Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Universiteter må boykotte omstridt sikkerhedsfirma

ETIK - KU gør brug af sikkerhedsfirmaet G4S, som leverer udstyr til israelske checkpoints, torturfængsler og vagter til bosættelser på den besatte Vestbred. Ny organisation vil have stoppet samarbejdet.

Verdens største sikkerhedsfirma, det dansk/britiske G4S, har genoptaget sit arbejde på Vestbredden, hvorfra de trak sig ud i 2002 efter kritik fra eksperter og daværende udenrigsminister Per Stig Møller.

G4S erklærede dengang, at de ikke ønskede at understøtte brud på folkeretten og internationale konventioner, blandt andet ved at levere bevæbnede vagter til israelske bosættelser på den besatte Vestbred.

I denne uge har det uafhængige researchcenter DanWatch og Berlingske Tidende imidlertid afsløret, at G4S er tilbage i det konfliktplagede område, og det bør få organisationer som Københavns Universitet til at genoverveje sin brug af sikkerhedsfirmaet, mener organisationen Ansvarligt Universitet.

LÆS: Artikel om G4S fra Danwatch.

KU skal stoppe samarbejde

Københavns Universitet har i en årrække brugt G4S som leverandør af adgangssystemer, alarmer og kameraovervågning, som firmaet løbende vedligeholder. Det gælder især på City Campus og CSS i Indre By.

Derfor rettede Ansvarligt Universitet torsdag den 25. november henvendelse til KU’s rektor Ralf Hemmingsen, og opfordrede ham til at gøre det klart overfor G4S, at KU ikke ønsker at samarbejde med firmaer, der medvirker til brud på international lov.

»Vi finder det særdeles problematisk, at KU, såvel som RUC og andre danske universiteter, samarbejder med G4S, så længe G4S er involveret i ulovlige aktiviteter i de israelsk-besatte områder,« siger Lea Sjögren, talskvinde for Ansvarligt Universitet og medicinstuderende på KU.

G4S leverer blandt andet materiale til israelske checkpoints på Vestbredden og bevæbnede vagter til bosættelserne, som er kendt ulovlige af både FN’s Sikkerhedsråd og Den Internationale Domstol (ICJ).

Medansvarlige for tortur

Sikkerhedsfirmaet har også leveret materialer til israelske fængsler, hvor det er veldokumenteret, at der finder tortur sted.

»Selvfølgelig udfører G4S ikke direkte tortur, men så længe de leverer tjenester og services til folk, som gør, og som er involveret i en ulovlig besættelse, så er det ikke ansvarligt at KU samarbejder med dem,« siger Lea Sjögren fra Ansvarligt Universitet.

Og den vurdering står organisationen ikke alene med.

»Jeg mener, at G4S som virksomhed er med til at muliggøre tortur,« siger Søs Nissen, der er projektleder i Mellemøsten for Rehabiliteringscenter og Forskningscenter for Torturofre, til Berlingske Tidende (22.11).

Espersen på banen

DanWatch’s afsløringer er begyndt at få konsekvenser. Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) bruger vagter leveret af G4S, og har nu bedt G4S om en redegørelse for firmaets aktiviteter på Vestbredden.

»Vi vil klart opsige kontrakten, hvis redegørelsen ikke tilfredsstiller vores krav om, at G4S lever op til FN’s principper,« siger administrerende direktør i SKI, Søren Jakobsen til Berlingske (24.11).

LÆS: G4S’ svar til Danwatch.

Også udenrigsminister Lene Espersen har meldt sig på banen.

»Jeg vil klart opfordre virksomheder til ikke at gennemføre aktiviteter, der risikerer at medvirke til at opretholde ulovlige bosættelser,« siger Lene Espersen, ligeledes til Berlingske (24.11)

KU bør følge trop

Og Københavns Universitet bør ikke lade afsløringerne gå upåagtet hen, mener ekspert i CSR (Corporate Social Responsibility).

»Hvis man som virksomhed engagerer sig i et konfliktområde, har man et øget behov for at sikre sig, og demonstrere, at man ikke er med til at krænke menneskerettigheder,« siger Sune Skadegaard Thorsen, partner i GLOBAL CSR.

»Når en institution som Københavns Universitet køber ydelser fra en virksomhed som G4S, skal universitetet tilsvarende stille krav om, at leverandøren ikke er engageret i menneskerettighedskrænkelser,« siger han og tilføjer, at en sag som denne ikke kun går ud over G4S, men også kan skade KU’s omdømme.

»En passende reaktion fra KU må være at øge kommunikationen med G4S og høre, om de har undersøgt, hvilken indflydelse de har på menneskerettighederne,« mener Sune Skadegaard Thorsen.

Ansvarligt Universitet blev dannet i foråret 2010, og er et løst netværk af studerende og ansatte fra forskellige universiteter, men primært Københavns Universitet og RUC.

ser@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste