Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Tyskland gør op med studieafgifter

FINANSIERING - Næsten alle delstater i Tyskland har nu droppet studieafgifterne. De humboldske værdier om uddannelse til alle kan være baggrund for udviklingen, men Hamborgs Universitets prorektor kalder det ændrede indtægtsgrundlag for en katastrofe for undervisningen.

Da delstaten Hamborg i Tyskland for nylig besluttede at forlade systemet med at opkræve studieafgifter for at studere på universiteterne, fulgte Hamborg blot en tendens i hele Tyskland, så nu kun tre af landets 16 delstater tillader universiteter at opkræve studieafgifter, skriver The Guardian.

LÆS: German universities face funding fears as states scrap fees

Noget af baggrunden for ændringen kan være, at en kulturkamp raser mellem den angelsaksiske og den tyske universitetsverden.

I England er der opnået tværpolitisk enighed om at skrue studieafgifterne i vejret endda i en grad, så den britiske stat bliver belastet af det. Udgifterne til studieafgifter er nemlig eksploderet langt ud over det forventede i England, og i første omgang kompenserer staten for udgiften. Først efter afsluttede studier skal den studerende betale lånet tilbage.

Fri uddannelse for alle i Tyskland

Imens er der i Tyskland nu ved at være opnået tværpolitisk konsensus om noget nær det modsatte; måske som en modreaktion til den angelsaksiske trend.

Sören Faika, formand for Asta Studentersammenslutningen i Hamborg, udtaler til The Guardian, at Tyskland har tradition for, at der skal være fri uddannelse for alle i Tyskland. Det siger det humboldske ideal, der blev ført frem af Tysklands 1800-tals uddannelsesreformator Heinrich Von Humboldt.

»Som en del af det humboldske ideal skal du have mulighed for at studere det, du selv vil,« siger Sören Faika og fortsætter, »og der har været en fornemmelse af, at vi i Tyskland var ved at blive for angelsaksiske.«

Total U-vending i uddannelsespolitik

Studenter i England har i de seneste måneder raset over kraftige forhøjelser af studieafgifterne, op til 9.000 pund om året. De engelske universiteter har til gengæld været tilfredse. I Tyskland er universiteterne stærkt bekymrede over den modsatte udvikling, med færre og færre studieafgifter som indtægter for de tyske universiteter.

Der er tale om en U-vending i de tyske universiteters indtægter fra studieafgifter, og prorektor Holger Fischer ved Universitetet i Hamborg har kaldt udviklingen en katastrofe, der kan true undervisningens kvalitet:

»Vi var forpligtede til at bruge indtægterne fra studieafgifter til at investere i undervisningen. Nu hvor de er afskaffet, vil det blive meget vanskeligt at genintroducere dem,« mener han.

anfj@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste