Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Udlændinge opdrages til at være cykelsinker

ADVARSEL - Udenlandske studerende og forskere vejledes i dansk cykelskik. Men her på avisen mener vi, at man i hovedstaden overlever længere med gadevisdom end med moderlige formaninger og retarderende regelslaveri.

Landets vel nok mest aktive medie for udlændinge i Danmark har udstukket en række trafikråd, der skal opdrage læserne til at begå sig i hovedstadens trafik. Rådene er både lovlydige og velmente. De er også fuldstændig sindssyge og livsfarlige at følge.

Mediet er faktisk vores engelske søsterside University Post, og vi påtager os hermed ansvaret for at advare vores læsere om en muligt forestående, stærkt foruroligende ændring af den københavnske cykelkultur.

Med al respekt for nødvendigheden af trafiksikkerhedskampagner, cykelhjelme og lyskryds er vi også overbevist om, at lige så farlige hasardcyklister måtte være, lige så ugavnlig er en retarderende respekt for regler på bekostning af gadevisdom.

Ignorer den småborgerligt-liberale myldretid

LÆS: University Posts guide til dansk cykelskik. Klik på billederne for at læse cykelrådene.

Tag nu guidens første råd om ikke at cykle ved siden af sine venner, fordi folk skal kunne komme forbi. Forkert. Hvis man er utålmodig, skal man ikke køre i myldretiden. Tværtimod kan det gavne den generelle sikkerhed at cykle ved siden af hinanden, så man holder hastigheden af den moslende flok af cyklister på Nørrebro-/Amagerbro-/Vesterbrogade nede.

De eneste, der reelt har travlt, er alligevel 45-årige buttede embedsmænd med cykelklemmer og Haglöf Tight-taske på ryggen, der skal nå fra Husum til Indre By på 12,5 skemalagte minutter, som ringer af alle og holder tilbage for ingen. Men vi nægter at ligge under for deres småborgerligt-liberale myldretid.

Det må til gengæld være okay at ringe ad folk for at komme frem, når gaderne er næsten tomme. For eksempel om søndagen eller juleaften, hvor det er rimeligt at forvente, at man kan få lidt plads til at få fart på. I øvrigt handler cykling i hovedstaden ikke kun om at komme frem. Det handler også at komme hinanden ved. Jo gladere trafikanterne er, jo færre dør, det er klart.

Den vigtigste tillægsregel

Hvilket bringer os til guidens advarsel nummer to: Vi skal ikke tjekke hinanden ud, når vi cykler. Hvabehar? Hvad vi så bruge vores dyre fixiecykler til? Man skal jo helt ud på Amager Fælled, før man får ordentlig fart på alligevel.

Og for de få, der virkelig ikke kan flirte og cykle samtidig – det er ret beset simplere multitasking end at koge pasta, mens man hører radio – hvad kan vi sige? Love hurts, mand. Eller, prøv at ringe med klokken. Nå nej, det fraråder udlændinge-cykelguiden os også at gøre.

Guiden bringer også lovgivning i spil: Husk at man skal have tændte lygter en time før solnedgang og en time efter solopgang. Det har vi her på siden altså aldrig hørt om. Loven siger solnedgang til solopgang, men den uskrevne regel er, at man skal tænde sine lygter, når det er så mørkt, at øjet ikke længere kan se forskel på farver. Eller når gadelygterne tænder.

Det vigtigste er imidlertid tillægsreglen, der som bekendt lyder: Når politiet stopper dig uden lys på cyklen, siger du: »Nøøhh, jeg har lygte på! Hva’? Nå, for fa’en. Batteriet må være dødt. Jeg skal nok trække hjem. Undskyld.« Simpelt.

Drop moderlige formaninger

Og sådan bliver de moderlige formaninger ved: »Kør ikke foran andre cyklister, når de holder for rødt.« Jamen, vi kører jo om kap. Sådan noget behøver man ikke aftale. Det ved de godt, at vi gør.

»Du skal ikke køre på fortovet.« Fint. Men så finder du en måde, jeg kan køre fra politiet, når de forsøger at knalder mig i deres kan-du-ikke-se-der-er-rødt-din-torsk-razzia på Nørrebrogade klokken otte om morgenen.

Kort sagt, vi forstår intentionen med University Post’s anvisninger, men de truer med at sænke niveauet, øge trafikfaren og reducere nyankomne cyklister til sinker.

Så red en udvekslingsstuderende: Tag ham/hende på bagagebæreren og del en flaske vin, mens I ser på byen. Ellers ved du hvad der venter dig, os alle sammen, af lovlige, livsfarlige udlændinge på to hjul.

ser@adm.ku.dk

Seneste