Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Ungdomspolitikere til kamp mod SU

I modsætning til folketingspolitikerne vil landets to største ungdomspolitiske organisationer have SU-systemet ændret. Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) vil have fjernet SU'en i det sjette studieår mens Venstres Ungdom (VU) og foreslår SU'en helt afskaffet

Man kan ikke beskylde formændene for DSU og VU for at lefle for deres målgruppe. Tværtimod gør formand for DSU Jacob Bjerregaard og VU’s ditto Claus Horsted nu op med SU-systemet som det ser ud i dag.

Står det til formanden for VU, bør en videregående uddannelse ikke være finansieret af staten. De studerende skal selv betale.
»Jeg foreslår at man erstatter SU’en som vi kender den i dag, med meget lavt forrentede studielån,« siger Claus Horsted.

Formand for DSU Jacob Bjerregaard vil ikke gå lige så langt som sin formands-kollega i VU, men han ser gerne at der sker ændringer:
»Vi vil gerne påtage os det ansvar det er at få folk til at komme hurtigere igennem uddannelsessystemet. Derfor vil vi have SU’en i det sjette studieår fjernet. Velfærdssamfundet er under pres, men når vi siger at ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet, skal de studerende også hurtigere igennem uddannelses-systemet.«

Dermed går de to statskundskabs-studerende formænd stik imod deres medstuderende som ikke vil have SU-systemet ændret. I en Gallup-undersøgelse, foretaget for LO’s Ugebrev A4, svarer 94 procent af de 544 adspurgte studerende således at de ikke ønsker SU’en ændret eller afskaffet til fordel for billige lån.

Det er netop Gallup-undersøgelsen af de studerendes økonomi der har fået de to formænd på banen. Men i VU har man faktisk i mange år ment at SU’en burde afskaffes, siger Claus Horsted.
»Jeg synes det er meget rimeligt når man diskuterer fremtidens velfærdssamfund, og det er i det lys mine udmeldinger skal ses, at vi også tager fat på de ting der vedrører os selv. Det har været et helligt mantra at de unge skal have mere, men lige præcis SU’en mener jeg godt man kan tage fat på,« forklarer han.

Kræver holdningsændring
VU-formanden erkender at forslaget nok ikke vil høste det store bifald blandt de studerende.
»Jeg siger ikke at det skal ske nu, næste år eller om fem år. Der skal en hold-ningsændring til, og den skaber man altså ikke fra den ene dag til den anden. Det her er noget der kræver en lang debat og modne overvejelser over en 10-20-årig periode,« påpeger formand for VU, Claus Horsted.

Alligevel kan både VU og DSU sagtens forsvare deres forslag.
»Vores forslag er en ansvarliggørelse af vores generation. Vi skal alle bidrage til at få samfundets ender til at hænge sammen. Vi skal have en ordentlig SU mens vi læser, men tager det længere tid end fem år, må man låne. I dag bliver studerende jo på det nærmeste opfordret til at bruge det sjette års SU,« siger DSU-formand Jacob Bjerregaard.

Han understreger at forslaget ikke vil fjerne SU’en i det såkaldte fjumreår. Finder man ud af at man har valgt det forkerte studium, vil man fortsat kunne få i alt seks års SU. Det er kun hvis man forsinker sin uddannelse at hammeren falder.

De penge staten sparer, skal sikre mere og bedre karrierevejledning mens man studerer, mener de unge socialde-mokrater. Venstreløverne vil give de over ni milliarder som SU-
systemet koster staten anno 2004, til at skabe bedre uddannelser.
»Pengene skal altså ikke bare tilbage i statskassen,« understreger VU-formanden.

Studieliv på første klasse?

Universitetsavisen udsatte de to ungdomspolitikere for nogle af de samme spørgsmål som indgår i Gallup-undersøgelsen for at se hvordan deres personlige økonomi ser ud.
Jacob Bjerregaard, formand for DSU. Studerer statskundskab på 7. semester ved Københavns Universitet. Læser på nedsat tid på grund af jobbet som DSU-formand.

Har du arbejde ved siden af studierne?
»Altså, jeg er jo fuldtidsansat som DSU-formand og arbejder 60 timer om ugen, så jeg får ikke SU længere.«
Hvor meget tjener du?
»Uha, skal jeg fortælle det? Jeg vil sige det på den måde at jeg får en løn svarende til HK-overenskomsten, men jeg tror faktisk ikke jeg vil have stående hvad jeg præcis får i løn. Jeg får dog så meget i løn at jeg ikke kan få SU ved siden af.«
Hvor længe fik du SU?
»Jeg var på SU i fire år, men jeg har ikke fået SU siden 1. juli i år.«
Havde du studielån ved siden af din SU?
»Ja.«
Har du fået eller får du økonomisk hjælp fra dine forældre?
»Nej, det gør jeg ikke. Det har jeg faktisk aldrig fået. Jeg er en af dem der selv har betalt sit kørekort og klaret sig selv.«
Hvordan bor du?
»Jeg bor i en andelslejlighed til 4.000 kroner om måneden, så det er en af de dyrere.«
Spiser du pasta med ketchup eller røde bøffer til aftensmad?
»Jeg spiser såmænd ganske udmærket mad. Mad er billigt i Danmark. Man kan jo lave sig en ganske udmærket portion for 20-30 kroner hvis man tænker sig lidt om økonomisk, så jeg får både kød og kartofler næsten hver dag.«
Hvordan vil du karakterisere din levestandard?
»På en skala fra 1 til 10 vil jeg bedømme min levestandard til et 6-tal.«

Claus Horsted, formand for VU. Studerer statskundskab på Syddansk Universitet i Odense. Skulle egentlig have været færdig i sommer, men er blevet forsinket som følge af jobbet som formand for VU.

Har du arbejde ved siden af studierne?
»Ja, jeg er formand for VU, og det har jeg været i godt og vel et år og to måneder.«
Hvor meget tjener du?
»Jeg får det der svarer til SU plus studielån. Det er
lige omkring 70.000 kroner om året.«
Hvor længe fik du SU?
»Jeg har ikke fået SU siden jeg blev formand for VU, men ellers har jeg fået SU siden jeg startede med at læse i 1999.«
Havde du studielån ved siden af SU’en?
»Ja, det havde jeg. I alle årene.«
Har du fået eller får du økonomisk hjælp fra dine forældre?
»Nej. Jo, altså jeg får nogle slanter i ny og næ, men det er sådan i størrelsesordenen 100 kroner. Og det er ikke noget jeg beder om.«
Hvordan bor du?
»Jeg bor i en lejelejlighed sammen med min kæreste. Vi giver 4.000 kroner i husleje tilsammen.«
Spiser du pasta med ketchup eller røde bøffer til aftensmad?
»Det er meget varieret. Kartofler og noget god dansk mad. Jeg er jo fra Jylland. Jeg er også meget på farten, så det er jo tit der lige ryger en fransk hotdog eller en burger afsted. Det er ikke mad på et skrabet budget, men heller ikke überklasse.«
Hvordan vil du karakterisere din levestandard?
»Den er ganske udmærket. Jeg mangler ikke noget.«

Seneste