Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Uhyre sjælden musling skaber sensation i Øresund

Øresundsakvariet — En uventet kammusling i Øresund har sat Øresundsakvariet på den anden ende. Måske er der flere derude. En dykker skal undersøge findestedet, der indtil videre holdes hemmeligt, som lærkereden i Harald Bergstedts sang.

Stor kammusling, Pecten maximus, kendes på sin skal fra olieselskabet Shells logo og som sæbeholder i strukturmalede badeværelser fra 1990’erne, men nu er et eksemplar også dukket op i Øresund, landet af garnfisker Søren Jakobsen og indleveret – i live – til forskerne på Københavns Universitets Øresundsakvarium i Helsingør, hvor den nu trives i et lille akvarium med semi-uklart glas og et rødt skilt med påskriften ‘kammuslinger’. Muslingen er ifølge Øresundsakvariets pressemeddelelse »uhyre sjælden« i Øresund.

»Jeg troede ikke mine egne øjne, da jeg så den første gang, og i starten troede jeg faktisk at Søren lavede sjov med os,« siger marinbiolog og akvarie- og museumschef på Øresundsakvariet Jens Peder Jeppesen ifølge akvariets pressemeddelelse.

»Normalt finder vi kun denne art musling dybt inde i de svenske og norske fjorde og på grus og sandbundsfladerne i det nordlige Kattegat, og vi har aldrig observeret denne store art kammusling i Øresund. Kun den noget mindre art almindelig kammusling er almindelig i Sundet, og vi ville nok have forventet, at saltholdigheden selv i bunden af Øresund var en smule for lav til, at den store kammusling kunne trives, men vi tog altså fejl, og det må betegnes som en sensation, at den faktisk findes.«

Stor kammusling kan ifølge Wikipedia blive omkring 21 centimeter i diameter. Øresundsakvariets eksemplar er 15, men det fremgår af Øresundsakvariets billedmateriale, at Pecten maximussen ikke desto mindre er tydeligt større end de mere almindeligt forekommende kammuslinger, som den deler akvarium med.

30-40 øjne og tentakler i tre rækker.

Som sine artsfæller anses Stor kammusling for at være en delikatesse. Men læser man lidt op på det overfiskede dyr, er der stor sandsynlighed for, at man ikke i fremtiden vil finde på at råmarinere det i en blanding af god olivenolie og citronsaft og stege det hårdt på en godt opvarmet grill, eller alternativt vende det på stegepanden med hakket bredbladet persille, hvidløg og muslingerogn, før man anretter det i en renset muslingeskal, smagt til med salt, peber og citronsaft, og runder af med et dygtigt drys ristede brødkrummer.

For kammuslingen er et fascinerende væsen.

Pecten maximus har, oplyser Øresundsakvariet, tre rækker tentakler og 30-40 øjne som tydeligt kan ses, når muslingen er åben. Den er kort sagt forrygende, langt mere interessant i live end i reduceret kulinarisk form som den hvide lukkemuskel, man får serveret, uvægerligt stegt lidt for længe, hvis ikke ligefrem skrumpet ind til tyggegummistørrelse og helt fnulret i strukturen af at over-pochere i bunden af en skål ærtesuppe.

Og så kan den store kammusling svømme. Ifølge Øresundsakvariet indtil flere meter henover havbunden, hvis den er under angreb eller føler sig truet.

Muslingen vil fra og med vinterferien 2018 (uge 7) kunne beses i et af Øresundsakvariets temavægsakvarier. Der er åbent alle dage i ferien 10-17.

Seneste