Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Universiteter skal forstå handicap

Københavns Universitet er et af de vanskeligste steder i Danmark for studerende med handicap at tage en universitetsuddannelse. Rapport fra DSF kortlægger problemerne.

Sociologerne, politologerne og deres bofæller på Center for Sundhed og Samfund (CSS) kan bryste sig af de måske smukkeste rammer på Københavns Universitet.

Men det gamle kommunehospital på Øster Farimagsgade kritiseres ofte for ikke at leve op til de nødvendige standarder, hvad angår indeklima, albuerum i undervisningslokaler og fysisk tilgængelighed for studerende med handicap.

I DR2’s Deadline den 12. oktober kunne seerne således høre den studerende Peter Mikkelsen fortælle om, hvordan han var nødt til at skifte studie fra Sociologi på KU til RUC, på grund af de dårlige fysiske forhold i København.

Bevidstgørelse

Selv om der er cirka 3.000 studerende med handicap indskrevet på en videregående uddannelse i Danmark, var det først i 2008, at et samlet, overordnet billede af forholdene for disse studerende blev skitseret.

Det er Danske Studerendes Fællesråd (DSF), der over 250 sider har undersøgt, hvilke barrierer, studerende med et handicap eller en anden form for funktionsnedsættelse møder på deres studie.

Og rapportens titel Vi er jo ikke en del af universitetets bevidsthed opsummerer den centrale del af problemet. For selv om forholdene ifølge DSF ganske vist ikke er katastrofale, er der nok problemer at tage fat om.

De ikke-synligt hæmmede

Ifølge rapporten skal både undervisere og studerende opnå en større forståelse for forskellige former for handicap, men vel at mærke uden at stigmatisere de pågældende studerende og se dem som stakler.

Studerende med en såkaldt ”ikke-synlig” funktionsnedsættelse føler sig generelt mere hæmmet af deres handicap i gennemførelsen af en videregående uddannelse end studerende med et ”synligt” handicap.

DSF disker op med 15 anbefalinger. Blandt andet peger rapporten på et behov for vejledning og inddragelse i studiegrupper, faglige arrangementer og introforløb. Ligesom de studerende har brug for bedre information, samt bedre vejledning om muligheden af at få et studiejob.

Dårlige forhold på KU

Da Universitetsavisen sidste år interviewede to humanistiske studerende (LINK) med handicap, pegede de i høj grad på fordomme og udsigten til arbejdsløshed som de største problemer, frem for de fysiske rammer.

Men problemerne er tilsyneladende større på CSS. Selv om fakultetet netop har installeret en elevator til 1,1 million kroner, bygges der stadig splinternye auditorier, som langt fra er handicapvenlige.

I den kommende udgave af den trykte Universitetsavisen fortæller Isabella Leandri-Hansen, at hun som kørestolsbruger er tvunget til at sidde i midtergangen i et helt nyt auditorium på CSS, og at fakultetet generelt er en labyrint, hvis man ikke kan tage trapperne.

KU bliver da også flere gange fremhævet i DSF’s rapport som et af de vanskeligere steder i Danmark for studerende med handicap at tage en uddannelse. Hvorimod Syddansk Universitet og Århus Universitet begge er mere tilgængelige.

Rapporten Vi er jo ikke en del af universitetets bevidsthed kan læses her.

ser@adm.ku.dk

Seneste