Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Unikt studenterkøkken nødstedt

SYNSPUNKT - På Datalogisk Institut findes en meget særegen studenterorganisation. Denne institution er Studenterkøkkenet og den forening der står bag. Foreningen og køkkenet er unikt - der findes ikke noget tilsvarende andre steder på KU.

Køkkenforeninen på DIKU har opnået at give de studerende en usædvanlig høj grad af bestemmelse over deres studiemiljø og deres studenterkøkken. DIKUs køkken er ikke drevet af “yet another” catering-firma med halvdyre priser og hel-kedelige åbningstider. På DIKU varetages hele driften af foreningen. De køber varer ind, fylder automater, laver arrangementer og sørger for at teknikken virker. Senest er et hjørne af kantinen blevet indrettet til filmfremvisning – og det bliver brugt flittigt.

Køkkenet og dets 120 siddepladser er åbent 24/7 – man kan altid gå hen og snuppe sig en bid mad fra buffeen, eller købe ting og sager fra de mange automater med bredt udvalg. Ikke mindst er der altid liv i køkkenet – det er det naturlige sted at opholde sig, både for folk der arbejder, og folk der slapper af (afspilning af Youtube-videoer er kun tilladt efter kl. 17.00).

Stemningen og muligheden for selv at betjene sig og lave rigtig mad i et rigtigt køkken trækker mange til. Uanset hvornår man kommer i kantinen, er der en større eller mindre flok mennesker til stede, som regel i fuld gang med at hygge sig. Fredag aften laves der ofte mad, og folk sidder og hacker og surfer til sent på aftenen (man er vel datalog). Tirsdag er “spiltirsdag” – oprindeligt et spiludviklings-projekt, men nu mad- og filmfremvisnings-klub. Tirsdag er altid en vinder-dag.

DIKUs kantine trækker også folk fra de andre studier til. Matematikerne har en fast aften hvor de kommer og spiller brætspil og laver mad. Fysikerne ser vi også meget til (og de laver lækker mad. Hvem skulle have troet det!). Studenterrevyerne fra hele det naturvidenskabelige fakultet bruger kantinens faciliteter flittigt i ugerne op til deres respektive forestillinger (og tillige er der I DIKUs kælder faciliteter til brug for revyerne, i form af teknisk udstyr, sceneudstyr og  et lille musik-øvelokale. Alle revyerne på Naturvidenskabeligt Fakultet benytter sig af disse faciliteter).

Jeg elsker Datalogisk Instituts studenterkøkken – jeg har aldrig oplevet noget lignende nogen andre steder på KU. Derfor ærgrer det mig at hele økosystemet kommer under hvad man kan kalde krigskirurgisk behandling om lidt over et år, når Datalogisk Institut flyttes over på HCØ, på halvt så mange kvadratmeter. Det efterlader intet lokale, der kan rumme et studenterkøkken og de tilhørende siddepladser (eller revy-lokale), og de studerende må derfor ud og traske i den lange vandrehal, og spise halvkedelig og heldyr cateringmad, ligesom alle de andre stakkels naturvidenskabsstuderende.

En unik social institution, og en magnet for hele Det Naturvidenskabelige Fakultet, vil være amputeret. Beslutningen om udflytningen af DIKU er blevet besluttet af dekanen og den øvrige ledelse for Det Naturvidenskabelige Fakultet.

Kære Dekan, må jeg ydmygt foreslå at man i stedet for at nedlægge den ene studenterkantine der er, i stedet arbejder for at også alle de andre studier får studenterkantiner. Vi vil have empowerment, tak.

Særligt er det underligt når man samtidig på universitetets netforum punkt.ku.dk kan støde på et banner med teksten “KU vil forbedre dit undervisningsmiljø – vil du?”… som de gejstlige siger: “herren giver og herren tager” – ja, sandelig, det må man sige.

Seneste