frederiksberg Campus, også på tværs af uddannelserne. Overvej at melde dig ind i AVF (‘Acaciavej vores forening’,  der bestyrer fredagsbaren), Jagtforeningen, Smediefesten, Smedierevyen, LIFE koret, Sønderjysk Hjemstavnsforening eller en af de mange andre foreninger.

Online: Meld dig ind i gruppen Frederiksberg Campus på Facebook.

Glæd dig til: Smediefesten – en todages lukket fest for Frederiksberg Campus-folket med koncerter, fadøl og grillmad. Festen plejer at ligge i maj, men af uransagelige årsager (som i hvert fald ikke har noget at gøre med forsamlingsforbud og en dødelig virus) står det endnu uvist, hvornår den vender tilbage. Men vi taler altså kævleturnering og koncerter i liga med folk som Klumben og Raske Penge og autotune-rapperen, der i 2011 sang om, hvor svært det er at være så go’ (Kidd, selvfølgelig!).

FØLG UNIAVISEN PÅ FACEBOOK 

Studiestart 2021

Alt du skal vide

Seneste