Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
OPTAG 2010 - Det Naturvidenskabelige Fakultet oplever i år fremgang i antallet af ansøgere. Faktisk er der fremgang på samtlige fag, så prodekan Katherine Richardson har svært ved at få armene ned
Efter flere år med faldende interesse for at læse naturvidenskab, nedskæringer og afskedigelser på Biologi og Geofagene, ser bøtten nu ud til at være vendt for Det Naturvidenskabelige Fakultet (Science).
Antallet af ansøgere er således nærmest eksploderet i år med en samlet stigning på 35 procent i antallet af førsteprioritets-ansøgninger.
Tilstrømningen er størst på fag som Biokemi, Idræt, Molekylær biomedicin og Nanoscience. Til gengæld er fremgangen mere begrænset for blandt andet Geografi og Geoinformatik med otte procent flere førsteprioritetsansøgere.
Se ansøgertallene på Naturvidenskab her
»Jeg har ærlig talt svært ved at få armene ned. Vi har været særligt bekymret for Biologi og Geofagenes fremtid, men det ser ud til, at kurven er knækket. Vi kan ikke helt afblæse krisen omkring Geologi, da vi gerne ser en endnu stærkere fremgang,« siger prodekan for formidling Katherine Richardson.
Udover generelle faktorer som de store ungdomsårgange og den højere arbejdsløshed ser prodekanen en tendens til, at interessen for naturvidenskab er stigende i samfundet generelt og specifikt blandt eleverne i gymnasiet.
Der er således flere, der kommer ud med en studentereksamen med den nødvendige kombination af fag på højt niveau, der kræves for at læse naturvidenskab.
»Biologi på Københavns Universitet (KU) blev særlig hårdt ramt af de fælles adgangskrav, da vi på KU aldrig før havde krævet matematik på A-niveau for at læse faget. Vi har derfor haft nogle år med svigtende optag, men det ser ud til at være overstået nu,« siger Katherine Richardson med henvisning til, at 27 procent flere har søgt faget som førsteprioritet i år.
Katherine Richardson ser personligt ligefrem en tendens til, at naturvidenskaben er på vej mod en renæssance i vores samfund.
Klimaforandringerne og den øgede fokus på, hvordan menneskeheden påvirker jordkloden betyder nemlig. at der er brug for, at vi forvalter naturen på en anden måde. Her spiller naturvidenskaben en afgørende rolle i arbejdet med at finde de rigtige løsninger.
»Du kan sige, at naturvidenskab er gået fra at være noget perifert og nørdet til at være storpolitik, og det hjælper også på interessen,« siger prodekanen.
clba@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.