Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Unibold — 2017/18-udgaven af universitetsfodboldturneringen er nået til semifinalerne. Hør de fire semifinalisters forventninger til kampene, deres refleksioner over deres eget hold, og hvad de ville sige til deres modstander, hvis de stod foran dem.
Det er ikke kun de store europæiske turneringer, der i disse uger skiller fårene fra bukkene. Også universitetsfodboldturneringen er ved at gå ind i den afgørende fase, hvor de fire sidste hold skal dyste om en eftertragtet finaleplads. Som noget nyt vil semifinalerne blive spillet over to kampe, hvor udebanemål tæller højere, som vi kender det fra de større fodboldturneringer. Uniavisens reporter har været ude og måle temperaturen på de fire aspiranter til titlen som det bedste universitetsfodboldhold anno 2017/18. Historie skal spille mod Kommunikation & IT og den anden kamp står mellem Retorik og Teologi.
Oliver Skeen, målmand og hjælpetræner, påpeger konkurrencen om pladserne til hver kamp som en vigtig faktor for Historieholdets tilgang til turneringen:
Hele holdet er opbygget omkring traditionen, resultaterne og historien omkring fodholdholdet.
Oliver Skeen, Historie
»Der er hård konkurrence blandt de 15, om hvem der skal udtages til kampene. Hele holdet er opbygget omkring traditionen, resultaterne og historien omkring fodholdholdet. Stemningen er mest hyggeligt, men vi er også meget gode til at sætte os ned med træneren og snakke om, hvorfor vi vælger nogen frem for andre.«
På trods af at Historie står som ubesejret i to år, er de startet stille og roligt under fodboldturneringen i år. Sejrene har været smalle, og spillet har været meget taktisk uden den store risiko. I de seneste par kampe er Historie dog vågnet op til dåd. Om hvorfor det er gået sådan, siger Oliver:
»Jeg kan ikke pege på en enkelt ting, men måske er det fordi, vi har været for dominerende sidste år, og derfor har skullet finde os til rette i den nye turnering. Det synes jeg også vi har gjort nu.«
Selv om Historie er forsvarende mester , mener Oliver ikke, at presset vil få en afgørende betydning under kampen imod Kommunikation & IT:
»Mine forventninger til kampen er ikke meget anderledes end til mange af de andre kampe, vi har spillet. Vi har et system, der fungerer, og vi vinder. Vi har nok ikke tænkt os at ændre på ret meget. Jeg forventer, at Kommunikation & IT kommer sultne ud til kampen og spiller aggressivt, men det kommer ikke til at ændre meget på vores taktik.«
Ved sine sidste ord til Kommunikation & IT, ved Oliver ikke helt, hvordan han skal gribe opgaven an:
»Sidste ord til Kommunikation & IT? Skal jeg være provokerende? Jeg tror jeg tager den diplomatiske tilgang: Jeg tror, at det bliver en god kamp mellem to stærke hold, og så håber jeg for turneringen, at det bedste hold vinder.«
Cecilie Jerichow Larsen er træner for dette års hold fra Kommunikation & IT. Efter et par år i mørket har holdet formået at spille sig til en semifinaleplads, og ifølge Cecilie er det den nyeste årgang af studerende, som er den primære årsag til den stigende formkurve.
»Selv om vi har omkring 20 personer at vælge imellem til hver kamp, er der alligevel en fast kerne på 6-7 stykker som spiller alle kampene. Sidste år var vi direkte elendige. Vi gik ikke videre fra gruppespillet og kunne til tider ikke stille hold til kampene. Men den nye årgang af studerende har dygtige fodboldspillere, og generelt er det en ny årgang af studerende med et rigtig godt fællesskab,« siger hun.
Det er ikke kun på fodboldbanen, at den nye årgang viser sit engagement. Uden for banen har holdet også oplevet en solid opbakning.
»Vi har en mindre fanbase. Der har været minimum 15 tilskuere til hver kamp. Jeg har været på holdet siden 2015, og jeg kan tydeligt mærke, at det er førsteårsstuderende som præger holdet,« siger hun smilende.
I gruppespillet var holdet det mest scorende. På trods af de mange mål, påpeger Cecilie, at der stadigvæk er svagheder i holdets spil:
Vi må forstå, at det er okay, ikke at vinde med 12 mål hver gang
Cecilie Jerichow Larsen, Kommunikation & IT
»Vi spiller rigtig offensivt, men det kan være et problem for os, fordi vi risikerer at blive for komfortable, når vi har scoret en masse mål. Vi må forstå, at det er okay, ikke at vinde med 12 mål hver gang«.
Afslutningsvis har Kommunikation & IT en lille stikpille til sidste års mestre fra Historie:
»Fald lidt ned. I lever højt på, at ingen har vundet over jer de sidste to år. Den mur I har, kommer vi til at bryde. Det skal vi.«
Fra Retorik har anfører Kristoffer Lind Pedersen valgt at stille op. Holdet fra Retorik kører efter først til mølle-princippet, når der skal udtages spillere til kamp:
»Vi er 53 medlemmer i vores Facebook gruppe. Men går vi kampene igennem, har vi nok haft en stamme på 15-16 mand. Vi udtager meget efter først til mølle-princippet – men det har indtil nu været mere eller mindre den samme kerne gennem hele forløbet. Her til finalerne er det begyndt at spidse lidt til, så er det lidt som om, det er de samme mennesker, som melder sig,« siger han.
Selv om det er sidste års finalister, Retorik skal møde, er Kristoffer ikke synderlig bange for sin kommende modstander:
Det er os, der er kommet langt i forhold til folks forventninger. [Teologis] erfaring bliver sat på prøve imod os.
Kristoffer Lind Pedersen, Retorik
»På trods af at de har været i finalen i sidste år, tror jeg ikke, at det giver dem nogen synderlig stor fordel i forhold til kampen mod os. Jeg tror egentlig, at det bliver et pres for dem. Det er Teologi presset ligger på. Det er os, der er kommet langt i forhold til folks forventninger. Deres erfaring bliver sat på prøve imod os,« siger han smilende.
Retorik er ikke kendt for deres prangende spil på banen, men den rolle har de fint fundet sig til rette i. Ifølge Kristoffer kan Retorik godt lide at se modstanderen an:
»Vi er ikke et hold der nødvendigvis stiller os ned, men vi ser gerne, hvordan modstanderen griber kampen an. Vi lader gerne modstanderen tage teten. Et hurtigt mål fra vores side af vil være optimalt, fordi vi er svære at spille tynde i forsvaret, og vi er et stærkt kontrahold. Vi har helt sikkert en taktik for, hvordan vi eksekverer vores kampe.«
Afslutningsvis har Kristoffer også en besked til Teologi:
»Jeg vil gerne understrege, at det er jer presset ligger på. Så det er jeg spændt på at se, om I kan komme igennem,« afslutter han med et smil.
Fra sidste års finalister Teologi stiller anfører Jakob Funch Engelstad op til interview. Ifølge ham har det været en udfordring for holdets fællesskab at nå så langt:
»Vi havde en uoverensstemmelse omkring stemningen på holdet efter sidste finale. Vi har en høj forskel på niveauet, og nogle ville gerne være en del af finalen igen, og andre ville fokusere på det hyggelige og gode ved holdet. Vi er en kerne på 10-15 til hver træning. Der er en 4-5 stykker, som skal sorteres fra til hver kamp. Den største udfordring ved at nå så langt i turneringen er at finde spilletid til alle, mens vi har det sjovt og vil vinde. Det er noget vi prøver at balancere.«
Selv om kendskabet ikke er stort til fodboldholdet fra Retorik, er det en modstander, Jakob er godt tilfreds med at have trukket:
Jeg kender ikke så meget til [Retorik]. Jeg kunne forestille mig, at det er nogen med flot hår, der spiller på det hold.
Jakob Funch Engelstad, Teologi
»Mit mål er at komme i finalen. Vi kan godt slå Retorik. Det burde vi godt kunne. Jeg kender ikke så meget til dem. Jeg kunne forestille mig, at det er nogen med flot hår, der spiller på det hold. Vi er godt tilfredse med at have trukket dem, for så derefter at slå Historie i finalen,« siger han grinene.
I en direkte besked til Retorik er Jakob ikke helt sikker på, hvad han vil sige. Dog finder han et muntert forsøg frem:
»Vi vil gerne være underdogs. Min besked til Retorik er, Vi er skidebange. Vi frygter jer.«