Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Univalg: Små studenterlister udfordrer Studenterrådet

UNIVALG - Frit Forum og Radikale Studerende indgår nu valgforbund som reaktion mod Studenterrådets system af liste- og valgforbund.

For første gang i fire år går to studenterlister uden for Studenterrådet i valgforbund til bestyrelsesvalget. Det er den socialdemokratiske liste, Frit Forum, og en nystiftet liste Radikale Studerende, der nu går sammen i valgforbund i et forsøg på at bryde den dominerende stilling, som de mener Studenterrådet har på studenterpolitik på Københavns Universitet.

Siden bestyrelsen tiltrådte for første gang i 2005, har det altid været en kandidat fra Studenterrådet, der har siddet på studenterposterne.

‘Fake’ kandidater

»Der er et demokratisk underskud, fordi Studenterrådet har et så omfattende system af listeforbund baseret på de enkelte fag. Selv om man stemmer på en fra sit eget fag, går ens stemme til Studenterrådets spidskandidat til bestyrelsen. Man kan sige, at bestyrelsesvalget er afgjort på forhånd af Studenterrådets generalforsamling,« forklarer Jarl Feyling fra Frit Forum.

Han suppleres af Martin García fra Radikale Studerende:

»Problemet med Studenterrådets liste- og valgforbund er, at de bruger prioriteret opstilling. Det vil sige, at uanset hvilket fagråd man stemmer på, går stemmen direkte til deres spidskandidat Emilie Nayberg. Man kan næsten sige, at resten af Studenterrådets kandidater til valget er ‘fake’. Hos os i Radikale Studerende er kandidaterne opstillet sideordnet, hvilket betyder, at det er universitetsvalget, der afgør, hvem af os der vinder vores liste,« siger Martin Garcia.

De to små lister reagerer på den måde, Studenterrådet opstiller kandidater på: De opstiller mange lister, typisk en på hvert fag. De små lister går i forbund med hinanden. Det samme gør de lidt større lister og så fremdeles. Til sidst samles alle de store listeforbund i et enkelt valgforbund.

Metoden sikrer, at det ikke kun er kandidater fra de store fag, for eksempel medicin og jura, der har en chance for at vinde en plads i bestyrelsen. Den øger også chancen for, at det er en kandidat fra Studenterrådet, der vinder valget.

Spidskandidaten repræsenterer mere end et fag eller et parti.

Næstformand for Studenterrådet, Karl Kristiansen mener, at det netop er mere demokratisk, at der er mange støttelister, fordi det giver større forankring af kandidaterne.

»Der bliver kun valgt en enkelt studenterrepræsentant ind i bestyrelsen ved valget, og det er afgørende, at den kandidat repræsenterer os studerende, og ikke kun sin person, det største fag eller den liste med et stort parti i ryggen. Derfor er vores spidskandidat udpeget af aktive studerende fra fagråd fordelt på hele universitetet – og er naturligvis uafhængig af partier,« siger Karl Kristiansen og fortsætter:

»For at få et demokratisk valg er det helt essentielt, at vores kandidat bakkes op af studerende fra hele universitetet. Så vi er utrolig glade for at kunne pege på en kandidat, som aktive studerende bakker op om, og peger på som støttekandidater.«

Ud over Studenterrådet, Frit Forum og Radikale Studerende stiller også Konservative Studerende op til bestyrelsesvalget. Konservative Studerende er ikke i valgforbund.

Artiklen er også bragt på KUnet.dk

Seneste