Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Udenlandsk charmeoffensiv tog en slapper på KUA

UDVEKSLING - Videnskabsministeriets roadtrip, der skal få flere studerende til at tage på udlandsophold, standsede på Det Humanistiske Fakultet, men der skal åbenbart noget ekstraordinært til at få flere unge til at pakke kufferten.

Et pimpet folkevognsrugbrød proppet med gode argumenter og informationer om at læse i udlandet. Et lounge-område med bærbare pc’er, behagelige strandstole, en perfekt solskinsdag, sprød chill-out-musik i højtalerne og mulighed for at møde andre studerende og suge til sig af deres erfaringer med at rejse ud.

Videnskabsministeriet har pakket tur-bussen og er draget på charmeoffensiv på landets uddannelsesinstitutioner for at få de studerende til at tage på studie- eller praktikophold uden for landets grænser, men på Det Humanistiske Fakultet (Hum) var udlængslen ikke overvældende, da bussen gjorde holdt.

Skab international kultur

Det stemmer meget godt overens med Annemarie Otteslev, fuldmægtig i Styrelsen for International Uddannelse, oplevelse.

»Det er noget af en udfordring at få de studerende til at rejse ud, selv om vi i Danmark har de bedste rammer i verden, da de jo både kan tage deres SU med og få betalt deres studiegebyr. Men det handler om at få skabt en international kultur på institutionerne og have fokus på den i undervisningen. Du får jo nogle særlige kompetencer, der er meget efterspurgte ved at tage ud,« siger hun.

Danmark halter bagefter

Cirka 5.000 danske studerende rejser ud årligt, heraf de cirka 2.000 gennem Erasmus-ordningen, og det er for få sammenlignet med andre lande.

Annemarie Otteslev henviser til, at Grenada Universitet i Spanien alene sender 2.000 studerende ud årligt med Erasmus.

En undersøgelse fra 2009 viser, at de største barrierer for de danske studerende, er hensynet til kæresten og familien, og en del peger også på, at der er brug for mere vejledning og hjælp til det praktiske, hvis de skal tage af sted.

Administrativ frygt ubegrundet

Ifølge Helle Rod Søgaard, international studievejleder på Hum, er der ikke lavet en tilsvarende undersøgelse på Humaniora på Københavns Universitet.

Det er hendes indtryk, at en lille gruppe af studerende rigtig gerne vil ud og næsten ikke har brug for vejledning, men den store gruppe er svær at få til at tage af sted.

»Vi mangler viden om hvorfor, men en grund er nok, at mange studerende er bange for, at det er administrativt tungt, fordi de har hørt om de meget få sager, der er kørt af sporet. Det kræver lidt tålmodighed og gåpåmod, men vi arbejder på at gøre det hurtigere at få sin forhåndsgodkendelse, så deres frygt er ubegrundet. Hvis man søger nu, er det faktisk stadig muligt at komme af sted til september,« siger hun.

clba@adm.ku.dk

Seneste