Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
BUREAUKRATI - Udenlandske ph.d.-studerende har siden årsskiftet haft problemer med at komme ind i landet på grund af nye gebyrregler. Hos International Staff Mobility på Københavns Universitet forudser man, at det bliver værre endnu, når højsæsonen for internationale ansøgere snart sætter ind.
Udenlandske forskere, ph.d.-studerende og studerende risikerer at støde mod en mur af dansk bureaukrati, når de skal ansøge om opholdstilladelse i Danmark, efter nye gebyrregler trådte i kraft 1. januar 2011.
Universitetsavisen har tidligere fortalt om ph.d.-studerende, der har haft problemer med at komme ind i landet på grund af misvisende oplysninger på Udlændingeservice hjemmeside.
LÆS: Danmarks dørmænd bremser forskertalent
Udlændingeservice har indtil for nyligt nægtet at ændre den misvisende tekst på deres hjemmeside. Men efter omtale af sagen i Universitetsavisen og på P3, har de valgt at ændre teksten. Nu fremgår det, at ’ansatte ph.d.-studerende’ ligesom forskere skal betale 3.025 kroner og ikke 1600 kroner, som der fejlagtigt stod før.
Men dermed er sagen ikke løst, ifølge International Staff Mobility på Københavns Universitet (KU).
Der er nemlig flere problemer med betaling af gebyret.
Blandt andet kan ansøgere, der kommer fra tredjeverdenslande i nogle tilfælde slet ikke overføre pengene fra deres bank til Udlændingeservice, fordi systemet ikke vil acceptere deres bankkonto. Og universitetet må ikke, som en offentlig institution, betale eller lægge ud for de udenlandske ph.d.-studerende.
LÆS: Bureaukrati blokerer for ph.d.-studerende
Vivian Tos Lindgaard, chef for International Staff Mobility på KU, fortæller også, at hvis ansøgeren betaler blot et par kroner for lidt, fordi vekselkursen kan svinge, er det nok til, at ansøgningen bliver afvist.
De danske ambassader er tilmed dårligt orienterede om de nye regler. Og det betyder, at de i nogle tilfælde misinformerer ansøgere, der henvender sig for at få vejledning, fortæller Vivian Tos Lindgaard.
Hun tror ikke, at staten i sidste ende kommer til at spare penge med de nye gebyrer, fordi proceduren er så tidskrævende – både for universiteterne og udlændingeservice.
Vivian Tos Lindgaard forudser, at problemet bliver værre i løbet af sommeren, når højsæsonen for internationale ansøgere til universiteterne sætter ind.
»Det er blevet sværere at komme til Danmark, efter de nye gebyrregler trådte i kraft,« siger hun.
»Og der står altså en arbejdsplads eller studieplads og venter på de her folk. Jeg mener godt, man kunne have undtaget dem fra reglerne. Det er jo mennesker, som kommer og bidrager til vores vækst og det danske samfund i det hele taget – de er en ren gevinst for Danmark.«
khkr@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.