Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Univalg 2017 — Frit Forum, Konservative Studerende og Studenterrådet har travlt med at kapre stemmer på Søndre Campus og Panum.
»Var det noget med en croissant og en kop kaffe?«
Julie Weile, Frit Forums spidskandidat til de studerendes plads i KU’s bestyrelse, springer adræt afsted mellem de potentielle vælgere, der haster ind ad hovedindgangen på Søndre Campus.
Mandag den 20. november blev afstemningen til universitetsvalget åbnet, og kandidaterne har kun til fredag den 24. til at fiske stemmer, så de var alle i fuld gang tirsdag morgen.
Flere af de morgentravle kommende jurister, humanister og teologer takker ja til morgenbrød og kaffe, men de fleste er usikre på, hvad de egentlig skal stemme om, selv om de fleste godt nok havde hørt noget om, at der var valg.
Heriblandt Asger Skriver, der startede på teologi efter sommerferien.
»Jeg havde faktisk set det på intranettet, og ja, jeg skal stemme. Jeg synes, det er vigtigt at gøre brug af sin demokratiske ret,« siger han.
»Det er sjovt at snakke med folk og høre, hvad de gerne vil ændre på universitetet. De fleste har faktisk en mening, til trods for den lave stemmeprocent,« siger Julie Weile.
Hun tror, at det manglende interesse til dels handler om, at det tager tid at få ændringer igennem på et universitet.
»De kan godt se, at det er vigtigt, at vi studerende har en stemme, så det ikke kun er administrationen og underviserne, der bestemmer over vores uddannelser, men ændringerne vi får igennem får måske først effekt, når de selv er gået ud, så du skal have et stort ønske om at gøre noget for andre for at gide at engagere dig,« siger Frit Forums spidskandidat.
Længere henne ad gangen lokker Konservative Studerende også med kaffe.
Formanden Andreas Vindstrup Fjeldsted og Morten Bordrup, der opstillet til kandidatstudienævnet på Jura for Konservative Jurister – en underafdeling af Konservative Studerende – tager imod. Deres spidskandidat til bestyrelsen Ida Krogh Olsen er til undervisning.
For dem handler det både om at kæmpe mod Studenterrådets dominans og om at gøre noget for deres medstuderende – særligt på Jura, hvor de konservative står stærkt.
»Vi er borgerlige og vil gøre op med Studenterrådets tale om, at de er neutrale, frie, og ved hvad der er bedst for de studerende. Vi tror ikke på, at alle holdninger kan rummes i en fælles organisation, og det provokerer mig, at de siger, at de udtaler sig på de studerendes vegne,« siger Andreas Vindstrup Fjeldsted.
Morten Bordrup nikker og tilføjer, at det også handler om gøre en forskel for de studerende.
En af mærkesagerne er at gøre op med det tvungne gruppearbejde på Jura, og en anden er, at de studerende fortsat skal kunne få en parkeringstilladelse på Søndre Campus.
»Vi vil ikke afskaffe gruppearbejde, men det er grotesk, at en studerende har fået at vide, at vedkommende ikke skulle komme til undervisningen med mindre man deltog i gruppearbejde. Mennesker lærer på forskellige måder. For en fungerer det måske at sidde for sig selv og læse, mens en anden har brug for sparring. Pointen er, at det skal være op til den enkelte,« siger Morten Bordrup.
På Panum, der huser blandt andet Medicin og Odontologi, er Studenterrådets spidskandidat til bestyrelsen Rebecca Ingemann Madsen i gang med at dele kaffe og chokoladeboller ud sammen med Medicinerrådet, fagrådet på Medicin.
Hun mener, at den tid hun bruger på at føre valgkamp er givet godt ud, da hun får snakket med mange af sine medstuderende.
»Jeg har lige talt med en studerende, der har haft en dispensationssag kørende i 6 uger, og hun var så frustreret og usikker, at hun var ved at droppe ud. Et godt studiemiljø handler ikke kun om stikkontakter og trådløst internet, men også om at skabe et så stressfrit studiemiljø som muligt. Det stresser rigtig mange, at reglerne på KU er så svære at gennemskue, og at bureaukrati spænder ben for, at de kan gennemføre deres uddannelse,« siger Rebecca Ingemann Madsen.
Hun mener også, at det er vigtigt at komme rundt på fakulteterne for at forsøge at få stemmeprocenten op for at stå stærkere.
»Det rykker meget, fordi der er fredsvalg mange steder, og så glemmer folk at stemme. Jeg ser valget som en mulighed for at give et skulderklap til de mange fagrådsaktive og aktive i faglige foreninger, der gør et kæmpe stykke arbejde i nævn, råd og udvalg,« siger Rebecca Ingemann Madsen.