Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Tyvene vinder: KU gemmer de dyre møbler

DESIGNMØBLER - Efter at Københavns Universitet har haft flere indbrud i sine bygninger i indre by, er de gamle stole blevet hentet ned fra loftet, så KU's bestyrelsesmedlemmer slipper for at sidde på gulvet under møderne. De fine wegnerstole er kørt til opmagasinering.

Tyve, der bliver ved med at vende tilbage og lænse Københavns Universitet (KU) for kostbare stole, har fået universitetet til at tage det utraditionelle skridt at gemme de danske designklassikere godt og grundigt af vejen.

Stolene er ‘den runde’, tegnet af Hans Wegner i 1950’erne, et møbel med alle fire ben plantet i den danske designkanon og en stykpris på 30.000 kroner. Præsident Kennedy hvilede sin værkende ryg i sådan en stol. Samlere elsker dem, og tyve elsker dem næsten endnu mere.

Sidste år ryddede de bestyrelseslokalet for 24 wegnerstole, der ellers stod og passede så fint til et gigantisk wegnerbord, som KU tidligere har modtaget i donation.

Der blev bestilt en ny ladning stole, lokalet blev låst af, og adgangen blev begrænset, så kun ansatte med nøglekort og en særlig kode kunne komme ind, men lige meget hjalp det.

For nylig forsvandt yderligere tre stole.

Stole fra Kannibalen

Driftschef Erwin Koster Kristensen forklarer, at man derfor nu har valgt at tage konsekvensen af tyverierne og har gemt stolene ‘et hemmeligt sted.’ Men Uniavisen får alligevel lov at besøge det nøgne, velaflåste lokale, som nu rummer godt og vel en snes af de læderbetrukne luksusstole, der nu er trukket væk under universitetets bestyrelsesmedlemmer.

De har i stedet fået nogle stole af ældre dato at sidde på under møderne. De stammer så vidt Erwin Koster Kristensen husker fra Kannibalen, som Universitetets Spisestuer blev kaldt af vittige sjæle, fordi portionerne altid var rigelige og kvaliteten tvivlsom.

Kannibalen blev oprettet af rektor Knud Faber i 1917 og lukkede i begyndelsen af 1970’erne, hvorefter stolene altså blev opmagasineret på loftet. Navnet er dog blevet videreført af personalekantinen Le Cannibale.

SE OGSÅ: baggrundsinformation om Kannibalen.

Let at lænse KU

De kostbare wegnerstole får ifølge driftschefen lov til at blive stående opmagasineret, indtil man har fundet en løsning, som man kan være tryg ved.

»Vi havde ellers tidligere regnet bestyrelseslokalet for et sikkert område, men de er hårde i filten, de tyveknægte, da de åbenbart er ligeglade med elektronisk adgangskontrol, og de formentligt har slået til i dagtimerne,« siger Erwin Koster Kristensen.

Han tilføjer, at tyverier alle dage har været et problem på et stort universitet som KU med hundredvis af lokaler, der er mere eller mindre åbne for offentligheden.

Tidligere har KU set sine Arne Jacobsen-stole forsvinde i en lind strøm, og de nydelige kobberlamper i komplekset ved Frue Plads er et yndet udflugtsmål for tyve udstyret med skruetrækkere.

Måske en hylende alarm

Erwin Koster Kristensen erkender, at sikkerhedsniveauet kunne være højere på KU, og der er flere modeller under overvejelse.

En hær af nattevagter med schæferhunde er der dog ikke økonomi til.

Tyverialarm eller et nyt webbaseret overvågningssystem er blandt mulighederne, men tyvene kan jo tage en kasket på, konstaterer han tørt.

Rapserierne kommer typisk i bølger, så begynder jorden at brænde under fødderne på tyvene, i takt med at KU får forbedret sit beredskab, og politiet bliver involveret. Derfor er det overraskende, at bestyrelseslokalet er blevet ramt flere gange.

»Man kunne jo sætte en alarm op, der begynder at hyle, hvis man går ind i lokalet,« siger han. »Men det ville også udsætte personalet for en risiko, og det kræver jo, at der altid er nogen, der skal slå anlægget til og fra og håndtere tilkaldssituationen.«

»Måske ville det bedste være, hvis KU købte nogle gode møbler af nogle unge designere, der ikke har samme interesse og bliver handlet varmt som tyvekoster,« siger Erwin Koster Kristensen.

KU er ikke, som statslig institution, forsikret.

chz@adm.ku.dk
clba@adm.ku.dk

Seneste